Vegan Brownies | Meatless Monday | Dessert

door

Ik hoor je al denken: ‘Vegan Brownies voor de Meatless Monday?’. Natuurlijk zit er geen vlees in brownies (lijkt me echt smerig), maar wat is een heerlijk Meatless Monday recept zoals: vegan lasagne, vegan burgers, vegan gehaktballen of pasta pesto nu zonder een overheerlijk toetje? Precies, niet veel. Een toetje gaat namelijk niet naar je maag, die gaat naar je hart. En voor alle toetjesliefhebbers onder ons hebben wij het perfecte dessert. Deze veganistische brownies zijn rijk en fudgy. Je zou nooit raden dat ze zonder eieren of boter zijn gemaakt. Ze zijn het lekkerst op de dag dat ze worden gebakken, maar als je restjes hebt, kun je ze maximaal 3 dagen op kamertemperatuur bewaren in een luchtdichte verpakking. Ze vriezen ook goed in.

Vegan Brownies

Het maken van dit veganistische brownie recept is niet zoals het maken van traditionele brownies. Hoewel de resultaten behoorlijk vergelijkbaar zijn (fudgy, rijk en heerlijk) is het beslag totaal anders. Als je denkt dat er iets mis is gegaan terwijl je het recept maakt, raak dan niet in paniek. Maak je geen zorgen als je brownie beslag dik is, dat zou het ook moeten zijn. In feite is het helemaal geen beslag, maar meer een koekjesdeeg. Wanneer je de natte en droge ingrediënten voor het eerst combineert, lijkt het misschien niet alsof het beslag zal samenkomen. Maar dit hoort zo. Blijf gewoon kneden totdat er geen droge plekken meer zijn en het mengsel kruimelig is, maar bij elkaar blijft als je erin knijpt. Het lijkt misschien stijf, maar het zal in perfecte fudgy brownies bakken.

Photo by Anton 

Benodigdheden

  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 5 eetlepels water
  • 120 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 85 gram poedersuiker, gezeefd
  • 80 gram cacaopoeder, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 85 gram veganistische donkere chocolate chips, bewaar wat voor de topping
  • 110 gram gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • zeezout om te besprenkelen, optioneel

Hoe maak je deze overheerlijke Vegan Brownies?

Verwarm de oven voor op 163°C. Vet daarna een ovenschaal of bakblik van ongeveer 20×20 cm in en bekleed deze met bakpapier.

Roer in een kleine kom het lijnzaad en het water door elkaar en zet dit 5 minuten opzij om in te dikken. Meng vervolgens in een middelgrote kom de bloem, suikers, cacaopoeder, bakpoeder, zout en chocolate chips.

Klop daarna in een grote kom de olie, het vanille-extract en het lijnzaadmengsel door elkaar. Giet de droge ingrediënten in de kom met natte ingrediënten en gebruik een spatel om het mengsel samen te duwen, tot het bevochtigd is.

Het zal extreem droog en kruimelig zijn, maar zal samenkomen in de volgende stap waar het in de ovenschaal/bakvorm zal worden gedrukt. Houd in gedachten dat dit mengsel is heel anders dan traditionele brownies waarbij een nat beslag in een bakblik kan worden gegoten.

Breng als laatste het kruimelige mengsel over in de voorbereide ovenschaal/bakblik en gebruik je vingertoppen om het in een gelijkmatige laag te drukken. Strooi de bewaarde chocolate chips erover en druk voorzichtig in het deeg. Bestrooi het deeg eventueel met wat zeezout. Bak de brownies gedurende 25 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden is gestoken er slechts een paar kruimels uit komen. Laat het minimaal 45 minuten afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt en serveert, dan zijn ze namelijk het lekkerste!

Heb jij deze Vegan Brownies geprobeerd? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten. Wij zijn benieuwd!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.