Hoe mooi is het wanneer je in de bergen loopt, de top bereikt en uit kan kijken over een prachtig landschap? Je ziet de bomen, die samen een fantastisch beeld vormen en een echte eenheid zijn. Maar hoe komen ze op die plek, in die vorm en waarom stoppen ze op dezelfde hoogte met groeien? Dit komt door de boomgrens; maar wat is dat precies en is deze over de hele wereld hetzelfde?
Wat is de boomgrens?
Wat is nou precies de boomgrens? De boomgrens is het punt tot waar bomen kunnen groeien. Wanneer deze grens is bereikt, zijn de omstandigheden zo zwaar dat het voor bomen onmogelijk wordt om verder de hoogte in te groeien. Er zijn verschillende soorten boomgrenzen. De bekendste is die waarbij de temperatuur de onderscheidende factor is. Hiernaast kunnen ook droogte of de hoeveelheid neerslag, wind, het aantal zonuren en een zoute bodem een belangrijke factor zijn.
Hoe wordt de grens bepaald?
Aangezien de boomgrens samenhangt met het betreffende klimaat is het niet mogelijk om te bepalen op welke hoogte deze grens precies loopt. Op sommige plekken zijn de omstandigheden zó ongunstig dat er überhaupt geen bomen kunnen groeien. Dit wordt de arctische of noordelijke boomgrens genoemd.
Het is zo dat de factoren waarnaar gekeken moet worden overal op de wereld anders is. In het ene gebied waait het meer dan in het andere. In Nederland valt veel meer neerslag dan in de Sahara en rond de evenaar is het veel warmer dan op de Zuidpool.
Verschillen in cijfers
De verschillen in hoogtes van de boomgrenzen kunnen enorm zijn, zelfs de verschillen in één continent zijn al groot. Wanneer je kijkt naar de boomgrenzen in Scandinavië, schommelen die tussen de 500 en 1100 meter hoogte. Ga je wat meer naar het zuiden, zoals bijvoorbeeld de Alpen in Oostenrijk of Zwitserland, dan ligt de grens op 1750 à 2200 meter hoogte! Dat is ongeveer twee keer zo hoog als in Scandinavië.
Dus… is de boomgrens overal ter wereld hetzelfde?
Nee. Deze is niet overal op de wereld hetzelfde. Bij het bepalen van de boomgrens moet rekening worden gehouden met allerlei verschillende factoren en deze zijn simpelweg niet overal op de wereld hetzelfde. Daarom kan het dus voorkomen dat op de ene plek bomen op grote hoogte groeien en op andere plekken helemaal geen.
Extra weetje: De hoogste boomgrens van de wereld is te vinden in Bolivia. Daar ligt de grens op 5200 meter hoogte!