Soms heb je een craving naar een vette hap. Je kent het wel. Je hebt gewoon even zin een lekkere dikke burger. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg plantaardige recepten te vinden voor heerlijke vegan burgers. Voor deze Meatless Monday van vandaag deel ik met jullie een zwarte bonen burger recept. Zo kan jij zelf thuis lekkere dikke en hartige burgers maken. Die ook nog eens krokant zijn van buiten en zacht van binnen. Bovendien zijn ze stevig genoeg voor op de grill! Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze uit elkaar vallen. We houden gewoon van een goede vegan burger. En deze veganistische zwarte bonenburgers zijn serieus goed.
Benodigdheden vegan burger
Burgers
- 100 gram walnoten
- 1 middelgrote ui, wit, geel of bruin, gehakt
- 1 tl geplette knoflook
- 1 el olijfolie
- 425 gram zwarte bonen uit blik, (1 blikje) goed uitgelekt
- ½ tl gerookte paprika
- ½ tl Korianderpoeder
- ½ tl komijn
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 2 el tomatenpuree
- ½ tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- ½ 65 gram bloem
- 2 el olijfolie om te frituren
- 2 eetlepels veganistische barbecuesaus
Om te serveren (optioneel):
- Hamburgerbroodjes
- Sla
- Augurken
- Gesneden tomaat
- Guacamole
- Gesneden rode ui
- Vegan cheddar
Wat ga je doen?
Voor het maken van deze vegan burger begin je eerst met de walnoten. Doe de walnoten in een keukenmachine en verwerk ze tot ze gemalen zijn. Stop ze vervolgens in een mengkom en zet opzij. Voeg daarna de gesnipperde ui, geperste knoflook en olijfolie toe aan een koekenpan en bak tot de uien zacht zijn.
Als de uien zacht zijn voeg je de gebakken uien en knoflook toe aan de keukenmachine. Doe dit samen met de zwarte bonen, gerookte paprika, korianderpoeder, komijn, uienpoeder, knoflookpoeder, tomatenpuree, zout en zwarte peper. Verwerk alle ingrediënten tot een gladde massa. Giet het mengsel daarna over in de mengkom met de gemalen walnoten.
Voeg wat bloem toe aan het mengsel en roer alles goed door elkaar. Als het mengsel nog erg nat lijkt als je het aanraakt, is het slim om nog een extra beetje bloem toe te voegen.
Strooi wat bloem over een bakplaat en verdeel het beslag in vier gelijke delen (burgers). Het is tijd om je burgers te kneden/vormen tot burgerpasteitjes. Als ze nog een beetje plakken, kan je wat bloem aan de buitenkant van de pasteitjes toevoegen om ze gemakkelijker tot burgers te kunnen kneden. Het is slim om ze eerst in een soort balletje te rollen en ze vervolgens plat te drukken op de bakplaat.
Wanneer je al je burgerpasteitjes in goede vorm op je bakplaat hebt gedrukt, plaats je de bakplaat 30 minuten in de vriezer zodat de burgers kunnen opstijven.
Dan is het tijd om de burgers te bakken. Voeg wat olijfolie toe aan een koekenpan en verwarm tot deze heet is. Bak je burgers 5 minuten aan één kant en draai ze dan om. Bestrijk de boven- en zijkanten van de burgers met vegan barbecuesaus. Bak de andere kant 5 minuten en haal ze dan uit de pan.
Serveer de overheerlijke gebakken burgers vervolgens op hamburgerbroodjes met sla, augurk, gesneden tomaat, guacamole en gesneden rode ui. Je kan er ook voor kiezen om er een lapje vegan cheddar op te doen. Doe dit wanneer de burger nog warm is, dan gaat de vegan kaas een beetje smelten en dit geeft een unieke smaak.
Extra tips voor die perfecte vegan burger
Stop de burgers eerst in de vriezer
Laat de burgers 30 minuten opstijven in de vriezer voordat ze worden gebakken. Je zult merken dat je hamburgers in het begin wat zacht zijn om direct in de pan te kunnen. Door ze eerst in de vriezer te leggen, blijven ze goed in vorm tijdens het frituren.
Vegan barbecuesaus
Borstel vegan barbecuesaus op de burgers. Ik heb een beetje veganistische barbecuesaus gebruikt om de bovenkant en zijkanten van de hamburgers te bestrijken zodra ik ze heb omgedraaid, omdat bonenburgers de neiging hebben om er aan de buitenkant een beetje droog uit te zien, maar als je een beetje saus opstrijkt verdwijnt die de droge look helemaal.
Laat de zwarte bonen heel goed uitlekken
Als je ze niet zo goed hebt laten uitlekken, kan het zijn dat je wat meer bloem nodig hebt voor de burgerpasteitjes. Zo maak je ze weer wat steviger. Het is niet erg als de mix een beetje nat is, maar ze moeten niet te nat zijn. Dan wordt het moeilijker om je burgerpasteitjes te vormen.
Krokantere vegan burger
Voor een dunnere/krokantere vegan burger maak je 6 burgers in plaats van 4. Deze burgers zijn lekker dik en super smaakvol. Ze blijven wel vrij zacht in het midden, dus als je liever een krokantere burger wilt, dan is het een goed idee om ze wat dunner te maken. Op die manier je krijgt een nog stevigere, krokantere burger als ze gebakken of gegrild zijn.
Draai de vegan burgers niet te vaak om
Draai ze tijdens het frituren niet te veel om. Het is het beste om ze maar één keer om te draaien. Laat ze dus 5 minuten bakken en draai ze dan om. Laat ze ook 5 minuten aan de andere kant garen. Als je ze te veel omdraait, vergroot je de kans dat ze uit elkaar vallen.
Heb jij deze vegan burger gemaakt? Laat ons weten wat je ervan vond door een reactie achter te laten. Wij zijn benieuwd! Zin in iets anders dan burgers? Probeer dan ook deze vegan lasagne, deze heerlijke vegan pasta pesto of de vegan curry.