Wildkamperen is steeds populairder. Waar het fenomeen eerst voornamelijk plaatsvond op afgelegen plekken in bijvoorbeeld Noord-Amerika en Scandinavië, zie je het nu steeds meer in Europa. Je moet alleen wel even weten waar het wel en niet mag. Gelukkig hebben wij een goed overzicht voor je. Dus kijk je al uit naar een epische vakantie, maak dan een bijna gratis roadtrip door te wildkamperen in Europa. Een groter gevoel van vrijheid zal je nergens anders ervaren.
Wildkamperen in Europa
Wildkamperen in Europa kan je niet zomaar doen, dus je moet er wel even een plan van maken. Zo is wildkamperen in Europa officieel verboden in; België, Bulgarije, Duitsland, Engeland, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Spanje. Toch is er ook een grijs gebied, zoals bijvoorbeeld in België en Duitsland waar zogenaamde ‘Bivakplaatsen’ te vinden zijn. Liever helemaal into the wild, dan moet je naar andere landen toe. Hierbij een lijstje van mogelijkheden:
Wildkamperen in Scandinavië
In heel Scandinavië mag je wildkamperen. Heerlijk tussen de Noorse fjorden, Zweedse bossen, Finse meren en Deense eilanden kan jij jouw tentje zo opzetten. Althans er geldt een Allemansrecht en je moet je wel aan een paar regels houden. Je moet bijvoorbeeld op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan, je slaapplaats niet neerzetten op openbare parkeerplaatsen of privéterrein, maximaal twee nachten op éen plek en je mag niet zomaar in de openlucht slapen. Dat laatste klinkt verwarrend, maar het komt erop neer dat je altijd in een tent, caravan of iets dergelijks moet slapen. Een matje en slaapzak of in een hangmat mag dus officieel niet. Verder is het leave-no-trace principe in élk land van toepassing. Sloop niets, neem je afval mee en laat de plek achter zoals je die gevonden hebt. In Noorwegen mag je tussen 15 april en 15 september geen open vuur maken. Geen idee waar te zoeken, check dan eens waar je de tofste hikes maakt in Noorwegen of de rest van Scandinavië, reis naar Lapland of bivakkeer gewoon in de buurt van een stad.
Wildkamperen in IJsland
Ondanks dat IJsland ook tot Scandinavië behoort, willen we toch iets dieper ingaan op dit land. Tot 2017 mocht je namelijk overal wildkamperen, maar de regels zijn wat verscherpt. Het komt dus iets meer overeen met het vasteland wildkamperen in Europa. Je mag in IJsland alleen nog maar wildkamperen in delen waar vrijwel niemand woont en geen campings in de buurt zijn. Je mag dus alleen in de echte natuur en weg van de beschaving wildkamperen. Pas dus wel op met wildkamperen langs hoofdwegen, omdat je meer in the middle of nowhere moet staan. En dat puntje maakt het misschien meteen een stuk lastiger, aangezien je met de auto niet van de weg af mag. Wat je natuurlijk wel kunt doen, is de Laugavegur trail lopen, met je tentje op je rug.
Wildkamperen in Zwitserland
Wildkamperen mag in Zwitserland alleen boven de 2.000 meter, of beter gezegd boven de boomgrens. Dus mocht je gewoon lekker in de bergen willen zitten, dan is dat geen probleem. Een hike van meerdere dagen is dus perfect te doen met een tentje. Je mag maximaal één nacht op dezelfde plek blijven en kom je onder de boomgrens (2000 meter), dan moet je toch echt een camping opzoeken.
Wildkamperen in Schotland
Schotland is een prachtig land met fantastisch ruige natuur. Een roadtrip langs de kust, de Schotse hooglanden en Whiskey destilleerders klinkt voor velen als muziek in de oren. En omdat er relatief weinig mensen wonen, ben je er vaak alleen. Rij je met een camper, dan zijn de wegen wel eens smal en kan je bij een tegemoetkomende camper of vrachtauto wel eens moeite hebben met passeren. Maar zodra je weer in de wildernis bent, heb je in Schotland sinds 2003 een freedom to roam ofwel een everyman’s right. Voor recreatief en educatief gebruik heb je het recht om jouw paden verantwoordelijk te trekken. Je mag dus niet zomaar met een gemotoriseerd voertuig overal doorheen rijden, maar wel overal hiken, fietsen, paardrijden, kanoën, roeien, zeilen en zwemmen. Dat wordt een uniek avontuur.
Wildkamperen in de Baltische Staten
Estland, Letland en Litouwen zijn net zoals de Scandinavische landen erg dunbevolkt. Dat betekent dat je veel ruige natuur hebt die ontdekt kunnen worden. In Litouwen mag je alleen staan op niet beschermde gebieden. Deze protected areas zijn er overigens wel heel veel, dus plan je reis goed. In Estland mag je overal komen te voet, met de fiets, op de ski’s, boot en paardrijdend, zelfs op privéterrein. Mocht de eigenaar liever niet hebben dat je over zijn land trekt, dan moet hij borden en eventueel hekken plaatsen. Wildkamperen is toegestaan, maar niet in beschermde gebieden en op privéterrein (behalve als je toestemming hebt), er zijn ook heel veel prachtige kleine campings met voorzieningen. Net zoals Estland, is in Letland wildkamperen met dezelfde voorwaarden ook toegestaan.
Bivakkeren
Bij de overige Europese landen denk je misschien snel aan grote campings. Gelukkig zijn er ook toffe outdoor campings, bergen met portaledges en zijn er plekken waar je kan bivakkeren. In de meeste Europese landen mag je dus bivakkeren, zolang je het ook zo noemt. De gouden regel is dat je tegen zonsondergang mag staan, tot zonsopkomst. Al kan je ook tussen 19u en 9u aanhouden. Je mag het overigens niet overal doen, maar alleen in de natuur. Op ongeveer een uur hiken van de weg is het een perfecte plek. Hou wel rekening met nationale parken, hier is het altijd verboden om te overnachten. Uiteraard kan je natuurlijk altijd een boer of iemand met een stuk land vragen om er een nachtje te blijven. Zolang je de natuur en personen met respect behandeld (en je dus ook al je rommel opruimt!), is het voor niemand een probleem.
2 reacties. Reactie plaatsen
Leuk artikel maar het grootste vakantieland wordt hier niet genoemd. Misschien goed om die nog even te benoemen. Frankrijk.
Hi Derk, dat klopt en terechte vraag. Officieel mag je in Frankrijk niet wildkamperen. Bivakkeren mag wel, dat betekent dat je kort tussen zonsondergang en zonsopkomst een tentje mag neerzetten. Wellicht heb je zelf nog meer ervaringen met wildkamperen of bivakkeren in Frankrijk, dan horen we het graag 🙂