Wildkamperen midden in de natuur, klinkt fantastisch toch? Alleen wil je natuurlijk niet dat de politie midden in de nacht op de deur van je tent komt kloppen! Wij vroegen Bas en Bianca van ‘Vrolijk op Reis’ wat zij de drie fijnste (wild)kampeerbestemmingen in en rondom Europa vinden. Zij hebben inmiddels al meer dan 22 maanden met hun zelfgebouwde campers gereisd en wildkamperen 95% van de nachten, zonder enige problemen. De tofste wildkampeerplekken in Europa zetten ze hier op een rij.
Wildkampeerplekken in Turkije
Wakker worden tussen de luchtballonnen in het sprookjesachtige Cappadocië of direct aan het strand langs de zuidkust? Het kan! Wildkamperen in Turkije is namelijk legaal en kan op de mooiste plekken. Dit maakt het onze favoriete wildkampeerbestemming. Wat hier aan bijdraagt is dat het leven in Turkije spotgoedkoop is, de lokale bevolking bijzonder vriendelijk en het land heel veelzijdig. Daarnaast zijn er ontzettend veel waterpunten langs de weg te vinden. Je ziet hier ook de lokale bevolking waterflessen vullen, omdat niet iedereen thuis stromend water heeft.
Met een toeristenvisum mag je drie maanden in Turkije verblijven en wij hebben ons hiervan geen dag verveeld. Bezoek bijvoorbeeld de wereldstad lstanboel en het schattige havenstadje Kaş. Hike door het Kaçkar gebergte en het Aladağlar National Park. Of bewonder de kalksteenterrassen van Pamukkale.
Kamperen boven Red Valley in Cappadocië – Coördinaten: 38.6489, 34.8569
Vanuit je camper kijk je direct uit over Red Valley, wat ons betreft de mooiste vallei van Cappadocië en de beste plek om de zonsondergang te kijken. Aangezien er ook drie take-off points in de buurt zitten komen hier ’s morgens luchtballonnen voorbij vliegen. Dit is dus een van de meest magische wildkampeerplekken in Europa!
Wildkampeerplekken in Albanië
Goed nieuws, ook in Albanië is wildkamperen legaal. Regelmatig krijgen wij de vraag: “voelde je je veilig tijdens het wildkamperen in Albanië?” Hier kunnen wij volmondig ja op antwoorden. Bianca zou hier ook rustig zonder Bas wildkamperen. De lokale bevolking is juist heel blij dat je er bent en laat dit ook duidelijk merken. Zo kregen wij regelmatig lekkernijen aangeboden en voelden wij ons heel erg welkom. Dat is toch top aan dit soort wildkampeerplekken in Europa?
Albanië is ongeveer even groot als België, waardoor je gemakkelijk de ene dag in de bergen kunt staan en de volgende aan het strand. Dit zorgt voor een hele afwisselende camperreis. Daarnaast liggen ook bij deze bestemming de prijzen weer een stuk lager dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat Albanië nog niet zo modern is als andere landen in Europa. Zo vind je op meer plekken zwerfafval en kan het soms een uitdaging zijn om een dumpplaats te vinden voor je chemisch toilet.
De wegen zijn nog niet overal geasfalteerd, maar wij konden zonder 4×4 gewoon overal komen en vonden dit deel van het avontuur. De enige uitzondering hierop is de binnenlandse weg van Osum Canyon naar Permet: Google maps geeft aan dat je hier gewoon door kunt rijden, maar de lokale bevolking adviseerde ons dit niet te doen. Ook tof, Albanië zit op de Balkan Trail.
Kamperen bij Vlorë – Coördinaten: 40.5084500, 19.3980500
Een kampeerplek waar wij inmiddels al meerdere keren naartoe terug zijn gekeerd. Je kampeert op een ruim plateau bovenop een klif en hebt een waanzinnig uitzicht over zee. Overdag kun je afdalen naar een klein strandje en zwemmen in de zee. Grote kans dat je hier in het hoogseizoen niet de enige kampeerder bent, wat wij juist gezellig vonden.
Wildkamperen in Noorwegen
Wildkamperen is bijna overal in Noorwegen toegestaan door het zogeheten allemansrecht. Wel zijn er in tegenstelling tot Turkije en Albanië een aantal regels. Zo moet je camper op minstens 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning staan en zijn er enkele gebieden (zoals de Lofoten) waar je alleen op aangewezen plekken mag wildkamperen.
Gelukkig blijven er dan alsnog meer dan genoeg prachtige plekken over waar je mag overnachten. Daarnaast zijn alle randzaken voor kamperen in Noorwegen ook erg goed geregeld: de wegen worden goed onderhouden en er zijn overal dumpstations en water bijvulpunten te vinden.
Houd er wel rekening mee dat Noorwegen een dure reisbestemming is. De waanzinnig mooie natuur maakt dit echter meer dan goed. De indrukwekkende gletsjers, bergtoppen en watervallen deden ons dagelijks aan Nieuw-Zeeland denken.
Kamperen langs de Aurlandsfjellet-route
Wanneer je van Oslo naar bergen reist kun je de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel nemen of je kunt kiezen voor de scenic Aurlandsfjellet-route. Een route die wij zo mooi vonden dat we besloten hier ook te kamperen. Dit is één van de mooiste plekken waar wij gekampeerd hebben in Noorwegen.
Wildkampeerplekken in Griekenland
Hou je van zon, zee, strand en lekker eten? Dan is Griekenland de ideale kampeerbestemming.
Wildkamperen is hier helaas officieel niet toegestaan, waardoor je het risico kunt lopen op een boete. Dat gezegd hebbende, is onze ervaring dat de Griekse politie en de lokale bevolking het geen probleem vindt zolang:
- Je niet kampeert in toeristische gebieden.
- Je jouw kamp klein houdt. Campers met uitgedraaide luifel, kleed, bbq en tafel met 4 stoelen voor de deur hebben we aangesproken zien worden. Terwijl wij met simpel 2 uitklapstoeltjes nooit een enige problemen hebben gehad. Wil je een groot kamp dan kun je beter voor een camping kiezen.
- Je jouw kamp schoon houdt. Zorg ervoor dat jouw camper zelfvoorzienend is, waardoor je niet buiten je grote boodschap hoeft te doen. Neem afval mee, oftewel: Leave no Trace.
Het komt er dus eigenlijk op neer dat je de Grieken niet tot last moet zijn. Doordat wij ons aan deze ongeschreven regels hebben gehouden, konden wij 45 nachten zorgeloos wildkamperen.
Kamperen bij Paralia Elea – coördinaten: 37.367361, 21.687778
Vooral op het Schiereiland Peloponnesos konden wij veel mooie wildkampeerplekken direct aan het strand vinden. Een bijzondere plek hier is Paralia Elea. Een lang en breed strand waar veel kampeerders samenkomen. Er zijn publieke douches en kraampjes waar je producten kunt kopen. ’s Morgens komt er zelfs een wagen langsrijden met verse broodjes! Dit is zeker een van de mooiste wildkampeerplekken in Europa!
Sla vanaf de Elea Beach Bar linksaf de landweg op. Hier vind je gelijk veel campers en tenten onder de bomen. Wil je liever een plek helemaal voor jezelf? Rijd dan vijf á tien minuten verder door. Hier zijn genoeg rustige plekken.
Extra tips voor het wildkamperen in Europa
- Download de app Park4Night. Hier kun je (wild)kampeerplekken vinden en recensies lezen. Wij bekijken altijd recente beoordelingen zodat we niet voor verassingen komen te staan (bijvoorbeeld slecht wegdek of onveilige situaties).
- Kampeer nooit op plekken waar ‘verboden te kamperen’ borden hangen. Ook in landen waar wildkamperen legaal is kunnen er plekken zijn waar dit niet mag. Respecteer de regels en voorkom boetes.
- Kroatië en Slovenië vonden wij de moeilijkste landen om wild kampeerplekken te vinden. De regels zijn hier vrij streng en wij horen regelmatig dat er boetes uitgeschreven worden.
- Zorg dat jouw camper geschikt is voor wildkamperen.
Wanneer je zelf een camper gaat bouwen is het verstandig je camper uit te rusten met off grid systemen. Zo kun je met een zonnepaneel op het dak en een huishoudaccu in de camper al een aantal dagen wildkamperen.
Hoe groot deze onderdelen moeten zijn is natuurlijk afhankelijk van jouw energieverbruik. Op de website van Vrolijk op Reis vind je een uitgebreid artikel over elektra met gratis elektraschema’s. Hier kun je aan de hand van jouw energieverbruik en wensen kijken welk elektraschema er het beste bij jou past.
Daarnaast is water en eventueel gas ook een belangrijk onderdeel als je wilt wildkamperen. Ook dat komt uitgebreid aan bod op de website vrolijkopreis.nl
1 reactie. Reactie plaatsen
Leuke artikelen.