Aminozuren zijn de kleine puzzelstukjes waaruit eiwitten bestaan, iets wat je waarschijnlijk al wel wist. Voor veel mensen is het echter onbekend wat deze aminozuren nou eigenlijk doen. In deze blog zullen we uitleggen wat het precies zijn en het betekent voor jouw lichaam. Ook bespreken we de essentiële aminozuren en behandelen we het belang voor fanatieke buitensporters.
De werking van aminozuren
In totaal komen er 20 verschillende aminozuren voor in eiwitten. 20% van het lichaam bestaat uit proteïnen, waarvan aminozuren de bouwstenen zijn. Ze zorgen voor structuur in de cellen en het vervoer en opslag van de voedingsstoffen. Zo zorgen de aminozuren voor de opslag en transportatie van de voedingsstoffen proteïne, water, vet, mineralen, koolhydraten en vitamines. Er zijn 2 soorten aminozuren: essentiële en niet essentiële.
De essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het menselijk lichaam zelf niet aan kan maken. Doordat we deze zelf niet aan kunnen maken moeten we deze dus binnenkrijgen via onze dagelijkse voeding of met aanvulling van supplementen. In totaal zijn er 8 essentiële aminozuren: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine. Met een gevarieerd eetpatroon kun je ervoor zorgen alle benodigde stoffen binnen te krijgen. Naast deze 8 essentiële aminozuren zijn er ook nog 2 semi-essentiële aminozuren: histidine en arginine. Deze 2 aminozuren maak je zelf aan, maar in mindere mate dan je lichaam nodig heeft. Voedingssupplementen zouden je kunnen helpen het tekort van deze aminozuren op te vullen.
Wat betekenen ze voor het herstel na het sporten?
Aminozuren zijn dus zeer belangrijk voor het menselijk lichaam. Naast het transporteren en opslaan van eerder genoemde voedingsstoffen, zorgt het voor verschillende voordelen tijdens het sporten. Zo zijn ze onmisbaar voor de ontwikkeling van spierweefsel. Naast dat het essentieel is voor de ontwikkeling van het spierweefsel helpt het ook het spierweefsel te onderhouden. Door met een gevarieerd dieet ervoor te zorgen voldoende binnen te krijgen, zorg je ervoor dat je spieren sneller zullen herstellen van je intensieve activiteiten. Ook tijdens het wandelen, klimmen of fietsen zullen aminozuren je lichaam voorzien van de nodige brandstof. Hierdoor wordt deze brandstof niet uit je spieren gehaald wat spierafbraak zal voorkomen.
Gezondheidsproblemen bij tekort
Naast voordelen voor sporters zijn aminozuren ook in het algemeen zeer belangrijk voor ons lichaam. Een tekort aan aminozuren kan bijvoorbeeld zorgen voor een verstoring van het metabolisme. Hierdoor kun je te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen. Zo kunnen suikerziekte en een te hoge cholesterol optreden. Ook slapeloosheid en erectieproblemen zijn voorkomende klachten die kunnen optreden bij een tekort aan de aminozuren.
Hoe krijg ik de aminozuren binnen?
Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je de essentiële aminozuren binnen kunt krijgen. Essentiële aminozuren kun je binnenkrijgen via externe eiwitten. Deze vind je terug in zuivel, vlees, vis, donkergroene groenten en noten. Per eiwitbron verschilt de hoeveelheid en het soort aminozuur. Hierdoor is het belangrijk een gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Door zowel dierlijke als plantaardige eiwitten binnen te krijgen zul je ervoor zorgen een compleet aminozuurprofiel te creëren. Denk je onvoldoende eiwitten binnen te krijgen met je dagelijkse voeding? Dit kun je aanvullen met aminozuur supplementen. Deze kunnen gedurende de dag gedronken worden. Bij voorkeur tijdens of na een actieve activiteit.