Een tijdje geleden schreef ik al over mijn ‘Klettern voor dummies‘ ervaring. Een super leuke bezigheid die smaakte naar meer. Tijd dus om dat rotsklimmen naar een volgend niveau te tillen. En dat volgende niveau is Via Ferrata. De letterlijke vertaling uit het Italiaans is ‘ijzeren weg’. Vastgeketend aan een staalkabel klim en klauter je een parcours over de rotsen. In de Franse Beaufortain regio kreeg ik mijn allereerste Via Ferrata vuurdoop. Terwijl ik mezelf waagde aan Via Ferrata Roc du Vent vroeg ik mezelf meerdere keren af waarom ik dit ook alweer wilde doen. Het was avontuurlijk, spannend, soms zelfs bloedstollend, maar ook enerverend, fascinerend en vooral heel erg tof.
Hoog, hoger, hoogtevrees
Laat ik meteen even duidelijk zijn: heb je hoogtevrees, dan is Via Ferrata een absolute ‘no-go’. Het begin van de trail is misschien goed te doen, maar als snel zit je op grote hoogte en is de vaste grond onder je voeten duizelingwekkend ver weg. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij andere Via Ferrata’s is, maar bij Via Ferrata Roc du Vent zit je vaker verticaal tegen de rots dan dat je horizontaal bent. Naar beneden kijken is dan ook niet verstandig. Ik kreeg het daar af en toe Spaans benauwd van. Naar boven toe gaan, dat is het doel. Ofwel, ’the only way is up’. Behalve als je eenmaal boven bent. Want dan moet je natuurlijk ook weer naar beneden toe. En dan is het onmogelijk om niet naar beneden te kijken. Spanning en sensatie gegarandeerd.
Een beetje van jezelf en een beetje van metaal
Via Ferrata Roc du Vent is te vinden in de Beaufortain regio. Vanaf het plaatje Beaufort is het ongeveer 20 minuten rijden naar de parkeerplaats bij de hut Plan de la Lai. Vanaf daar volg je het pad met de bordjes ‘Via Ferrata Roc du Vent’ naar het startpunt. Dat is een hike van een half uur, waarbij je best wel wat hoogtemeters stijgt. Een lekkere opwarmer voor de spieren. Die warming up kun je overigens wel gebruiken, want je hebt je spieren hard nodig tijdens de ongeveer 4 uur durende Via Ferrata Roc du Vent. Het is verplicht om jezelf te zekeren aan de metalen kabel. En geloof me, dat wil je ook graag. Los van de veiligheid die het geeft, is de kabel ook handig om jezelf omhoog te trekken en in balans te houden. Regelmatig kom je ijzeren pinnen, beugels en traptreden tegen die je helpen om naar boven of beneden te gaan. Heel handig!
Via Ferrata Roc du Vent
Vanaf het moment dat je start, kun je maar één richting op en dat is vooruit. Er zijn een paar momenten waar je uit de route kunt stappen. Het parcours van Via Ferrata Roc du Vent bestaat namelijk uit een paar verschillende delen, die je ook los van elkaar kunt doen, doordat ze met elkaar zijn verbonden door hike paden. Het eerste deel ga je omhoog naar de top van de berg. Vanaf daar loop je over de kam naar de andere kant van de top. Daar ga je via de kabel een stukje omlaag. Vervolgens loop je via een kort pad naar een andere rotspartij. Daar klim je weer omhoog, loop je over de rots, totdat je bij de Pont Népalais uitkomt. Eenmaal overgestoken zet je al snel de verdere daling in, totdat je bij een 100 meter lange, donkere tunnel in de rotsen uitkomt. Daar loop je doorheen (een zaklamp kan handig zijn) tot je bij de trail komt die je terug naar de parkeerplaats brengt.
Geen brug als alle anderen
Nog even over die Pont Népalais. Dat is namelijk niet zomaar een brug. Pont Népalais is een Via Ferrata term voor een brug die bestaat uit 4 kabels. Eentje voor je voeten, twee voor je handen en eentje om jezelf te zekeren. Voetje voor voetje loop je over die ene(!) kabel naar de andere kant, terwijl de afgrond zich als een gapend gat onder je bevindt. Nogmaals: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Ik kan prima tegen hoogtes en dieptes, maar ik had best een beetje trillende benen van de Pont Népalais. Je kunt je vast voorstellen dat zo’n brug geen goed moment is voor trillende benen. De Pont Népalais is overigens wel net iets beter dan een Pont de Singe, waarbij je alleen één kabel onder je voeten hebt en één kabel om jezelf aan vast te houden, terwijl je als een aapje naar de andere kant beweegt.
Laat je leiden door een mountain guide
Met de juiste uitrusting kun je Via Ferrata prima zelf doen. Het is dan helemaal gratis om te doen. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Je kunt er ook voor kiezen om een gids in te schakelen. Het grote voordeel van een gids is dat hij de trail goed kent en nuttige tips kan geven. Bijvoorbeeld waar je het beste je handen en voeten kunt plaatsen. Bovendien kent hij de bergen en weet de gids hoe het weer zich kan en gaat ontwikkelen, waardoor je niet snel wordt verrast als je midden op de berg zit. Wij werden begeleid door Francois Hivert. Een sociale en vakkundige mountain guide uit Beaufort. 38 jaar en zijn werkende leven ooit begonnen als computer nerd. Al snel bleek dat het programmeurs beroep niets voor hem was, omdat hij liever buiten bezig was. Je kunt hem nu boeken als gids voor onder andere bergtochten, skitouring en dus ook voor Via Ferrata.