Sinds Corona is één activiteit (oké, op wandelen na) misschien wel het meest populair geworden: skeeleren. In verschillende winkels waren deze rollers binnen no-time uitverkocht. Grote kans dat jij ze dus ook in huis hebt liggen. Of misschien wel in huis gaat halen. Maar wat is dat skeeleren nou eigenlijk precies, hoe moet het, wat heb je nodig, wat zijn de mooiste routes en hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren? In dit artikel leggen we jou alles uit.
Skeeleren, nummer één bezigheid
Zoals hierboven al genoemd, is skeeleren populairder dan ooit. Het voortbewegen op de wieltjes geeft een heerlijk vrij gevoel. Het kost niet al te veel moeite om jezelf vooruit te laten rollen. Dus dat is top. Calorieën verbranden zonder al te veel inspanning. Maar eerst de oorsprong van deze hype. Verderop vertellen we je over hoe je begint met skeeleren, geven we je tips om een echte pro te worden en zetten we de mooiste skeelerroutes in Nederland voor je op een rij.
De oorsprong van het skeeleren
Skeeleren bestaat al heel erg lang. In 1700 is de eerste skeeler bedacht door een Nederlander. De onbekende Nederlander wilde, hoe kan het ook anders, schaatsen in de zomer. De skeeler werd gemaakt van een schaats, waar het ijzer vervangen werden door een frame met houten cilinders waarop gereden kon worden. In 1760 maakte Joseph Merlin een eigen creatie, door onder zijn schoenen ijzeren wielen te plaatsen. Pas later in 1818 werden de skates voor het eerst gebruikt, bij een balletvoorstelling. In 1979 werden de skeelers gemaakt hoe wij die nu kennen.
We kennen het skeeleren nu vooral door de vier wielen onder een soort schoen. Jezelf afzetten en go with the flow. Nu gaan we je wat meer vertellen over het skeeleren zelf.
Voor de beginners onder ons: jouw ultieme stappenplan
Skeeleren is zeker niet een vaardigheid die je gelijk zou moeten kunnen. Zie maar eens je evenwicht te vinden op bewegende wieltjes. Wel is het zo dat, zodra je het doorhebt, het helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt. Wij hebben wat tips voor je verzameld om je te helpen met het beginnen met skeeleren:
Bescherming: Het lijkt misschien overbodig, maar je hoeft maar één keer verkeerd te vallen en je bent veel verder van huis. De soorten bescherming die je kan aanschaffen zijn een helm, polsbeschermers, elleboogbeschermers en kniebeschermers.
Vastmaken van skeelers: Zorg dat je skeelers goed vast zitten. Als ze te los zitten heb je niet de goede controle. Dit kan onderweg gevaarlijk worden.
Houd je aan iets vast: Als je voor het eerst op skeelers staat, kan het heel onwennig voelen. Zorg daarom dat je iets in de buurt hebt waar je je aan vast kan houden als je voor het eerst gaat staan.
Maak beweging vooruit: Als je begint met bewegen, maak dan beweging vooruit. Doe net alsof je aan het schaatsen bent. Duw de ene voet wat naar buiten toe en houd de andere recht. Ga je vooruit? Wissel dit dan om. Zo kom je telkens een stukje verder.
Zorg dat er iemand in de buurt is: Klinkt misschien kinderachtig, maar het kan je wel helpen. Je kan je aan iemand vasthouden en iemand kan je omhoog helpen als je valt (gaan we natuurlijk niet vanuit).
Remmen: Dit is een hele belangrijke. Niet alleen voor als je niet meer wilt, maar ook als je in het verkeer gaat begeven. Er zijn hier verschillende manieren voor. Allereerst kan je remmen met het blokje dat achterop je skeeler zit. Kantel je voet naar achteren zodat alleen dat blokje op de grond staat. Duw dan een beetje op je hak en je merkt dat je langzamer gaat. Als je al wat beter kan skeeleren, kan je ook proberen om een rondje te maken.
10 redenen om ook te beginnen met skeeleren
Begint het te kriebelen? Wie weet halen deze tien redenen je over om nu te beginnen met skeeleren. Mocht je al skeeleren, zijn dit tien redenen waarom je heel goed bezig bent.
- Omdat skeeleren een full-body workout is! Bij het skeeleren gebruik je je gehele lichaam. Zo train je dus elke spiergroep;
- Het voordeel van skeeleren is, dat als je even niet meer wilt je bij vaart door blijft rollen;
- Je met skeeleren al snel 300 kcal per half uur verbrandt;
- Het een hele toegankelijke sport is. Doe je skeelers aan en je bent klaar om te gaan;
- Het is ook nog eens een hele goedkope sport. Je hebt maar één keer een grotere uitgave en voor de rest is het hartstikke gratis;
- Het is heel gezellig. Als je samen met iemand anders gaat skeeleren, kan je gelijk ook even bijpraten. Nu met corona wel even opletten met hoeveel je naar buiten mag;
- Je kan je hoofd even helemaal leegmaken en genieten van de omgeving en de buitenlucht;
- Je hebt zelf de controle. Jij kiest de weg en waar je heen wilt. Heerlijk toch?
- Je wordt gelukkig van skeeleren. Doordat je lichaam het stofje endorfine, ook wel gelukshormoon genoemd, met sporten aanmaakt krijg je een gelukkiger gevoel;
- En omdat het gewoon heel leuk is om te doen!
Tips voor het skeeleren
Nu je misschien tochten wilt gaan maken of al maakt, is het altijd fijn om de puntjes even op de i te zetten. Hierbij een aantal tips om nog comfortabeler om pad te gaan.
- Neem drinken en wat te eten mee. Omdat skeeleren een full-body workout is, is het belangrijk dat je je voedingsstoffen aan blijft vullen.
- Zorg dat je zo egaal mogelijke paden kiest. Niets is zo vervelend als over verschillende kiezels heen te moeten rijden. Dit kan zelfs ook gevaarlijk zijn. Fijne paden zijn fietspaden of een geasfalteerd voetpad.
- Voorkom dat je gaat skeeleren met nat weer. Heeft het net geregend of gaat het regenen. Stel je skeelertrip dan even uit. Door de natte ondergrond kan het zijn dat je skeeler geen goede grip kan pakken. Hierdoor kan je uitglijden en dat willen we natuurlijk niet.
- Trek laagjes kleren aan. Skeeleren ziet er misschien niet heel intensief uit, maar schijn bedriegt. Kleed je niet te warm en niet te koud. Je wilt liever iets uit doen dan dat je wenst dat je wat meer aan had getrokken.
- Zet je smartwatch of stappenteller aan! Zo kan je na afloop het rondje dat je op skeelers volbracht hebt terugzien.
De mooiste routes om te skeeleren
Hopelijk ben je nu enthousiast of nog meer enthousiaster om te gaan rollen. Wij hebben daarom de tien mooiste plekken om te skeeleren op een rij gezet.
Skeelerroute Amsterdam-West (Noord-Holland)
22 km skeeleren door Amsterdam-West. Je begint in het Vondelpark en skeelert dan langs de Sloterplas, waarna je een mooie afwisseling van stad en natuur krijgt. Dus op een originele manier Amsterdam-West ontdekken? Here you go.
Skeelerroute Maarsseveense en Loosdrechtse plassen (Utrecht)
Deze route duurt 20,5 km of 25,5 km. Je rijdt door de weilanden, langs de rivieren en de verschillende plassen. Je begint de route bij strandpaviljoen aan de Maarsseveense Plassen.
Skeelerroute Maastricht (Limburg)
Deze route van 16 km brengt je dwars door Maastricht heen. Let wel op, in deze route zit veel hoogteverschil. Mocht je een beginner zijn, is deze minder aan te raden. Aangezien je met skeeleren veel calorieën verbrandt, kan je daarna een heerlijke, echte Limburgse vlaai eten.
Skeelerroute rondje Lauwersmeer (Groningen)
In 48 km een rondje om het Lauwersmeer skeeleren. Je skeelert hier langs de ruige natuur die om het Lauwersmeer te vinden is. Je begint de tocht bij knooppunt 89.
Skeelerroute De Elfstedentocht (Friesland)
Mijn persoonlijke favoriet. Het is wel een uitdagende route, hij duurt namelijk 224,4 km. Inderdaad, de lengte van De Elfstedentocht. Het is handig om je hierop goed voor te bereiden, deze vergt iets meer energie dan een normale skeelertocht. Maar als je hem hebt gedaan, is dit zeker een hoogtepuntje!
Skeelerroute Linge Waal tocht (Gelderland)
Dit is een eenvoudige route die 47,48 km lang is. Tussen Arnhem en Nijmegen, langs de Waal en de Rijn. Een leuke route om heerlijk te genieten van Gelderland.
Skeelerroute Hengelo (Overijssel)
Een rondje Hengelo. 20,23 km lang die begint bij het station. Een gemakkelijke route die niet heel lang duurt. Wil je er dus eventjes tussenuit, dan kan je deze route rijden.
Skeelerroute Noordoostpolder West (Flevoland)
Het is een hele mond vol. De route neemt je mee door verschillende steden en dorpen. Hij is 55 km lang en heeft genoeg plekjes tussendoor om even te pauzeren.
Skeelerroute De ronde van Zeeland (Zeeland)
Al skeelerend heel Zeeland verkennen? Dan is deze iets voor jou! De route is zo’n 200 km lang en een zeer leuke uitdaging. Rol langs de leukste plekjes in Zeeland.
Skeelerroute Midden-Delfland (Zuid-Holland)
De laatste op het lijstje. Maar zeker niet de minst mooie. Deze skeelerroute gaat door het natuurgebied in Midden-Delfland. Je kan hier voor zowel de beginnersroute kiezen als voor een gevorderde route.
Er is meer…
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie skeelerroutes te vinden in het land. We horen graag welke jouw favoriet is. Laat het ons weten op het forum.