Stel je bent op lange trektocht of fietsreis door Europa. Je hebt je tentje mee, maar je wilt eigenlijk ook niet teveel geld uitgeven aan overnachtingen, alleen wildkamperen is op veel plekken verboden. Wat doe je dan? Het platform ‘Welcome to my garden’ komt hier met de perfecte oplossing, namelijk slapen bij vriendelijke mensen die hun tuin beschikbaar stellen.
Voor wie is Welcome to my garden bedoeld?
Het idee van het platform is het bieden van een slaapplek voor trage reizigers. Ben jij dus op een lange wandeltocht als het Pieterpad, de Santiago de Compostella route of juist op fietsvakantie, dan val je helemaal in deze categorie. Het is dus niet bedoelt als reguliere camping wanneer je gewoon een nachtje weg wilt. Superfijn, want op deze manier kun je toch ‘wildkamperen’ in Nederland (en op andere plekken in Europa) en ontmoet je ook nog vriendelijke mensen op je tocht. Sommige hosts bieden puur een bivakplaats in hun achtertuin, de ander vind het reuze gezellig om al je verhalen te horen en drinkt graag samen een drankje in de avond.
Met je tentje in de achtertuin
Alhoewel wildkamperen ook zijn charme heeft is dit op veel plekken niet toegestaan ter bescherming van de natuur. Wil je toch een unieke slaapplek en heb je niet het budget voor elke dag een camping, dan zoek je via deze website gewoon een tof plekje in iemands tuin die op je route ligt. Het is dus wel de bedoeling dat je je eigen tent meeneemt, en hiermee is het anders dan bijvoorbeeld couchsurfing. Het idee is dat je overnachting echt bedoelt is als bivak-plaats, en niet als een volwaardige camping.
Betaal je voor je overnachting met Welcome to my garden?
Om het platform zo vriendelijk mogelijk te houden mogen hosts geen geld vragen voor de overnachting. Het is bedoeld als vriendelijk gebaar voor reizigers die een lange tocht maken en een veilige slaapplek zoeken. Ben je zelf op pad en maak je gebruik van de website? Dan kun je wel een donatie doen aan het platform zelf of bijvoorbeeld je host trakteren op iets lekkers. Heb je op het moment geen budget? Dan kun je later zelf weer reizigers hosten wanneer je een tuin tot je beschikking hebt, zo is het cirkeltje weer rond.
Hoe vind ik een overnachting?
Je opent gemakkelijk de kaart op deze website. Hier zie je alle mogelijke overnachtingsplekken bij mensen thuis, en bestaande wandel- en fietsroutes in de buurt. Stuur je host op tijd een bericht en stem af of en wanneer het mogelijk is om te overnachten. Veel plezier!
2 reacties. Reactie plaatsen
Als een van de eerste hosts heb ik met plezier meerdere wandelaars of fietsers mogen ontvangen. Dit jaar zie ik niemand meer. Begrijpelijk plots is er een jaarlijkse bijdrage van 35 euro voor deze slow walkers.
Voor een verblijf dat ik gratis aanbied, gaat een organisatie weer profijt van trekken.
Mijn aanbod op hun website wordt dan ook ingetrokken
Hoi Hans, wat goed dat je jouw verblijf aanbiedt/aanbood voor wandelaars en fietsers. Ik weet zeker dat veel mensen je daar erg dankbaar voor zijn. Wij zijn verder niet verbonden aan Welcome to my garden en hebben dus ook geen invloed op de kosten die zij instellen. Als mede-platformbeheerders kunnen we wel beamen dat het in de lucht houden, onderhouden en up to date houden van een website ontzettend veel werk, tijd en geld kost. Of het in dit geval dus gaat over profijt, of enkel over het dekken van de kosten, dat weet ik niet. Maar goed, dan is het nog aan ieder de keuze om wel of geen host te zijn natuurlijk. Hopelijk vind je een mooi ander platform waar je reizigers kunt attenderen op jouw gastvrijheid.