In het ene land betaal je tol, in het ander heb je een milieusticker nodig en in nog een ander is een vignet juist weer verplicht. De zomer komt eraan en veel mensen gaan dus op roadtrip. Ga je op vakantie door Europa met de auto? Dan is het wel zo slim om vooraf te kijken in welke landen je een vignet nodig hebt. Mocht je zonder vignet op een verkeerde weg terecht komen dan kun je een boete krijgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Vaak is een vignet nodig als je gebruik gaat maken van de nationale wegen. Dit kan ook met een ander voertuig dan een auto zijn, zoals een camper. In dit artikel lees je meer over het vignet. In welke landen is het verplicht één te kopen en welke opties heb je per land? We zetten het voor je op een rijtje zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.
Dit moet je weten over een vignet
Met een vignet koop je toestemming om van bepaalde wegen in een land gebruik te kunnen maken. Het kan een elektronisch vignet zijn, maar ook één in de vorm van een sticker die je achter de ruit van je auto moet plakken. Bovendien wisselt ook de geldigheidsperiode per land.
In deze Europese landen is een vignet verplicht
Oostenrijk
In Oostenrijk dien je een vignet te kopen voordat je de snelweg op gaat. Het is zowel verplicht voor toeristen als zakelijk verkeer om er eentje te hebben. In het land staat het ook wel bekend onder de naam ‘Autobahnvignet’. Je kunt er in de meeste gevallen in de buurt van de grens een kopen. Ook kun je dat online doen. Voor het land Oostenrijk kun je zelf kiezen hoe lang het vignet geldig moet zijn. De opties zijn: 10 dagen, 2 maanden of een jaar.
Zwitserland
Ook in Zwitserland is het hebben van een vignet verplicht. Dit geldt voor het rijden over nationale snelwegen. Aan de grens en bij grensovergangen kun je een vignet eenvoudig kopen. Net als in Oostenrijk wordt het hier een ‘Autobahnvignet’ genoemd. Wat wel anders is dan in Oostenrijk, is de periode dat het geldig is. In Zwitserland koop je één voor een jaar. Het aankoopbewijs moet je bewaren.
Slovenië
Een ander land waar het verplicht is een vignet te kopen, is Slovenië. In dit land heb je het voor bijna alle wegen nodig, zowel snelwegen als andere grote wegen. Als je het land gaat doorkruisen is de kans groot dat je op een tolweg terecht komt.
Voor het rijden in Slovenië kun je een e-vignet kopen, een elektronisch vignet. Dit geldt voor auto’s en voertuigen met een maximaal gewicht van 3500 kilo. Je kunt alleen een digitaal vignet voor Slovenië aanschaffen. Het is dus niet meer mogelijk om een plakvignet bij tankstations, tolstations, supermarkten en andere winkels aan de grens bij Slovenië te kopen.
Tsjechië
Voor het rijden over autosnelwegen in Tsjechië moet je ook een vignet hebben. Een caravan of aanhangwagen hoeven er geen te hebben. In Tsjechië bestaat het vignet uit 2 verschillende delen. Het ene deel moet je achter de ruit van je voertuig plakken en het andere moet je bij de papieren bewaren. Bovendien kun je er kiezen uit een vignet voor 10 dagen, een maand en een jaar. Je kan het bij de grens kopen of diverse tankstations.
Bulgarije
Voor alle wegen in Bulgarije heb je een vignet nodig. Het is met name van toepassing op auto’s die niet meer dan 8 zitplaatsen hebben. In dit land is het vignet een soort wegenbelasting. Je dient het onder de voorruit van je auto te plakken en kunt het kopen aan de grens van het land of online. Het voordeel van online kopen is dat je minder administratiekosten hoeft te betalen. Je kunt er kiezen uit één voor een week, maand of jaar.
Hongarije
Een ander land waar een vignet nodig is, is Hongarije. Hier kan je er online één kopen. Dit is dan ook een e-vignet zijn. Je koopt het vignet voor het rijden over de hoofdwegen. Het voertuig waar je mee gaat rijden kan verschil maken voor de prijs die je moet betalen. Daarnaast kun je zelf kiezen voor welke periode je het vignet aan wilt schaffen. Dit kan 10 dagen zijn, een maand of een jaar.
Slowakije
In Slowakije geldt een soortgelijk verhaal als dat van Hongarije. In dit land moet je ook een e-vignet kopen op de website van het land zelf. Ook kun je bij grensovergangen terecht en is het mogelijk om bij verschillende tankstations en winkels in de buurt van de grens het vignet te kopen.
Het vignet wordt in dit land als wegenbelasting gezien. Voor auto’s, campers en andere voertuigen zoals bestelauto’s is het verplicht om een vignet aan te schaffen. Het is niet voor het hele land nodig, sommige gedeelten van wegen zijn tolvrij. Je kiest er voor een geldigheid van 10 dagen, een maand of een jaar.
Milieu vignet / milieusticker in Europa
In andere Europese landen is het verplicht om een milieusticker aan te schaffen. Dit wordt ook wel een milieuvignet genoemd. Het kan ook zijn dat het slechts voor specifieke regio’s in een land nodig is.
Zo heeft Duitsland specifieke milieuzones in het land, dit worden ook wel Umweltplakette genoemd. Je kunt ze online kopen of bestellen. Ook is dit het geval in Frankrijk. Hier heb je bijvoorbeeld in de omgeving van Parijs en andere grote steden een milieuzone. De sticker die je daar moet hebben heet vignet Crit’Air.