De lente is begonnen en de zomer komt eraan. Dat is het moment voor velen om de hardloopschoenen weer eens uit de kast te halen. Als je dan toch al rennend eropuit gaat, waarom dan niet ook eens trail runnen proberen? Trail running is een duursport die bestaat uit hardlopen over veelal onverharde paden. Het is vaak een terrein met afdalingen en stijgingen in een heuvelachtig landschap. De uitdagende trail geeft een extra dimensie aan het rennen, en dat maakt het juist superleuk om te doen. Je kan natuurlijk gewoon in je sportkleding de deur uitlopen en gaan, maar een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Daarom nemen we je in dit artikel mee in hoe jij je het beste kan voorbereiden op een trail run.
Voorbereiding trail runnen
Wanneer je je waagt aan een trail run, zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. Bij trail runnen heb je natuurlijk een andere ondergrond én je loopt meestal veel langere afstanden. Er zijn natuurlijk een aantal fouten die je wil vermijden. Die lees je hier. Hieronder hebben wij beschreven hoe je je het beste kan voorbereiden op een trail run.
Zorg voor de juiste schoenen
Dit klinkt natuurlijk logisch, maar soms is het toch lastig om de juiste outfit te kiezen. Neem schoenen bijvoorbeeld. Trail running schoenen zijn over het algemeen steviger dan ‘gewone’ hardloopschoenen en leggen de nadruk op voetbescherming en stabiliteit. Binnen de categorie trail runnen vind je een scala aan schoenen die geschikt zijn voor alle soorten runs. Van makkelijke, geprepareerde trails tot een zeer technisch terrein. Je kunt ook kiezen voor minimalistische schoenen die je een beter gevoel geven voor het parcours of voor schoenen die juist veel demping geven om de impact op je gewrichten te verminderen. Zeker wanneer je veel kilometers maakt is dit fijn.
Kleding voor het trail runnen
Je loopkleding moet gemaakt zijn van vochtafvoerende merinowol of synthetisch materiaal. Het moet vooral niet gemaakt zijn van katoen, dit droogt namelijk heel langzaam. Verder is het goed als ook je sokken van merinowol of synthetisch materiaal zijn. Bij koel of nat weer is een lichte regenjas of windjack ook handig.
Draag laagjes
Het is slim om je in laagjes te kleden, vooral als je langer gaat trail runnen. Deze techniek helpt je om je zo comfortabel mogelijk te voelen gedurende je run. Je begint misschien koud, maar als je opwarmt tijdens een lang steil stuk omhoog kun je wat laagjes uittrekken. Als je weer afkoelt tijdens een pauze of als er slecht weer op komst is, kun je ze weer gemakkelijk aantrekken.
Ademend vermogen
Houd ook rekening met het ademend vermogen van de kleding die je draagt. Lichtgewicht gebreide stoffen werken goed en shirts met ritssluitingen in de nek geven je een manier om te ventileren. Hoewel de meeste waterdichte regenjacks ademend zijn, kunnen ze van binnen toch nat en klam worden als je echt hard aan het werk bent. Tenzij het echt hard regent, is het waarschijnlijk comfortabeler om sneldrogende, ademende synthetische of wollen lagen te dragen. Ook een softshell jas is vaak een betere optie dan een volledig waterdichte jas.
Water meenemen
Water is een must voor alle afstanden. Je kunt water meenemen in hydratatievesten, waterflessen die je vast kunt houden (deze hebben een handvat, waardoor je de bidon maar licht vast hoeft te houden en er gelijk uit kunt drinken) of heuptasjes met waterflessen.
Korte runs
Als je voor een kortere tocht gaat, zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een waterfles die je gewoon vast kunt houden of een kleine heuptas. Je hebt dan genoeg water bij je en ook nog ruimte om je huissleutel, wat geld en een energiereep of gel in op te bergen.
Langere runs
Voor langere trail runs kun je een grotere rugzak, een hydratatievest of een hydratatiepack overwegen. Deze bieden meer opslagruimte voor grotere hoeveelheden water, extra kleding, voedsel, EHBO-benodigdheden, navigatiehulpmiddelen en andere zaken die je nodig kunt hebben tijdens een trail run van een halve of een hele dag. Als je een hydratatierugzak kiest, zoek dan naar een model dat specifiek voor hardlopen is bedoeld. Het is ook fijn als deze niet te groot is, zodat je je armen vrij kunt bewegen.
Voeding voor tijdens het trail runnen
Wanneer je voor minder dan een uur gaat trail runnen heb je misschien niet veel nodig. Maar als je een paar uur of langer onderweg bent, wil je genoeg voeding bij je hebben, zoals repen, gels en kauwtabletten.
Het vergt wat experimenteren om uit te vinden wat wel en niet goed bij je valt. Voor kortere afstanden met een hoge intensiteit kun je het beste kiezen voor eenvoudige dingen zoals gels of kauwtabletten. Als je langere afstanden gaat lopen, zal je merken dat hartiger voedsel zoals repen, noten, boterhammen met pindakaas en jam vaak goed smaakt, omdat je meestal in een langzamer tempo loopt. Hierdoor krijg je dit ook makkelijker weg dan wanneer je super intensief bezig bent.
Horloge
Er zijn veel verschillende horloges. Denk bijvoorbeeld aan basissporthorloges die de tijd aangeven en een stopwatch hebben, horloges die je stappen bijhouden en high-end GPS-horloges die afstand en snelheid bijhouden. Vaak kun je deze ook gebruiken om te navigeren. Vaak hebben ze ook een hartslagmonitor, wat handig is wanneer je deze graag bijhoudt tijdens je run om de effectiviteit van je training te vergroten.
Navigatie
Het spreekt natuurlijk een beetje voor zich. Maar als je gaat trail runnen in een onbekend gebied, dan is het slim om verschillende navigatiemiddelen mee te nemen zoals een kaart en kompas en/of een GPS-systeem.
Hoofdlamp en/of handzaklamp
Als je graag ’s nachts je trail run doet, dan is het belangrijk een hoofdlamp mee te nemen. Als je van plan bent veel ’s nachts te gaan trailrunnen, wil je een lamp met een minimale lichtopbrengst van ongeveer 200 lumen. Sommige trail runners dragen naast een hoofdlamp ook graag een handzaklamp om de nacht echt te verlichten en rond te kunnen kijken. Dit is handig om bij je te hebben, aangezien de hoofdlamp altijd op het pad gericht blijft.
Bescherming tegen de zon
Als het warmer weer is, wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk beschermd zijn tegen de zon. Deze bescherming kan bestaan uit een combinatie van zonnebrandcreme (SPF 30 of hoger wordt aanbevolen), lippenbalsem, een hoed en zon beschermende kleding. Als je de hele tijd onder de beschermende bomen loopt, kunt je waarschijnlijk minder of zelfs helemaal geen bescherming tegen de zon gebruiken. Maar als het pad je naar een open heuvelrug of de top van een berg brengt, zorg dan dat je goed voorbereid bent.
EHBO-kit
De grootte van je EHBO-kit hangt sterk af van de plaats en de duur van je trail run. Voor trail runs die een uur of minder duren en die niet te ver van de bewoonde wereld liggen, hebben veel mensen niet veel bij zich. Maar als je op een ruig pad gaat trailrunnen of een avontuur aangaat dat enkele uren of langer zal duren, kan een eenvoudige EHBO-kit van onschatbare waarde zijn als je een val maakt. Wat raden we aan dat je meeneemt? Denk aan dingen zoals verband, antibacteriële zalf voor kleine wondjes en medicijnen tegen de pijn. Zorg er ook voor dat je kit specifieke artikelen bevat voor de behandeling van voetproblemen, zoals bijvoorbeeld atletische tape en verband speciaal voor blaren.
Doe jij aan trail runnen? Hoe bereid jij je dan altijd voor? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.