Wist jij dat werken in de natuur heel goed voor je is? In Zweden weten ze daar in ieder geval alles van, want het wordt er zelfs toegepast in de dagelijkse werkwijzen. Workaction is daar de nieuwe trend. Maar wat betekent het precies? Workaction komt van workation en is een samenvoeging van de woorden: work & vacation. Mensen werken steeds vaker op een locatie in de natuur. Zo kunnen ze zich inspannen, terwijl ze zich ontspannen. Klinkt tegenstrijdig hè? Uit een pas gepubliceerde case studie van het Zweedse Karolinska Institutet is gebleken dat werken in de natuur ontzettend goed voor je is en ook nog eens betere werkresultaten oplevert. Wat wil je nog meer?
Onderzoeksresultaten workaction
Het onderzoek is uitgevoerd door het Karolinska Institutet. Dat is het grootste centrum voor medisch onderzoekers in Zweden en één van de meest vooraanstaande medische universiteiten ter wereld. Met het onderzoek werden 5 mensen gevolgd terwijl ze een week vanuit hun gebruikelijke werkplek in huis werkten en vervolgens nog een week vanuit de natuur. Het werken vanuit de natuur gebeurde in een plaatsje net buiten de hoofdstad van Stockholm. Het onderzoek heeft aangetoond dat je welzijn verbetert wanneer er vanuit de natuur gewerkt wordt.
Het welzijn en de mentale gezondheid van de deelnemers nam met bijna een kwart toe. Wanneer de deelnemers vanuit de natuur werkten voelden ze zich gelukkiger, meer relaxed en meer in balans. Ook voelden zij zich na de week in de natuur minder depressief. De stresslevels zijn drastisch verminderd. Verder ervaarden de deelnemers een verbeterde slaapkwaliteit. Zo vielen ze sneller in slaap, sliepen ze dieper en waren de periodes van slaap langer en ononderbroken.
Overzicht resultaten onderzoek
Volgens de resultaten zijn er duidelijke tekenen dat de deelnemers zich tijdens de experimentperiode mentaal beter voelden dan tijdens de werkweek ervoor.
- Het stresslevel van de deelnemers nam met 48% af, en de cognitieve stresslevels met 50%.
- Het gemeten welzijn was 22% hoger. Deelnemers voelden zich gelukkiger, harmonieuzer, rustiger en minder depressief.
- De vitaliteit in zijn geheel nam 27% toe. Deelnemers voelden zich energieker, sterker en alerter.
- Het slapen verliep efficiënter. Men kon de slaap gemiddeld 51% sneller vatten. Die slaapperiodes duurden vervolgens ook nog gemiddeld 23% langer.
- Depressieve symptomen, zoals angst, desinteresse en vermoeidheid, namen met 44% af.
Je kunt je voorstellen dat iedereen enthousiast is over de resultaten van deze casestudie. Zowel het Karolinska Institutet, Het toerismebureau van Zweden en de deelnemers van het onderzoek. Dat de natuur een positieve invloed lijkt te hebben op ons werkleven en welzijn vinden wij uiteraard ook een mooie uitkomst. Prachtige omgevingen zoals de Zweedse natuur passen perfect bij een gezond en duurzaam leven. Hoewel we nog wat voorzichtig moeten zijn met het trekken van al te grote conclusies, is het de moeite waar om zelf eens een workaction naar Zweden te ondernemen.
Voordelen workaction
Deze nieuwe manier van werken is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer mensen langer op één plek verblijven tijdens een workaction, vermindert de negatieve impact op het milieu. Zijn mensen het thuiswerken zat? Dan zou een werkplek in een landelijke omgeving een goede optie zijn. Zo maak je het ‘buitenwerken’ duurzaam. Zweden hoopt hiermee het welzijn van veel mensen te kunnen verbeteren. Thuiswerken begint steeds meer zijn tol te eisen. Juist door op deze workaction-trend in te spelen, wordt er gehoopt op verbetering van de mentale gezondheid van werknemers.
Workaction werkplekken
Op kleine onbewoonde eilanden in de meren of de archipel en in de bossen zijn allerlei workaction verblijven te vinden. Deze beschikken over goede wifi. Alle locaties hebben iets ‘unieks’. Zo hebben ze alles wat je nodig hebt om te kunnen werken op afstand en liggen ze allemaal op plekken met prachtige Zweedse natuur.