Vegan curry, supersnel en easy | Meatless monday

door

Deze vegan curry is rijk, romig en vol van smaak. Je maakt het in slechts 20 minuten én je hebt maar 6 hoofdingrediënten nodig! Dit snelle en gemakkelijke recept is olievrij en perfect voor een drukke doordeweekse avond.

Heerlijk en super makkelijk

Ik ben helemaal weg van de volle smaken van vegan curry’s. Toen ik vegan begon te eten merkte ik pas hoe simpel het eigenlijk is om een curry te maken. Het gebruik van currypasta en kokosmelk voor de saus, samen met voorgesneden diepvriesgroenten, maakt dit recept supereenvoudig. Persoonlijk vind ik dat de tofublokjes het recept net die extra ‘bite’ geven. Maar mocht je een soja-allergie hebben of je wil je dit gerecht nog makkelijker maken, dan kan je ervoor kiezen om de tofu te vervangen voor linzen of kikkererwten uit blik. Wat heb je nodig voor deze heerlijke curry? Dat gaan we je nu vertellen.

Photo by Daniela

Benodigdheden

  • 1 kopje jasmijnrijst of andere rijst naar keuze
  • 1 blikje kokosmelk met minder vet (of wel iets vetter als je dat lekker vindt)
  • 400 gram extra stevige tofu
  • 5 tot 6 eetlepels Thaise gele currypasta (rood of groen werkt ook voor dit recept)
  • 4 tot 5 kopjes diepvriesgroenten (ongeveer 600 á 700 gram)
  • 1 bosje koriander
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • Water
  • Limoenpartjes voor garnering (optioneel)

Hoe maak je deze vegan curry?

Verhit eerst een koekenpan (met antiaanbaklaag) op middelhoog vuur. Snijd dan de tofu in kleine blokjes en breng deze op smaak met wat peper en zout en eventueel andere kruiden die je lekker vindt. Voeg de tofu toe aan de pan. Heb je geen stevige tofu? Druk de tofu dan eerst plat op een theedoek voordat je deze in stukjes snijdt (zo druk je al het vocht eruit). Kook de rijst volgens de instructies.

Zorg ervoor dat elk stuk tofu de pan raakt, op die manier zorg je ervoor dat elk blokje een mooi bruin korstje krijgt. Draai de tofu na 2 of 3 minuten om, zodat ze overal bruin worden. Doe dit net zolang totdat de meeste zijkanten knapperig en mooi bruin zijn. Ondertussen zal de rijst ook klaar zijn. Deze kan je dan afgieten.

Je hoeft geen olie aan de pan toe te voegen om de tofu een mooie korst te geven. Wil je wel graag olie gebruiken? Voeg dan een klein beetje toe aan de pan wanneer deze heet is. Als alternatief kan je er ook voor kiezen om één of twee eetlepels water aan de pan toe te voegen wanneer de tofu bijna klaar is. Dit zorgt ook voor een bruin korstje. Als de tofu mooi bruin is, haal je het uit de pan en leg je het even op een bord of in een bakje.

Bak daarna de diepvriesgroenten in de pan. Blijf goed roeren zodat er niets aan de pan vast blijft plakken. Als de groenten ontdooid zijn is het tijd om de currypasta en kerriepoeder toe te voegen. Vervolgens kan ook de kokosmelk erbij.

Roer alles goed door elkaar en laat het een paar minuten sudderen in de pan. Als je graag een wat dikkere saus hebt, kan je het nog een paar minuutjes langer laten pruttelen. Geef je liever de voorkeur aan een traditionele dunne saus? Dan kun je een kopje water of groentebouillon toevoegen.

Als de saus is opgewarmd en de gewenste dikte heeft, roer je de tofu erdoor. Voeg als laatste wat koriander en citroenpartjes toe en de vegan curry is klaar om te serveren!

vegan curry
Photo by Charles Deluvio

Houd jij van vegan eten? Probeer dan ook eens deze vegan lasagne, vegan pasta pesto of vegan lunchwraps. Heb je de vegan curry geprobeerd? Laat ons dan vooral in de reacties weten wat je ervan vond. Wij zijn benieuwd!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.