Een tent is vaak een wat duurdere aankoop, waardoor je hem natuurlijk zo netjes mogelijk wilt houden. En dat is niet makkelijk, want een tent heeft nogal eens wat te verduren. Maanden lang ligt hij op zolder of in de schuur, vervolgens richting de camping – of wildkamperen – en snel op- en afbouwen. We laten de weersinvloeden dan nog buiten beschouwing. Om zo lang mogelijk te blijven genieten van jouw trouwe tent, is het belangrijk om een tent goed te onderhouden, wassen en schoon te maken.
Een tent schoonmaken en onderhouden doe je zo
Elke vakantieganger is anders en daarom is het ook belangrijk om jouw tent op een andere manier schoon te houden en te onderhouden. Als je jouw tent in een droge omgeving gebruikt, kom je er al snel vanaf met wat ontdoen van stof. Ga je meer naar een bosachtig gebied, dan kan de tent nat zijn en kan je ook last hebben van hars. En dan hebben we natuurlijk ook nog modder, vogelpoep en de weersinvloeden. Wat het belangrijkste is bij het onderhouden van jouw tent, is dat je het zo snel mogelijk aan het einde van jouw vakantie doet. In het meest ideale geval doe je dat op jouw laatste vakantiedag op de camping, maar het kan ook zijn dat je de tent nat inpakt en dat je hem opnieuw op moet zetten in Nederland.
Check het materiaal van de door jou te onderhouden tent
Tenten zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Zo heb je een klein koepeltentje voor één persoon, maar zijn er ook giganten van meer dan acht personen. De grootte van de tent kost misschien iets meer tijd bij het schoonmaken en het onderhouden van de tent, maar in theorie doe je hetzelfde bij een tent van een ander formaat. Belangrijk is om vooraf te weten van welk materiaal jouw tent is. Zo vergt een katoenen tent heel ander onderhoud, dan een tent van PVC, nylon, polyester of een andere synthetisch materiaal. Schoonmaken is in essentie hetzelfde bij deze materialen.
De tent en het tentdoek schoonmaken
De basis van het schoonmaken van een tent, is dat je jouw tent schoon en droog mee wil nemen en inpakken. Aan het einde van jouw vakantie, maak je hem als het ware weer klaar voor een hele tijd in de opslag. Om de tent zo schoon mogelijk te maken en houden, zijn er een aantal tips. Indien je jouw tent in moet pakken als hij nog nat is, moet je hem bij thuiskomst nog even opzetten om helemaal te laten drogen. Doe je dat niet, dan krijg je het weer en schimmels erin en gaat de tent erg muf ruiken.
Nog meer tips voor schoonmaken
Zorg ervoor dat je op vakantie de juiste materialen meeneemt om jouw tent schoon te kunnen maken. Denk aan een bezem, veger en blik, doek om mee schoon te maken en de juiste reiniging- en impregneermiddelen. Een tent kan je het beste op een zeil opzetten, zodat de onderkant van jouw tent schoon blijft en zelfs wat extra geïsoleerd is. Hou dagelijks jouw tent even in de gaten, want je wil liever af en toe je tent schoonmaken, dan later volledig onderhouden. Borstel jouw tent eveneens geregeld af met een zachte borstel. Hardnekkig vuil zoals vogelpoep moet je zo snel mogelijk met wat warm water van de tent verwijderen. Indien er hars op de tent zit, kan je dat met een ijsklontje laten ‘stollen’. Vervolgens kan je het er voorzichtig vanaf halen.
Het onderhouden van een tent doe je met deze tips
Belangrijk is dat je jouw tent nooit zomaar met zeep of een reinigingsmiddel schoonmaakt. Bij een tent onderhouden wil je juist dat jouw tent zo lang mogelijk mee gaat. Zeep en andere reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat de coating van de tent af gaat. En dat betekent dat jouw tent op een gegeven moment niet meer waterdicht is, met alle gevolgen van dien. Reinig jouw tent daarom met een tentreinigingsmiddel, zoals Nikwax Tent & Gear Solarwash. Het tentreinigingsmiddel van Nikwax zorgt niet alleen voor een schone tent, maar maakt de tent ook weer beschermd tegen UV en zorgt voor een verbeterde waterafstotende werking.
Jouw tent weer waterdicht maken
Het beste is om meteen een nieuwe tent te behandelen met Nikwax Tent & Gear Proof. Op deze manier wordt de waterafstotende werking nog beter en langer werken. Is jouw tent ondanks het goede onderhouden ervan, toch niet meer waterdicht, dan kan je ervoor kiezen om jouw tent opnieuw te impregneren. Een tent impregneren kan je uitbesteden, maar ook redelijk eenvoudig zelf doen. Gebruik daarvoor de Nikwax Tent & Gear SolarProof. Dit middel maakt jouw tent weer waterdicht én blokkert de UV-straling nog beter. Het kan zelfs de levensduur van jouw tent verdubbelen.
Waarom een tent tegen UV-straling moet kunnen
Je zou zeggen dat UV-straling voor een tent niet heel schadelijk is. Los van wat verkleuringen in de tent, gaat de straling er niet doorheen. Toch is het beschermen tegen UV-straling wel degelijk erg belangrijk. Deze UV-straling vernietigt namelijk de waterafstotendheid van jouw tent en zorgt ervoor dat de tentstof eerder kan gaan scheuren. Iets dat je dus graag wil voorkomen. Het is zelfs zo dat bepaalde synthetische tenten na twee weken blootstelling aan de zon al de helft van de kracht verliezen.
Nikwax Tent & Gear SolarProof
Het werken met Nikwax Tent & Gear SolarProof is eveneens super-easy. Zorg ervoor dat je jouw tent aan de buitenkant schoon hebt gemaakt, spray gelijkmatig de Tent & Gear SolarProof over de tent. Wacht enkele minuten en neem met een vochtige doek het overtollige product af. Vervolgens kan je checken of je niets bent overgeslagen. Laat het allemaal goed drogen en pak jouw tent weer in voor het avontuur van het jaar erop. Indien het mogelijk is, kan je voor een nog betere werking eerst jouw tentdoek wassen met Nikwax TechWash.