Lekker een frisse neus halen in de natuur. Dat doet iedereen goed. Even totaal onthaasten en de gedachtes verzetten, terwijl je een mooie wandeling of fietstocht maakt. En dan ineens kom je een bordje ‘verboden toegang’ of ‘verboden toegang voor onbevoegden’ tegen. Met art. 461. wet. v. strafr. nog wel. Wij komen deze bordjes ook met enige regelmaat tegen en vroegen ons af wat de beweegredenen kunnen zijn. We gingen op onderzoek naar de verboden toegang borden in natuurgebieden.
Verboden toegang in natuurgebieden
Al snel kwamen we erachter dat er talloze redenen zijn om een bordje met verboden toegang op te hangen in natuurgebieden. Zo zijn natuurgebieden soms privé of militair oefenterrein. In een ander geval heeft Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer het gebied in beheer en heeft een bepaald stukje even wat rust nodig. We kunnen de verboden toegang borden in natuurgebieden dus opdelen in de volgende redenen: rust voor de natuur, privéterrein, militair terrein en jachtgebied. We gaan er nog iets verder op in.
Verboden toegang voor de rust voor de natuur
De meeste mensen komen sowieso voor de rust in de natuur, maar laten daarbij de natuur niet met rust. En om bepaalde stukken natuurgebied iets meer rust te gunnen, hangen er verboden toegang borden. De rust voor de natuur kan de volgende redenen hebben: kwetsbaar gebied, gevaarlijk terrein, broedgebied en rustgebied. Daarnaast is het op veel plekken niet toegestaan om tussen zonsondergang en zonsopkomst te komen. En let erop of jouw hond los mag lopen, of niet.
Kwetsbaar gebied
Een kwetsbaar gebied kan je op veel stukken in natuurgebieden tegenkomen. Hier groeit bijzondere flora. Denk hierbij aan heide, bijzondere grassen, struiken en bomen. Over het algemeen staat er eerder een bordje verboden toegang als de planten echt kwetsbaar zijn. Een boom kan redelijk wat hebben, maar zeldzame en bijzondere grassen gaan bijvoorbeeld kapot en komen dan vaak niet meer terug.
Gevaarlijk terrein
Het is maar goed dat er verboden toegang borden in natuurgebieden staan als je een gevaarlijk terrein nadert. Gevaarlijk terrein kan verschillende redenen hebben. Je kan hierbij denken aan moerassen, drijfzand en andere stukken waar jouw leven in gevaar kan zijn.
Broedgebied
Broedgebieden zijn meestal seizoensgebonden. Over het algemeen broeden vogels in het voorjaar tot begin van de zomer. En omdat deze vogels in alle rust moeten kunnen broeden, zijn deze gebieden terecht verboden toegang voor bezoekers.
Rustgebied
Een rustgebied is verboden toegang voor bezoekers, omdat hier de dieren die in de natuurgebieden leven, ook echt even moeten kunnen rusten. Als werkelijk alle stukken in natuurgebieden open zouden zijn, dan kunnen de dieren zich nergens meer even terugtrekken. Over het algemeen zijn de rustgebieden wat verder in de natuurgebieden en uit de loop.
Verboden toegang op privéterrein
Een nogal logisch verboden toegang bordje is die bij het naderen van privéterrein. Jij wil waarschijnlijk ook niet dat iedereen in jouw achtertuin of op jouw balkon komt staan. Sommige mensen hebben een woning met stuk grond tegen een natuurgebied aan, waar ze liever geen bezoekers willen hebben. Op verschillende plekken stellen eigenaren ook privéterrein open voor bezoek. Maar zodra je het bord verboden toegang ziet, kan je er maar beter omdraaien.
Verboden toegang op militair terrein
Het klinkt logisch dat je niet op een militair terrein mag – en misschien ook wil – komen. Over het algemeen komen we drie militaire terreinen tegen in natuurgebieden. De eerste is een daadwerkelijke uitvalsbasis, zoals een kazerne, vliegveld of opslag. Deze militaire terreinen zijn vaak omheind met hekwerken. Daarnaast kom je in natuurgebieden de volgende twee terreinen tegen: militair oefenterrein en militair schietterrein.
Militair oefenterrein
Een militair oefenterrein klinkt niet alsof je daar graag wil komen. Tóch zijn deze gebieden vaak wel open voor bezoekers. Je kan de lokale borden checken of je er wel of niet doorheen mag. Soms zijn dat bepaalde momenten. Een andere keer is het helemaal verboden toegang. Over het algemeen oefenen militairen op militair oefenterrein niet echt met schieten. En mochten ze dat wel doen, dan doen ze dat met losse flodders. Het gaat meer om het ’tactisch verplaatsen’. Zolang jij gewoon op de wandelpaden blijft en de oefening niet verstoord, is er niets aan de hand.
Militair schietterrein
Op een militair schietterrein wil je absoluut niet komen. Het is zelfs levensgevaarlijk. Op militair schietterrein schieten ze met kogels, dus daar wil je maar liever ver weg van blijven. Zodra je het bordje militair schietterrein ziet, kan je dus maar beter even een blokje om lopen of fietsen.
Verboden toegang in jachtgebied
Je komt het steeds minder tegen in Nederland, maar er zijn ook jachtgebieden. Over het algemeen zijn deze ook tijdgebonden, dus alleen wanneer er daadwerkelijk wordt gejaagd. Maar hou de borden goed in de gaten, want het ene jachtgebied is altijd verboden om te komen, terwijl het andere jachtgebied maar een bepaalde tijd gesloten is voor publiek.
Maar wat is art. 461. wet. v. strafr. dan?
Kort afgekort staat het – natuurlijk – voor Artikel 461 van het wetboek van strafrecht. In het kort betekent het dat iedereen die er niet toe gerechtigd is om op andermans grond te komen, gestraft wordt met een geldboeten. Wil je hier meer over weten, ga dan eens op onderzoek uit bij het Openbaar Ministerie en Staatsbosbeheer.