Photo by Kamil Pietrzak on Unsplash

Skydiven: alles over deze extreme sport

door

Wanneer je aan mensen vraagt wat er op hun bucketlist staat, wordt regelmatig ‘skydiven’ genoemd. Niet gek, want het is een ontzettend gave ervaring met een hoog gehalte aan adrenaline. Maar wat houdt skydiven precies in? Wat moet je weten voordat je dit gaat doen en wat zijn de tofste plekken om te skydiven? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is skydiven?

Skydiven behoort absoluut tot de extremere sporten. Dit komt doordat je letterlijk een vrije val maakt vanuit een vliegtuig op grote hoogte. Een hele unieke manier om je omgeving te bewonderen in combinatie met een echte adrenalinekick. Maar hoe kom je dan weer veilig aan de grond? Dit doe je met behulp van een parachute. Mede hierom wordt skydiven vaak vergeleken met parachutespringen, maar toch zijn het twee verschillende sporten.

Het grootste verschil tussen skydiven en parachutespringen is de lengte van je vrije val. Bij parachutespringen ga je meestal niet hoger dan 900 of 1200 meter boven de grond en trek je bijna meteen na je sprong de parachute open. Wanneer je gaat skydiven is het de bedoeling dat je zo lang mogelijk in je vrije val zit. Hierdoor moet de piloot van het vliegtuig hoger vliegen, op maar liefst 3000 tot 4000 meter hoogte. Je maakt een vrije val van ongeveer een halve minuut voordat je de parachute opentrekt, wat een stuk langer is dan bij parachutespringen.

Photo by Kamil Pietrzak on Unsplash

Wat moet je weten voordat je gaat skydiven?

Wanneer je skydiven op de planning hebt staan, kan een goede voorbereiding zeker geen kwaad. Uiteraard krijg je van tevoren vaak een uitgebreide instructie van een ervaren gids, maar toch is het handig als je alvast weet wat je te wachten staat. Daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken omtrent skydiven voor je op een rijtje gezet.

Zo staat jouw veiligheid altijd voorop, waardoor het noodzakelijk is dat je beschikt over de essentiële uitrusting. Deze bestaat uit een bril, een harnas, een helm, een parachute en een noodparachute. Wanneer je alleen wil skydiven, is het belangrijk dat je dit al vaker hebt gedaan en dat je genoeg training hebt gehad. Zo moet je vanzelfsprekend weten op welk moment je uit het vliegtuig moet springen en wanneer je de parachute open moet trekken. Ook het landen is een vak apart, dus dit moet je onder de knie krijgen. Als laatste is het naleven van de veiligheidsprotocollen en -procedures het allerbelangrijkste, zodat het skydiven altijd veilig gebeurt.

Photo by Quino Al on Unsplash

De tofste plekken om te skydiven

Natuurlijk is skydiven nóg gaver wanneer je dit doet in een adembenemende of indrukwekkende omgeving. Er zijn héél veel toffe plekken waar je kunt skydiven. Mocht je geïnteresseerd zijn in skydiven, dan hebben wij een aantal tips voor geweldige skydivelocaties voor je.

Peronne, Frankrijk

In Peronne, een stad in het noorden van Frankrijk, kun je een onvergetelijke vrije val maken vanaf 4000 meter hoogte. Samen met een gecertificeerde instructeur spring je samen uit het vliegtuig voor een vrije val van maar liefst 50 seconden. De instructeur zorgt ervoor dat je veilig aan de grond komt, dus jij hoeft alleen maar te genieten van de geweldige ervaring en de prachtige omgeving. Extra leuk: Peronne ligt heel dicht bij Parijs, dus tijdens je val kun je genieten van geweldige uitzichten over de Franse hoofdstad.

Interlaken, Zwitserland

In Interlaken kun je héél veel gave outdooractiviteiten doen en één daarvan is skydiven. In dit geval spring je niet uit een vliegtuig, maar uit een helikopter. Voorafgaand aan je vrije val maak je dan ook een tien minuten durende helikoptervlucht over de Lütschental vallei. Tijdens deze vlucht kun je alvast genieten van de fantastische uitzichten over Interlaken met gletsjermeren en een aantal beroemde bergen, zoals Jungfrau, Mönch en Eiger.

Wanneer de helikopter een hoogte van 4000 meter heeft bereikt spring je samen met een instructeur naar beneden. Na een val van ongeveer 45 seconden opent je instructeur de parachute en kun je nog even genieten van een heerlijk, gewichtloos gevoel terwijl je van de omgeving geniet.

Photo by Kamil Pietrzak on Unsplash

Requena, Spanje

Ook in Requena staat een onvergetelijke skydive-ervaring op je te wachten. Deze Spaanse stad ligt ten westen van Valencia, waardoor je tijdens de vrije val niet alleen van prachtige uitzichten over Requena, maar ook over Valencia kunt genieten. Na een vliegtuigvlucht van ongeveer 15 tot 20 minuten is het tijd om te springen. Je zit vast aan een instructeur met een dubbel harnassysteem. Vanaf 4200 meter hoogte spring je samen naar beneden. Tijdens de 35 tot 45 seconden durende val, bereik je een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur. Nadat de instructeur de parachute opent, kun je nog vijf tot acht minuten genieten van al het moois om je heen vanuit de lucht.

Swakopmund, Namibië

Niet alleen in Europa, maar ook erbuiten kun je geweldig skydiven, zoals in Namibië. Sinds 1997 zijn er met Ground Rush Adventures/Skydive Swakopmund al 70.000 sprongen gemaakt in Swakopmund, een prachtige stad in Namibië. Na een vlucht met panoramische uitzichten maak je samen met een instructeur een sprong vanaf ongeveer 3000 meter hoogte. Geniet van geweldige uitzichten over onder andere de oudste woestijn ter wereld, namelijk de Namibwoestijn. De vrije val duurt ongeveer 35 seconden, waarna de instructeur ervoor zorgt dat je weer veilig aan de grond komt. Dit is de perfecte aanvulling op een roadtrip door Namibië, met bijvoorbeeld Namibia Nomads.

Praag, Tsjechië

De laatste skydivelocatie van dit rijtje is de Tsjechische hoofdstad Praag. Ook deze skydivevlucht leg je samen af met een ervaren instructeur. Met het vliegtuig bereik je een hoogte van 4500 meter in ongeveer twintig minuten. Dan is het tijd om te springen. De vrije val duurt gemiddeld maar liefst een minuut, waarna op een hoogte van ongeveer 1500 meter de parachute door je instructeur wordt geopend. Hierna zweef je nog ongeveer zes minuten rond aan de parachute, zodat je nog even kunt genieten van de prachtige omgeving.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.