Credits: Visit Estonia - Sander Rannakivi

Wildkamperen in Estland

door

Wildkamperen spreekt tot de verbeelding van iedere outdoorliefhebber: tentje opzetten of camper parkeren waar je maar wil en optimaal van de natuur genieten. Het mag helaas niet zomaar en al helemaal niet overal. Check dit overzicht van waar wildkamperen binnen Europa is toegestaan. Één van die landen waar wildkamperen is toegestaan is Estland. Dit Baltische land, bekend om zijn dichte bossen, uitgestrekte moerassen en lange kustlijnen, biedt een overvloed aan ongerepte natuur waar je in veel gevallen dus mag wildkamperen. In dit artikel geef ik je alle informatie over wildkamperen in Estland, van de regels en voorschriften tot de mooiste plekken die het land te bieden heeft.

Het allemansrecht

Het allemansrecht in Estland, lokaal bekend als “Igaüheõigus”, is een traditioneel Ests recht dat iedereen toegang geeft tot de natuur. Dit betekent dat het in Estland is toegestaan om alle natuurgebieden te voet, per fiets, ski’s, boot of te paard te betreden. Daarnaast mag je bessen, paddenstoelen, bloemen, kruiden en noten plukken en/of meenemen. Én mag je dus in de natuur overnachten. Wat wildkamperen betreft, is het goed om een onderscheid te maken tussen twee mogelijkheden. Kamperen op een RMK kampeerplek en kamperen op een plek daarbuiten.

RMK kampeerplekken

RMK is eigenlijk het Staatsbosbeheer van Estland. Zij dragen zorg en zijn verantwoordelijk voor het beheer van de staatsbossen in Estland. RMK biedt niet alleen een scala aan wandel- en fietspaden aan, maar beheren ook vele kampeerplaatsen, picknickplaatsen en hutten. De kampeerplekken die zij aanbieden (een compleet overzicht van RMK kampeerplekken vind je hier), zijn uitgerust met alle basisvoorzieningen die je tijdens je kampeertrip nodig hebt. De meeste plekken hebben een vuurplaats, overdekte picknicktafels, toiletten en afvalbakken. Maar je vindt er vaak ook faciliteiten om zelf hout te hakken. Je mag hier meestal meerdere nachten verblijven en bovenal: gratis.

Wildkamperen op privéterrein en andere plekken

Voor kamperen op privéterrein gelden iets andere regels. Hier heb je toestemming van de eigenaar voor nodig. Je mag hier niet ongelimiteerd je tentje opzetten, maar maximaal één nacht verblijven, tenzij de eigenaar je dit dus verbiedt. Hoewel dat niet heel moeilijk zal zijn, ben je hierbij verplicht om buiten zicht en gehoor van eventuele woongebouwen te verblijven. Privéterrein zal doorgaans duidelijk omheind zijn of goed staan aangegeven. Als landeigenaar ben je in Estland zelfs verplicht om je eigendom duidelijk te markeren, zodat een bezoeker zich bewust is van het feit dat hij zich op privégrond bevindt. Als een landeigenaar kamperen niet toestaat, is hij bovendien verplicht dit duidelijk te maken. Hetzij schriftelijk (op een bord) of mondeling.

Op overig openbaar terrein in Estland geldt dat je overal mag kamperen, maar de specifieke regels kunnen variëren afhankelijk van het gebied. In natuurreservaten en andere beschermde gebieden zijn er vaak strengere regels en beperkingen. Over het algemeen mag je op openbaar terrein kamperen voor maximaal één nacht (24 uur), tenzij er specifieke beperkingen van kracht zijn.

Waar zet ik mijn tent op?

Er is zoveel te kiezen in Estland. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder per regio drie RMK kampeerplekken die je zeker weten niet zullen teleurstellen.

Wildkamperen in Noord-Estland

In het noorden van Estland vind je de hoofdstad Tallinn, omringd door ongerepte natuur, bossen en een lange kustlijn. Laheema en Alutaguse zijn de beide nationale parken die je hier kan vinden.

  • De meest noordelijk gelegen kampeerplek van Estland is Purekkari. Hier kan je Finland bijna aanraken, wandelen of genieten van een zonsondergang.
  • Kamperen aan een meer? Ga dan voor Matsimäe Pühajärve. Hier kan je meteen ook een mooie route van 7,5 kilometer wandelen.
  • Gratis in een blokhut slapen kan en mag in Tudu, prachtig gelegen aan een meer.

Wildkamperen in West-Estland

In het westen van Estland vind je diezelfde lange kustlijn terug. Kamperen op / aan het strand is hier dus op vele plekken mogelijk. De nabijheid van nationale parken Soomaa en Matsalu maakt het westen nog aantrekkelijker.

  • Een zandstrand van 500 meter breed, gelegen aan de bosrand en een van de beste plekken om te zwemmen is Tuhkana.
  • Een idyllisch gelegen kampeerplek, en dus zeer zeker een aanrader, is Peraküla. Ook hier kruist strand en bos zich, en kan je kiezen voor relaxen aan het strand of een mooie boswandeling maken. Rust gegarandeerd.
  • Vergelijkbaar, maar misschien nog wel idyllischer is Hirmuste, gelegen op het westelijk gelegen eiland Hiiumaa.

Wildkamperen in Zuid-Estland

Zuidelijk Estland voelt nog verder weg van de beschaving dan de andere regio’s. Buiten de gezellige studentenstad Tartu is alles uitgestrekt en zijn ook hier volop plekken voor een rustige kampeerplek. Hier vind je ook Nationaal park Karula.

  • Palojärve ligt aan het gelijknamige meer en leent zich ook heel goed voor een duik. Er zijn zelfs een paar speeltoestellen aanwezig, dus mocht je met kinderen zijn, is dit zeker een goede optie. Die elementen zorgen er wel voor dat het wellicht wat drukker kan worden.
  • In Oore kan je niet alleen je eigen tent opzetten, maar kan je in een blokhut slapen die plaats heeft voor twaalf personen. Gelegen aan het Aheru meer.
  • Vlakbij het bezoekerscentrum van nationaal park Karula vind je Suuremäe. Opties genoeg. Gelegen aan het Ähijärve meer voor een frisse duik, maar je kan er ook de 36 kilometer lange Karula trail lopen.
Karula national park – Credits: Mati Kose

Tips voor wildkamperen in Estland

Tenslotte…

  • Wees je bewust dat wildkampeerregels per natuurgebied kunnen verschillen. Het is altijd aan te raden om je van tevoren te informeren over de lokale regels en voorschriften.
  • De RMK-app is een heel handige app, die je kan gebruiken om niet alleen een goed overzicht te krijgen van alle kampeerplekken, maar ook van dichtbijzijnde wandelpaden en veel nuttige achtergrondinformatie. Download deze dus als je op pad gaat.
  • Buitenlandse kampeerders zul je maar heel weinig tegenkomen. Locals maken echter meer gebruik van de kampeerfaciliteiten. Zeker in de weekenden. Maar ook hier geldt: hoe dieper je de natuur in gaat, hoe minder mensen je tegenkomt.
  • In de zomermaanden zijn de dagen in Estland lang. Hou daar rekening mee en neem bijvoorbeeld een slaapmasker of verduisterende tent mee, zodat je bioritme niet helemaal in de war raakt.
  • De vele meren zorgen ervoor dat je tijdens je trip waarschijnlijk aardig wat muggen tegenkomt. Om dit ongemak te verkleinen, doe je er goed aan insectenspray mee te nemen en in de avonduren een shirt met lange mouwen te dragen.
  • Misschien overbodig om te zeggen, maar toch: houd er rekening mee dat alle kampeerplekken basic zijn; je zult er geen douches, elektriciteit of spoeltoiletten vinden.
  • Kampvuren zijn alleen toegestaan op speciaal aangewezen vuurplaatsen. Tijdens periodes van droogte kunnen er strikte vuurverboden van kracht zijn om bosbranden te voorkomen.
  • Als je op pad gaat, gebruik dan de wandelpaden en maak geen eigen paden.
  • Estland heeft een grote populatie beren, wolven en lynxen. Hoewel de kans op een ontmoeting met wilde dieren hier heel klein is, is het verstandig om je eten goed op te bergen en geen voedselresten achter te laten.
  • Dat brengt me meteen bij de laatste tip. Laat alles netjes, schoon en onbeschadigd achter. Ofwel: leave no trace. In Estland staat dit hoog in het vaandel en vormt dit een belangrijk onderdeel van het allemansrecht. Je treft er vrijwel nergens afval aan. Dus hou dat vooral ook zo!

Estland heeft alles voor je wildkampeeravontuur

Mocht het nog niet duidelijk zijn geworden: Estland is een land dat een zeer goed ontwikkelde infrastructuur heeft voor wildkamperen. Dit zou je op voorhand wellicht niet verwachten, maar Estland heeft zijn zaakjes wat dat betreft dik op orde. Door het hele land vind je (héél) veel door RMK beheerde kampeerfaciliteiten om gratis gebruik van te maken. Vaak gelegen aan een meer of rivier. Maar ook off grid mag je in Estland je gang gaan. Tentje opzetten en weer verder, in principe dus overal zolang je maar toestemming hebt. Dit alles maakt Estland een meer dan geschikt land om te gaan wildkamperen. Heb je heel veel tijd? Combineer Estland dan met een van de andere Baltische staten, waar grotendeels dezelfde regels gelden. Kampeer ze!

EuropaKamperenLandenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.