Ben je, net als ik, een enthousiaste skiër (of snowboarder), dan weet je dat je tijdens het wintersporten niet zonder een bril met een goede UV-filter kunt. De weerkaatsing van licht op sneeuw is namelijk zo intens, dat je zonder bril last kunt krijgen van sneeuwblindheid. Gelukkig vind je in winkels en online meer dan genoeg aanbod van zonnebrillen en wintersportbrillen. Maar wat nou als je in het dagelijks leven een bril op sterkte draagt? Kun je dan voor een zonnebril op sterkte kiezen? Of is het beter om een skibril op sterkte aan te laten meten? Het antwoord op die vragen zocht ik voor je uit.
Waarom een skibril dragen?
Laten we bij het begin beginnen. Waarom zou je überhaupt een skibril dragen tijdens het wintersporten? Het antwoord op die vraag is duidelijk: in de sneeuw heb je een bril met UV-werende glazen nodig om je zicht (op latere leeftijd) te behouden. Doordat je in de bergen op hoogte bent en sneeuw het weerkaatst, is de lichtintensiteit veel hoger dan normaal. Daardoor kan sneeuwblindheid ontstaan. Bovendien kunnen er tijdens het wintersporten elementen in je ogen terecht komen die je ogen prikkelen, zoals stof, zand of wind. Al deze elementen kunnen de buitenste laag van het hoornvlies beschadigen, waardoor je zicht voor altijd kan verminderen. Daarom is het belangrijk om een bril te dragen die goed aansluit aan je gezicht en daarnaast ruim voldoende UV-werend is. Zo’n bril is een skibril.
Een zoektocht naar scherp zicht in de sneeuw
We weten nu dat het belangrijk is om je ogen goed te beschermen op hoogte in de sneeuw. Maar er is nog een reden waarom je tijdens wintersport een skibril wilt dragen en dat is vanwege het zicht. Een goede skibril heeft een gepolariseerde lens. Wat polarisatie doet, is de schittering uit het oppervlak weghalen. Hierdoor zie je meer diepte, met als gevolg dat je hobbels en kuilen beter ziet. Wat mij betreft een feature waar je niet zonder kunt tijdens het skiën. Dat gezegd hebbende, nog een laatste feature van een goede skibril; meekleurende glazen. Dit zijn glazen die zich aanpassen aan de weersomstandigheden, waardoor het licht anders wordt gereflecteerd bij zon dan bij bewolking of mist. Ook dit bevordert het zicht.
Kan een skibril over een gewone bril?
Bovenstaande is allemaal leuk en aardig voor mensen die van nature goede ogen hebben, maar wat nou als je in het dagelijks leven een bril op sterkte draagt? Heb je dan een skibril op sterkte nodig? Het antwoord daarop is ja. Er zijn mensen die ervoor kiezen om een goggle te dragen over hun normale bril heen. Maar dat kan eigenlijk alleen als je normale bril een klein montuur heeft en je goggle groot genoeg is om eroverheen te passen, zonder dat de boel gaat knellen. In 90% van de gevallen is het dus geen aanrader. Een andere optie is dan om lenzen te dragen in combinatie met een normale skibril. Draag je nooit lenzen, dan biedt een skibril op sterkte uitkomst.
Een skibril op sterkte voor brildragers
Ben je brildrager en op zoek naar een skibril op sterkte dan zijn er een paar opties. Je kunt een bergsportbril op sterkte laten maken. Die sluit nauw aan je gezicht en heeft een goede UV-wering. De bergsportbril werkt prima zo lang het zonnetje schijnt en het niet te koud is, omdat het alleen je ogen bedekt en niet de rest van je gezicht. Persoonlijk zou ik altijd investeren in een goede goggle. Dat is zo’n grote bril, waarbij het elastiek over je helm heen gaat. Een goggle blijft daardoor altijd goed zitten en de bril zorgt ook voor wat extra warmte, doordat het een groot deel van je gezicht bedekt. Wil je een goggle op sterkte, dan zijn er twee opties. De inzetclip, die je in een normale goggle klikt. Een andere optie is het glas van de skibril op sterkte laten maken.
Skibril op sterkte kopen
Een skibril op sterkte kun je niet zomaar overal kopen. Veel opticiens verkopen geen goggles en veel buitensportwinkel hebben geen verstand van oogmetingen. Zelf kwam ik daardoor uit bij SpecialSpex in Leiden. Dat is een gespecialiseerde opticien met een grote collectie van onder andere allerlei sportbrillen. Ben je op zoek naar een sportbril op sterkte, dan zijn zij eigenlijk gewoon de go to winkel in Nederland. Je kunt er kiezen voor een skibril met inzetclip of geïntegreerde glazen op sterkte en ze kunnen heel goed adviseren over het juiste type lens, meekleurende glazen, polarisatie in het glas en anti-condens-opties. Daarvoor hoef je trouwens niet per se helemaal naar Leiden te reizen. Ze kunnen je namelijk ook telefonisch en online adviseren.
Het voordeel van SpecialSpex is dat ze gecertificeerd optometrist zijn, waardoor ze ook verstand hebben van complexere ogen en je dus echt op maat van advies kunnen voorzien. Ander bijkomend voordeel van een optometrist is er een grote kans bestaat dat je skibril op sterkte onder je brilverzekering valt. En je kunt er dus ook terecht voor andere sportbrillen, zoals een fietsbril op sterkte.
Mijn skibril op sterkte
Na een uitgebreid advies van optometrist Gijs van SpecialSpex, heb ik gekozen voor de SK-X POC Opsin white Orange Mirror skibril. Ik twijfelde tussen een inzetbril voor mijn bestaande Goggle of geïntegreerde glazen. Daarom heb ik beide opties gepast in de winkel. De inzetbril is een stuk goedkoper en heeft als optie een anti-condenslaag, maar tijdens het passen merkte ik dat ik steeds tegen de randen van de inzetbril aankeek, wat mij afleidde van het zicht. De geïntegreerde glazen zijn overigens ook een soort inzetbril, maar dan verwerkt in het dubbele vizier, waardoor de glazen op sterkte een groter deel van de lens beslaan en ik er niet tegenaan kijk.
Op naar de sneeuw
In januari 2024 was het dan eindelijk zo ver: mijn eerste wintersportvakantie met een skibril op sterkte. De bestemming: Oostenrijk. Het plan: lekker veel uren maken op de piste. De weersvoorspellingen: veel zon, met af en toe een bewolkte dag, maar geen sneeuw of mist. Dat laatste is voor het skiën zelf top. Voor het testen van de skibril op sterkte iets minder ideaal, omdat ik daardoor niet goed kan beoordelen wat het zicht doet in moeilijke weersomstandigheden. Desondanks heb ik wel een goed beeld gekregen van het comfort en de voordelen van een skibril op sterkte.
Hoe bevalt een skibril op sterkte in de praktijk?
Eerlijk is eerlijk, in het begin moest ik best wel wennen aan de skibril op sterkte. Ik denk dat het kwam doordat de bolling van de lens anders is dan bij mijn normale bril, waardoor mijn ogen moesten wennen aan een ander zicht. Het voelde net als toen ik mijn normale bril voor het eerst droeg. Daar was ik in het begin ook een beetje draaierig van. Klinkt nu heftiger dan het was hoor. Na een voorzichtige eerste afdaling stond ik weer stevig om mijn benen en genoot ik al volop van mijn nieuwe aanwinst. Tijd om de bril echt te gaan testen.
Beoordeling van het zicht
Wat mij meteen opviel was hoe mega scherp ik de ribbels in de sneeuw zag. En dat terwijl mijn oogafwijking niet heel groot is. In het dagelijkse leven draag ik alleen een bril tijdens werken, tv kijken en autorijden. Tijdens het sporten, wandelen, fietsen en veel andere buitenactiviteiten kan ik eigenlijk prima af zonder bril, omdat ik daar niet superscherp voor hoef te zien. Ik had dus verwacht dat een skibril op sterkte niet heel veel verschil zou maken, maar dat deed het wel. Sowieso tijdens zonnige dagen, maar zelfs op een bewolkte dag kon ik hopen sneeuw beter onderscheiden dan normaal. De gepolariseerde glazen helpen natuurlijk ook, maar die feature zit ook in mijn normale goggle. Het is dus echt een scherper zicht door de glazen op sterkte.
Beoordeling van het comfort
Een laatste punt is dat de bril lekker zit. Bij mijn andere goggle zit er wat ruimte tussen de bovenkant van de bril en mijn helm, waardoor ik vaak een koud voorhoofd heb als de wind op mijn gezicht slaat. Deze SK-X POC Opsin white Orange Mirror skibril sluit mijn gezicht wel goed af en beschermt daardoor beter tegen de elementen. Maar dit aspect is natuurlijk ook afhankelijk van de vorm van je hoofd en je helm. Het heeft niets te maken met een skibril op sterkte, maar wel met het belang van een goed passende bril tijdens het skiën. Tip voor als je op pad gaat om een skibril uit te zoeken: neem je helm mee naar de winkel.
Eindconclusie: is het echt nodig om een skibril op sterkte aan te laten meten als je brildragend bent en op wintersport gaat?
Dat was de vraag waarmee ik een tijdje geleden aan de slag ging. Na een digitale zoektocht, kwam SpecialSpex op mijn pad. Zij voorzagen mij van uitgebreid inzicht in de verschillende opties die ik had en een advies dat specifiek werd afgestemd op mijn (ge)zicht. Met als resultaat een skibril op sterkte met geïntegreerde glazen. Na een uitvoerige test op de ski’s, in de Oostenrijkse bergen, kan ik met volle overtuiging zeggen: ja, het is echt een meerwaarde om een skibril op sterkte aan te laten meten als je brildragend bent en op wintersport gaat.