Het is misschien wel de bekendste skiroute van Italië: de Sellaronda. En dat heeft natuurlijk een reden. Het aaneengeschakelde skigebied in Zuid-Tirol, dat diverse dalen en dorpen met elkaar verbindt, staat garant voor fantastisch ski- en snowboardplezier. Denk aan majestueuze berglandschappen, perfecte pistes, snelle liften én natuurlijk heerlijk Italiaans eten. De Sellaronda is een prachtige dagtocht voor de enthousiaste wintersporter. Je kunt proberen om het snelheidsrecord te verbreken, maar leuker is het om wat rustiger aan te doen, zodat je kunt genieten van al het moois om je heen. Je bent immers aan het wintersporten middenin de adembenemend mooie Dolomieten. Pas wel op dat het rustige tempo niet teveel de overhand krijgt. Anders moet je, net als wij, op het einde racen om de laatste liften te halen. Je wilt immers wel graag tot in je eigen dorp terugkomen.
Alle informatie op een rij
Wij hebben álles wat je wilt weten over de Sellaronda bij elkaar gezet. Super handig, want zo hoef jij er niet verder naar te zoeken. Als je op de tekst in onderstaande bullets klikt, dan kom je direct op het betreffende onderdeel in dit artikel uit. Maar je mag natuurlijk ook gewoon alles van begin tot einde op je gemakje doorlezen.
- Over de Sellaronda
- Facts & Figures
- Sellaronda routes – oranje en groen
- De vier valleien – Alta Badia, Arabba, Val di Fassa en Val Gardena
- Wintersport in Zuid-Tirol
- Dolomiti Superski
- Bereikbaarheid
- Andere aanraders in de buurt
Sellaronda, Zuid-Tirol, Italië
Bij de Sellaronda staat het Sella bergmassief centraal. Rondom dat massief kun je dus skiën, snowboarden én je ogen uitkijken. Deze bergen behoren tot de Dolomieten, een prachtig natuurgeweld dat in 2009 niet voor niets is toegevoegd als UNESCO werelderfgoed. De o-zo-kenmerkende kalkstenen rotsformaties herken je uit duizenden. Zo indrukwekkend vind je ze namelijk nergens anders. Tijdens het skiën van de Sellaronda kun je daar optimaal van genieten. Maar liefst 40km lang zelfs, waarvan 26km aan piste. Onderweg passeer je vier passen: Passo Campolongo, passo Pordoi, passo Sella en passo Gardena.
Facts & figures
- Skigebied: Dolomiti Superski
- Opstapplaatsen: Corvara (Alta Badia), Colfosco (Alta Badia), Arabba, Canazei (Val di Fassa) en Selva/Wolkenstein (Val Gardena)
- Totale lengte: 40km (pistes en liften samen)
- Ski pistes: 26km
- Tijdsduur: gemiddeld ben je zes uur onderweg (inclusief liften, afdalingen en pauzes)
- Beste vertrektijd: voor 10:00u
- Laatste lift: tussen 16:00u en 17:00u
- Level: gemiddelde skiër met een voldoende conditie
Sellaronda routes
Je kunt de Sellaronda met de klok mee (oranje) en tegen de klok in (groen) skiën. Daarnaast kun je ook steeds van de route afwijken om wat extra afdalingen mee te pakken. Beide rondes in één dag afleggen? Dan moet je wel echt ‘expert-expert’ zijn en flink gas geven, want je zit alleen al zo’n twee uur per ronde in de lift. Raden wij eerder aan om nog een dagje extra op pad te gaan, zodat je onderweg meer tijd hebt om te genieten van het goede Italiaanse leven.
Beide routes staan overal op de borden en de liften aangegeven, dus eigenlijk kun je niet verkeerd gaan. Wil je toch graag weten welke liften je moet hebben, houd dan de namen en nummers uit de beschrijvingen hieronder in de gaten. Wij zijn gestart vanuit Alta Badia en houden daarom die vallei als beginpunt aan. Start je in een andere vallei, dan plak je alles wat ervoor beschreven staat natuurlijk achter je route aan.
Sellaronda oranje – met de klok mee
Vanuit Corvara neem je een lekker lange gondel (19) omhoog naar de Boè. Vergeet onderweg niet achterom te kijken, want je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei van Alta Badia. Een korte, rode afdaling brengt je meteen naar passo Campolongo, waar je de stoeltjeslift (07) naar Bec de Roces neemt, om vervolgens lang af te dalen tot in Arabba. In Arabba heb je twee keuzes. Of je neemt de gondel (03) en stoeltjeslift (09) omhoog. Of je gaat voor de echt grote gondel (01/02) naar Porta Vescovo op 2.478m hoogte. Hoe dan ook kun je daarna lekker afdalen naar Pont de Vauz, om daar de gondel (126) naar passo Pordoi te nemen. Een stoeltjeslift (124) brengt je naar Sas Becè, waarna je al skiend kunt genieten van de lange afdaling naar Pian Frataces.
Je bent nu halverwege de route. Een goed moment voor een welverdiende pauze, of juist een besefmoment dat je extra gas moet geven voor deel twee van de route. De gondel (155) en stoeltjeslift (154) die volgen, brengen je helemaal tot aan Sela Wolkenstein. Onderweg passeer je naar passo Sella en Plan de Gralba. Je kunt ervoor kiezen om onderweg nog een paar kleine liftjes (47 + 33) extra te pakken, maar je kunt ook in één stuk door skiën en meters maken. Tijd voor stoeltjeslift Costa Bella (31) en de Danterceppies gondel (30+40), om bij passo Gardena uit te komen. Het genieten is nog niet klaar, want je skiet nu over de brede, zonnige hellingen helemaal tot aan Colfosco, waar je nog maar één lift hoeft te nemen. De Borest gondel (34) brengt je terug naar het dal van Corvara, waar de cirkel rond is.
Sellaronda groen – tegen de klok in
Start je vanuit Corvaro, dan neem je allereerst de Borest gondel (34) naar Colfosco. Beide plaatsen liggen in Alta Badia en kun je dus met de skipas van dit gebied bereiken. Ga je vanaf hier verder de Sellaronda op, zorg er dan voor dat je in het bezit bent van de Dolomiti Superskipas. Je neemt vervolgens de Sotdlijia stoeltjeslift (36) en de Plans-Frara gondel (39+40), zodat je uitkomt bij de Val Setus stoeltjeslift (42), die je meeneemt naar een hoogte van 2.280m, van waar je de afdaling kunt pakken naar passo Gardena op 2.121m hoogte. Vervolgens neem je de Cir stoeltjeslift (41) naar Danterceppies, om vervolgens een heerlijk lange, rode, panorama afdaling naar Selva te skiën. Daar pak je de Ciampinoi gondel (29) omhoog, zodat je na een fijne rode piste bij Plan de Gralba-Piz Seteur weer een gondel (45+46) omhoog kunt pakken. Daarna staat de Sassolungo stoeltjeslift (49) op het programma. Nadat je de spectaculaire Città dei Sassi bent overgestoken, bereik je de passo Sella.
Je bent nu lekker op dreef en ongeveer halverwege de route. Deel twee van de route bestaat uit de Sasso Levante stoeltjeslift (55), de Pian Frataces gondel (105) en de zes-persoons Gerdecia stoeltjeslift (107), om vervolgens bij Sas Becè uit te komen. Vanaf de Belvedere op 2.377m hoogte daal je lekker lang af naar Arabba toe, dat bijna 800 meter lager ligt. Onderweg neem je nog wel even de Portados stoeltjeslift (127), vanwaar je kunt kiezen of je blauw of rood naar het dorp toe pakt. Drie stoeltjesliften (08, 05, 06) kort achter elkaar brengen je naar Bec de Roces, waarna je weer mag afdalen, dit keer naar passo Campolongo. Er staat je nu nog één stoeltjeslift (23) en een mooie, lange, maar wel rode afdaling te wachten. Deze loopt helemaal tot in Corvara, waar je eerder deze dag bent gestart.
De vier valleien van de Sellaronda
Alta Badia, Arabba, Val di Fassa en Val Gardena, dat zijn de vier dalen rondom het indrukwekkende Sellamassief. Stuk voor stuk ideale locaties om te verblijven tijdens je wintersportvakantie. Iedere vallei heeft zijn eigen skigebied en zijn eigen unieke kenmerken. We zetten ze voor je op een rij:
Alta Badia
Dit is de vallei waar wij verbleven tijdens onze wintersport in Zuid-Tirol. Het werd ons meteen duidelijk wat Alta Badia zo bijzonder maakt: eten, eten en nog eens eten. En dan ook nog eens niet zomaar eten. Maak kennis met dé culinaire hotspot van de Dolomieten, die zelfs de thuishaven is van een driesterren Michelin restaurant. De bekendste dorpen zijn Corvara en Colfosco, want deze liggen direct aan de Sellaronda en zijn ook het meest levendig. Andere dorpjes zijn La Villa, Badia, La Val en San Cassiano. Samen bieden ze 130km aan skipistes.
Onder het motto ‘a taste for skiing’ wordt in de vallei al 10 jaar lang de combinatie van skiën, natuur en gastronomie gevierd. Maar liefst acht ‘üties’, ofwel berghutten, serveren in de winter een gerecht dat is samengesteld door een Michelin chef. Ook kun je bij iedere deelnemende hut de Al-Pino cocktail drinken, die is samengesteld door barman Thomas Pozzato. En je kunt op pad met een heuse ‘ski wine ambassador’, ofwel een ski instructeur die ook wijnexpert is. Op die manier kun je precies leren hoe je optimaal geniet van de pistes in Alta Badia én kom je alles te weten over de lekkerste wijnen van Zuid-Tirol. Onze persoonlijke aanraders zijn Ütia Jimmi, vlakbij passo Gardena en Ütia Lé, die helemaal in het uiterste puntje van Alta Badia te vinden is.
Arabba
Arabba wordt ook wel Arabba-Marmolada genoemd. Dat komt doordat de Marmolada, met maar liefst 3.342 meter de hoogste top van de Dolomieten is. Natuurlijk wil je dus in ieder geval een keer de lift omhoog nemen naar het hoogst bereikbare punt, waar ook een gratis museum over WOI is. Op een heldere dag heb je hier de meest fantastische uitzichten. Vervolgens kun je een lange rode afdaling nemen die helemaal terug tot in het dorp loopt. Een andere highlight van Arabba is de Porto Vescovo, een berg waar je bijna alleen maar rode en zwarte pistes vindt. Wat Arabba voor ons het meest bijzonder maakt, is dat het een echt authentiek Italiaans bergdal is. Het kent dan misschien maar 63km aan skipiste, het is wel het startpunt van de Giro della Grande Guerra.
Val di Fassa
Laten we beginnen met een opmerkelijk feitje: Val di Fassa ligt niet in Zuid-Tirol, maar in Trentino. Het is het enige dal in Trentino waar ook Ladinisch wordt gesproken, al is de lokale variant het Fassano. Val di Fassa is een prachtige plek om te verblijven, omdat het wordt omringd door de indrukwekkende toppen van de bekendste Dolomietmassieven, zoals de Marmolada, Sella, Sassolungo, Latemar en Catinaccio. Met 210km aan piste is Val di Fassa één van de grootste skigebieden in de Dolomieten. Dat is het overigens pas sinds de winter van 2018-2019. De zeven afzonderlijke skigebieden zijn vanaf dat moment met elkaar verbonden. Hoogtepunt van skiën in Val di Fassa is de Panorama Skitour.
Val Gardena
De tweede grootste vallei in dit rijtje is Val Gardena, dat bestaat uit 175km aan skipistes. In dit dal is Selva het startpunt van de Sellaronda. Dat is meteen ook het meest levendige dorp in de vallei. Andere bekende dorpen zijn Alpe di Siusi, Castelrotto, Ortisei en Santa Christina. Kenmerkend aan de pistes in Val Gardena is dat ze lekker breed en mooi blauw zijn, veel door de bossen gaan en grotendeels met elkaar verbonden zijn. Ook in Val Gardena is kwalitatief goed eten een belangrijke pijler. Zo zijn er een paar Michelin restaurants te vinden. Maar net zo leuk zijn de knusse berghutten. Een hoop van die hutten zijn van boerenfamilies, die zoveel mogelijk lokale en zelfs eigen geproduceerde producten serveren. De kazen, het vlees en de heerlijke taartjes smaakten nog nooit zo lekker als na een goede dag skiën in deze vallei.
Wintersport in Zuid-Tirol
Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat het sneeuwzekere Zuid-Tirol een waar winter wonderland is. Het klinkt wellicht heel Duits of Oostenrijks, maar de regio ligt toch echt in Italië. Al is dat pas zo’n 100 jaar het geval. Voor die tijd hoorde Zuid-Tirol bij Oostenrijk. Dat is meteen ook de reden waarom je er zoveel Oostenrijkse invloeden terugziet. Sterker nog: ongeveer 70% van de inwoners spreekt Duits als eerste taal, gevolgd door 26% Italiaans en het restje spreekt Ladinisch, de lokale taal. Precies daarom hebben alle plaatsen meerdere namen. Zo ook de regio Zuid-Tirol zelf. Die heet ook wel Südtirol en Alto Adige. Andere voordelen van de gecombineerden culturen proef je terug in het eten. Je geniet er namelijk van de beste pizza’s en pasta’s, maar ook van heerlijke apfelstrudels en gigantische schnitzels. Naast de Sellaronda zijn er in Zuid-Tirol nog een paar bekende ski- (en wandel)gebieden, zoals bij de Seiser Alm/Alpe di Siusi, Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo en Kronplatz/Plan de Corones.
Dolomiti Superski
Sellaronda is onderdeel van het Dolomiti Superski gebied, dat maar liefst 1200 kilometer een skipistes beslaat. Die kilometers zijn verdeeld over tien skiregio’s en eigenlijk is het bijna onmogelijk om alle gebieden in een week uit te spelen. Vooral omdat de gebieden best een stuk uit elkaar liggen en je vaak dus eerst een eindje onderweg bent met de auto. Natuurlijk kun je ook gewoon per gebied een skipas nemen. Dan ben je wellicht wat voordeliger uit. Maar wil je de Sellaronda skiën, dan is de grote Dolomiti Superskipas wel echt een must. Gelukkig kun je die pas ook voor een dag kopen. Een andere dagtocht-aanrader is de Giro della Grande Guerra. Van 1915 tot 1917 was dit gebied namelijk het strijdtoneel van de Oostenrijkse bergtroepen en het Duitse Alpenkorps. De skiroute voert je onder beroemde toppen door, zoals Lagazuoi, Sella, Civetta, Monte Pelmo, Tofan, Conturines, Settsass, Sassongher en Marmolada, die toentertijd het epicentrum van de gevechten vormden.
Aanraders in de buurt
Behalve in de winter, is de omgeving van de Sellaronda, en eigenlijk heel Zuid-Tirol, ook een fantastische aanrader in andere seizoenen. Zo kun je de Sella Ronda ook fietsen in de zomer en je kunt er dan natuurlijk ook de mooiste hikes maken. Check voor inspiratie deze artikelen eens:
- Op huttentocht over een stuk van de Via Alpina in Zuid-Tirol
- Hiken in het Fanes-Sennes-Prags Natuurpark
- 4 seizoenen, 4 hikes in Zuid-Tirol
- Een familiewandeling in Puez-Geisler Naturpark
- De mooiste meren van Zuid-Tirol
Alvast wegdromen met mooie plaatjes? Check dan onze Beyond the Camera over Zuid-Tirol, plus deze Instagram accounts eens.