Photo by Caleb Miller on Unsplash

Het is het allerkleinste land van de wereld: Vaticaanstad

door

Officieel het allerkleinste land ter wereld: Vaticaanstad. Maar dat ligt toch middenin Rome? Ja klopt, maar is dus tóch het kleinste land van onze aardbol. Met de grootte van ongeveer 56 voetbalvelden kan je het land in een dag prima bezoeken. Toevallig in Rome? Sla dit dan zeker niet over.

Vaticaanstad; van stad naar staat

Ben je lekker aan het rondstruinen door het historische Rome, loop je ineens tegen torenhoge muren op. Je bent beland bij Vaticaanstad, een officieel stukje land in de Italiaanse stad. Een land met ongeveer 1.000 inwoners die betalen met een eigen euromunt. Dit is de euro die wij kennen, maar dan met de Paus erop afgebeeld. Benieuwd hoe deze unieke plek eruitziet en wat je er kunt doen? Lees dan even verder. 

Begonnen als onderdeel van het land

Sinds 1929 is Vaticaanstad officieel onafhankelijk verklaard. Hiermee kwam er een einde aan een conflict dat de kerk en de staat verdeeld had gehouden. Het is een plek waar geloof de grootste rol speelt. De ongeveer 1.000 inwoners zijn bijna allemaal geestelijke. Denk bijvoorbeeld aan priesters, nonnen en niet te vergeten de Paus. De Paus is hierin de belangrijkste. Hij heeft in alles het laatste woord. 

Je kunt Vaticaanstad betreden zonder een extra paspoortcontrole. Wel worden de muren die rond het staatje staan goed bewaakt door de Zwitserse Garde. Zij zijn gekleed in kleurrijke kostuums en staan bekend om hun trouw en het geen band hebben met het volk. 

Vaticaanstad
Photo by Christopher Czermak on Unsplash

De bezienswaardigheden van deze bijzondere plek

Dat Vaticaanstad een bijzondere plek is hoeven we je niet meer te vertellen denk ik. Zeker ook echt de moeite waard om te bezoeken mocht je in Italië zijn. Ben je van plan om het eens te gaan bezoeken? Dan zijn dit de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Let wel op: omdat deze plek zo gericht is op geloof, horen hier ook kledingvoorschriften bij. Denk hierbij aan geen blote knieën, geen blote schouders en je hoofd mag niet bedenkt zijn (pet of hoed).

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is voor rooms-katholieke een belangrijk bedevaartsoord. Dit komt doordat er op die plek de eerste Paus Petrus gestenigd en begraven werd. Het is één van de mooiste basilieken ter wereld en te vinden op het Sins-Pietersplein. Het werd gebouwd tussen 1506-1626. De Sint-Pietersbasiliek is misschien wel één van de populairste bezienswaardigheid van Rome. Binnenin de kerk sta je versteld van de schitterende muren, het plafond en de vloeren. En dat niet alleen. De kerk is versierd met beelden, schilderingen en kunstwerken van mozaïek. 

Sint-Pietersbasiliek
Photo by Anna Church on Unsplash

Vaticaanse tuinen

De helft van Vaticaanstad bestaat uit tuinen en parken. En niet zomaar tuinen. De tuinen zijn 23 hectare groot en zijn te vinden achter de Vaticaanse Musea en Sint-Pietersbasiliek. Helaas mag je de tuinen niet zelfstandig bezoeken. Hiervoor kan je een tour van 45 minuten boeken. Dit is een tour met een bus die je door de tuinen van Vaticaanstad leidt. 

De Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea is een groep musea bij elkaar in de Apostolische paleizen. Hier worden de kunstschatten van het Vaticaan tentoongesteld. In totaal zijn het 26 verschillende musea die allemaal aan elkaar verbonden zijn. En door al die pronkstukken is het ook één van het grootste museum ter wereld. Een hoogtepuntje is toch wel de Sixtijnse kapel. Hier komen we later op terug. 

Vaticaanse Musea
Photo by Corey Buckley on Unsplash

Sixtijnse Kapel

We gaan door naar één van de 26 musea die Vaticaanstad heeft: De Sixtijnse Kapel. Dé plek waar de nieuwe Paus gekozen wordt. In dit museum vind je het bekendste beeld van Vaticaanstad. Dit is de plafondschildering van Michelangelo. En dat is niet het enige bijzondere. In deze kapel moet het namelijk helemaal stil zijn en er mogen geen foto’s gemaakt worden. Maar dit maakt het dan wel heel speciaal om er een keer naartoe te gaan. 

Sint-Pietersplein en het Vaticaans Obelisk

Het centrum van Vaticaanstad en daarmee ook het bekendste van het land. Veel van de toespraken die de Paus geeft worden vanaf deze plek gegeven. Op de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis is het er superdruk. Er kunnen naar schatting zo’n 40.000(!) mensen op het plein staan. In het midden van het plein vind je het Vaticaans Obelisk. Deze 40 meter Egyptische obelisk wordt ook wel de gedenknaald genoemd. 

Vaticaanstad Vaticaan Obelisk
Photo by Michele Bitetto on Unsplash

Het Apostolisch Paleis        

Dit is waar de Paus woont en werkt, het Pauselijk Paleis. In dit gebouw zitten ook de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. De gebouwen die niet door de Vaticaanse Musea gebruikt worden, worden door de Paus zelf gebruikt. In totaal zijn er 1.400 zalen en kamers. Ruimte genoeg in ieder geval. 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.