Stel je toch eens voor: je bent het koude en grijze winterweer helemaal beu. Je houdt van de natuur, lekker buiten zijn, koffie drinken op een zonnig terras en lekker weer. Wat zijn de opties als het in Nederland koud en guur is? Precies om die reden zochten wij in de winter de warmte op en belandden op het Canarische Eiland Tenerife. Een plek die om meerdere redenen je hart verwarmt. Waarom dat zo is? Ik vertel je graag waarom dit eiland zo’n verpletterende indruk op ons heeft gemaakt.

Leer alles over Tenerife in de winter
Wil je weten waarom Tenerife in de winter de moeite waard is? In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste natuurgebieden, leuke stadjes en toffe activiteiten. Hieronder vind je ze allemaal. Wil je direct naar een bepaalde activiteit, klik dan op één van de onderstaande links of scroll naar beneden.
- Meer dan strand en all-inclusive
- La Laguna: een stad met historie
- Anaga: mystische bergen boordevol trails
- Nevelwouden, zeezicht en heerlijke trails
- Onderdompelen: leer duiken in San Andrés
- Meer prachtige plekken op Tenerife

Meer dan strand en all-inclusive
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik niet meteen stond te springen toen mijn vriendin Kathi voorstelde om naar Tenerife te gaan. Ja, het is daar het gehele jaar lekker weer, maar is dit eiland ook niet de plek waar half Duitsland en Engeland in all-inclusive hotels vakantie vieren?
Wat weinig mensen echter weten, mezelf inclusief tot voor kort, is dat Tenerife misschien wel één van de meest diverse plekken van Europa is. De machtige vulkaan El Teide, met 3.715 meter ook meteen de hoogste berg van Spanje, deelt het eiland op in noord en zuid. Concreet betekent dit dat het zuiden warm en droog is (daar waar de vele all-inclusive toeristen vakantie vieren), terwijl het noorden groen en ongerept is. In het noorden vind je naast oude historische dorpen en steden ook de meest diverse natuur, variërend van eeuwenoude nevelwouden, naaldbossen en de meest bizarre vulkanische landschappen.


La Laguna: een stad met historie
Onze vakantie op Tenerife begint in de stad waar het allemaal begon. La Laguna, de voormalige hoofdstad van het eiland, behoort tot één van de oudste steden van Tenerife. Gesticht werd deze stad in ver vervlogen tijden door de Spaanse veroveraars. Hier ontmoeten we David, onze gids van vandaag die geboren en getogen is in de stad en ons bij ons hotel Laguna Nivaria oppikt.
David belichaamt wat de mensen op Tenerife uniek maakt. Hij is bevlogen, vriendelijk en vol met kennis. Dus zo wandelen we door de historische binnenstad van La Laguna, dat tegenwoordig tot het UNESCO werelderfgoed behoort, en slenteren door historische binnenplaatsen waar David ons meer vertelt over de boeiende geschiedenis van de stad. De stad ademt authenticiteit, mede doordat de oude binnenstad intact is gebleven. De oude binnenplaatsen met houten balkons, fonteinen en beplanting geven ons een uniek inkijkje van hoe de inwoners van de stad vroeger leefden.


Anaga: de mystische bergen van Tenerife in de winter
Kathi en ik zijn gek op de natuur en houden ervan om jaarrond de bergen in te trekken. Hebben wij even geluk dat er aan bergen, natuur en wandelingen geen gebrek is op Tenerife. Wist je dat ongeveer 48 procent van het eiland beschermd natuurgebied is? Naast het gebied rondom El Teide en Teno Rural Park vind je tal van andere natuurjuweeltjes op Tenerife.
Voor onze hike van vandaag trekken we het Anaga gebergte in, gelegen in het noordwesten. Zonder twijfel is dit het meest diverse en verlaten gedeelte van het eiland. Op weg naar het startpunt van onze hike komen we af en toe door kleine dorpjes. Toeristen zijn hier nauwelijks te vinden. Het is vooral een gebied waar de locals naartoe komen om bijvoorbeeld te hiken of te trailrunnen en waar de natuur vrij spel heeft.
Dus zo slingeren we met de auto door het gebergte, samen met onze gids Cao die hier is opgegroeid en klaar is om ons de mooiste plekken van Anaga te laten zien.

Nevelwouden, zeezicht en heerlijke trails
We beginnen onze hike in de voor Anaga kenmerkende mist, op ongeveer 900 meter boven zeeniveau. Hier blijven de zogenaamde passaatwolken hangen, die ontstaan als de wind uit het noordoosten waait. Het is koud en de bodem is drassig. Ook dat is Tenerife. We bevinden ons namelijk in de oeroude nevelwouden, een gebied vol met prachtige laurierbomen, mossen en varens.
Net als heel Tenerife is ook Anaga ontzettend divers. We dalen langzaam af naar de kust, hebben uitzicht over prachtige kliffen en bergtoppen, maar zien ook de vegetatie rap veranderen. We lopen het nevelwoud uit en de zon in. Mossen en varens worden verruild voor drakenbomen, vetplanten en cactussen terwijl we genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.
In Las Carboneras neemt Cao ons mee naar zijn favoriete restaurant om de huisgemaakte geitenkaas te proberen. Het smaakt heerlijk. Na een wandeling van ongeveer 12 kilometer worden we daarnaast ook nog getrakteerd op een heerlijk Spaans middagmaal. Onze dag kan in ieder geval niet meer stuk.


Onderdompelen: leer duiken in San Andrés
Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben niet echt een waterrat. Kathi overigens ook niet. Soms is het echter een goed idee om je comfortzone wat te verlaten. Voor ons is duiken dan ook iets waarvoor we een beetje moed bij elkaar moeten schrapen. En laat Tenerife nu echt een watersport-walhalla zijn, ook in de winter. In het kustplaatsje San Andrés, dat direct aan Playa de Las Teresitas gelegen, wacht onze vuurdoop. Dit is overigens een goede plek om te leren duiken: er zijn golfbrekers voor de kust aangelegd, waardoor je in relatieve rust de kneepjes van het vak kunt leren.
Iedereen die weleens heeft gedoken weet dat de eerste keer zeer onwennig kan zijn. Zo was het ook bij ons. Kathi hield het dan ook snel voor gezien. Ik hield het uiteindelijk langer vol, ondanks de nodige opstartproblemen. En ik moet toegeven: duiken is leuk! Tijdens ons onderwateravontuur spotten we in ieder geval meerdere mooie tropische vissen en zwemmen we lang rond in de baai. Voor mij smaakt dit duikavontuur in ieder geval naar meer.


Meer prachtige plekken op Tenerife
Ik ben inmiddels om als het gaat om Tenerife en ik ben blij dat ik destijds naar Kathi heb geluisterd. Zelden ben ik op een plek geweest met zoveel contrast en diversiteit. De activiteiten die ik hierboven heb beschreven vonden allemaal plaats in het noordoosten van Tenerife, rondom het Anagagebergte. Voor natuurfreaks is er echter nog zoveel meer te doen op dit eiland. Ik zou er gemakkelijk nog drie andere artikelen aan kunnen wijden. Zo ver komt het echter niet, daarom benoem ik hieronder kort en bondig nog een aantal andere plekken die je zeker niet mag missen.
- Beklim El Teide, de hoogste berg van het eiland
- Pak de bus naar Punto de Teno voor uitzicht op Los Gigantes
- Bezoek het bergdorp Masca in het Tenogebergte
- Hike van Taganana naar Afur in het Anagagebergte
- Bezoek de vulkanen Chinyero en Montana Negro voor de meest bizarre landschappen




