Foto: Schwäbische Alb Tourismus, Fotograf: Alex Schnurer

Het magische Schwäbische Alb is een paradijs voor outdoorliefhebbers

door

Op zoek naar een gebied waar je van alles kan doen? Niet te ver van huis, maar wel een hele andere omgeving? Nou, dan zit je bij de Schwäbische Alb goed. Onder Nederlanders is de Schwäbische Alb ook wel bekend als de Zwabische Jura en is onderdeel van het Jura gebergte. Dit Duitse gebied heeft zoveel te bieden, dat je er niet snel uitgekeken bent. Of je nou liever op stedentrip gaat, cultuur snuift of een outdoorvakantie gaat houden, het kan hier allemaal. Natuur en mensen hebben dit middelgebergte gevormd tot een uniek landschap. Maak kennis met het magische Schwäbische Alb en wil nooit meer naar huis.

De Schwäbische Alb, ongekend genieten

Het landschap dat de Schwäbische Alb je te bieden heeft is prachtig. Water heeft ontelbare mysterieuze grotten gegraven, prachtige steden en dorpen zijn gevestigd en wandelaars worden beloond met wijdse vergezichten. Vergezichten over de uitlopers van de Alb en de zeer jonge Donau die de Alb gedurende miljoenen jaren heeft gevormd. Ga met gecertificeerde Albguides op pad en maak kennis met deze prachtige cultuur en het landschap.

Foto: Donaubergland GmbH, Best of Wandern-Thomas Bichler

A long, long time ago

De geschiedenis van de Alb gaat ver terug. Al 40.000 jaar lang is de Schwäbische Alb een cultuurlandschap. Waar de mammoeten ergens anders in de wereld aan het overleven waren, was er al menselijk leven aanwezig in de grotten van de Alb. Hier werkten ze aan kleine kunstwerken en maakten fluitklanken. Één van de mooiste kunstwerken van die tijd is The Lion Man, gesneden uit mammoetivoor. Dit kunstwerk staat voor alles wat deze regio kenmerkt: creativiteit, kracht, ruwe schoonheid en een lange levensduur.

De ‘Albtrauf’

De uitlopers van de Alb worden van het ruige hoogplateau gescheiden door de 200 kilometer lange klif die wel 1000 meter stijgt. Een walhalla voor wandelaars en fietsers, door de unieke omgeving die het te bieden heeft. De beukenbossen, jeneverbes heidevelden en bloemenweiden zijn typerend voor de omgeving. Laat jezelf verrassen door de uitkijktorens en panoramaplekken waar je kan uitkijken over de valleien, bergen en kastelen.

Schwäbische Alb Albtrauf
© Schwäbische Alb Tourismus, Fotograf: Manfred Grohe

Paradijs voor wandelaars

De Schwäbische Alb regio heeft een uitgebreid aanbod van goede wandelpaden die je over natuurlijke paden langs de mooiste plekken brengt. Loop over de zonnige jeneverbesheuvels, langs de turkoois-blauwe bronpotten, mysterieuze grotten en door de schaduwrijke ravijnbossen. Combineer natuurlijk met cultureel en je krijgt hier jouw optimale wandelervaring!

De absolute hoogtepunten van de Schwäbische Alb

Lemberg

De hoogste berg van de Schwäbische Alb is de Lemberg met z’n 1.015 meter boven zeeniveau. Op het hoogste punt kan je, op en heldere dag, tot aan de Alpen in het zuiden kijken, het Zwarte Woud in het westen en de televisietoren van Stuttgart in het noorden. Een absolute must-visit op een mooie dag en de plek voor een heerlijke picknick.

Donauversickerung

Ook wel bekend als de plek waar de Donau ineens verdwijnt. Bij Immendingen en Möhringen sijpelt de Donau namelijk tijdelijk de grond in. Hierdoor ontstaat er rivierbedding. Je ziet een deel van de rivier, maar een groot deel staat droog. Het deel dat boven de grond blijft stromen, komt in de Zwarte Zee terecht. Het water dat onder de grond verder zijn weg vervolgd, duikt na twee of drie dagen weer op in de bron van de Aach in Hegau.  

Schwäbische Alb Donauversickerung
© Stadt Tuttlingen, Foto: Julia Davina Fritz

Donautal

In de volksmond ook wel de Schwäbische Grand Canyon genoemd. De Donau is een internationale rivier van 2857 kilometer lang. Het stroomt door het Donautal als een oorspronkelijke waterloop en laat zien waar ze goed in is. Het graven van geweldige landschappen in het Juragesteente, zoals de diepe kloven met ruige rotswanden, witte kliffen en een spectaculaire doorbraak. Dit Donautal is nergens hetzelfde en biedt ontelbaar veel outdoormogelijkheden. Van een prachtige wandeling bovenaan, tot een hike naar de Donau of een toffe mountainbiketocht.

Schwäbische Alb Donauvallei
Foto: Stadt Sigmaringen; Fotograf: capturedestination Christoph Düpper

Trekpleister voor wandelaars en fietsers: Lautertal

Het in 2019 uitgeroepen natuurwonder is het dal met de meeste kastelen van Duitsland. En er is niet alleen iets te doen voor wandelaars en fietsers. Ook als je graag wilt kanoën kan je hiernaartoe. De Große Lauter meandert hier door de groene weiden, langs de kleine dorpjes en talrijke uitdagende kasteelruïnes.

Het Eselsburger Tal

Eén van de mooiste valleien op de Eastern-Alb. Het Eselsburger Tal staat onder natuurbescherming. En dat is niet zomaar. De vallei is namelijk dé plek voor een aantal bijzondere planten- en dierensoorten. Erdoorheen stroomt de Brenz die als een lus om de bergen buigt. Deze berg is beplant met een sprookjesbos.

Eselsburger
© Landkreis Heidenheim, Fotograf Fouad Vollmer Werbeagentur

Natuurwonder Blautopf Blaubeuren

Eén van de bekenste natuurwonderen van Duitsland. In Blautopf in Blaubeuren kronkelen sprookjesachtige sprookjes en mythen rond de helderblauwe plek. Deze plek is pas enkele decennia geleden daadwerkelijk verkend. Op 22 meter diep vonden grotonderzoekers de ingang van de fascinerende Blautopf onderwatergrot. Deze is onderdeel van de grootste grottenstelsel in de Schwäbische Alb.

De schapenboerderij en jeneverbesheide

Deze combinatie maakt misschien wel hét beeld van de Alb. Zonder schapen zou het namelijk alleen bestaan uit dichtgegroeid beukenbos. Zonder deze dieren zou de jeneverbesheide allang helemaal dichtgegroeid zijn. Bewonder de wollige beestjes op de berg en wandel langs hun leefgebied.

Weide
© Schwäbische Alb Tourismus, Fotograf: Gregor Lengler

De kastelen van de Schwäbische Alb

In de Schwäbische Alb zijn er een aantal schitterende kastelen te bewonderen. Zo is er kasteel Sigmaringen, die niet alleen indrukwekkend is vanwege de ligging, maar ook door de prachtige zalen voor de bezoekers uit binnen- en buitenland. Nog een kasteel die te bewonderen is, is het sprookjeskasteel van Württemberg. De echte naam van dit kasteel is kasteel Lichtenstein. De reden van de bijnaam, is dat het de romantiek laat voortleven in de bouwstijl en inrichting. Een eerbetoon aan de Middeleeuwen. Een derde kasteel wat je kan bezoeken, is er een die één van de mooiste en meest bezochte is van Europa. Kasteel Hohenzollern is de voorouderlijke zetel van de Pruisisch-Brandenburgse vorstelijke katholieke lijn van het Huis Hohenzollen. Oké een hele mond vol.

Ulm Minster

De 161,53 meter hoge toren van de kerk maakt het dat dit de hoogste kerktoren ter wereld is. Het heeft de stad en de regio eeuwenlang gevormd en is een kenmerk geworden voor Ulm. Wil je graag naar het bovenste uitijkplatform en het geweldige panoramauitzicht bewonderen over Ulm en met helder weer op de Alpenketen tot aan de Zugspitse? Dan moet je wel eerst de 768 treden trotseren. Maar we beloven je, je wordt beloond met een prachtig uitzicht. En de volgende keer als je in de auto zit, laat je Ulm niet links liggen. Het is absoluut meer dan de moeite om hier een paar dagen te verblijven en is dus ook de perfecte plek om tijdens een doorreis te bezoeken.

Schwäbische Alb Ulm Münster
Foto: Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH

Grotten in de Schwäbische Alb, een stukje UNESCO werelderfgoed

Zes van de grotten die er te vinden zijn in de Schwäbische Alb, zijn terug te vinden op de lijst van UNESCO werelderfgoed. In het Achtal behoren de grotten Hohle Fels, Geißenklösterle en Sirgenstein tot de UNESCO werelderfgoedlijst. In het Lonetal zijn dat de grotten Hohlenstein, Vogelherd en Bockstein. De grotten geven belangrijke informatie over de ontwikkeling van de kunst. Hier zijn namelijk de oudste muziekinstrumenten die wereldwijd bekend zijn, de fluit gemaakt van dierenbotten, gevonden. Een leuke afwisseling in kunst en natuur!

Ook culinair genieten in de Schwäbische Alb

Culinaire hoogtepunten, in de Schwäbische Alb stijl. Het is hier een oase aan lekker lokaal eten, dat je geproefd moet hebben. De linzen met spaetzle, kaas van de Alb buffels, lamsvlees van de jeneverbesheide en spaetlze van lokale producenten. En om de dorst te lessen een heerlijk biertje van de lokale brouwerijen.

Tübingen

Even iets heel anders dan natuurlijke landschappen en grotten. Tübingen wordt aangewezen als één van de mooiste middeleeuwse oude steden van Duitsland. De universiteit met bijna 29.000 studenten uit de hele wereld, draagt bij tot een heerlijke jonge en internationale sfeer.

Schwäbische Alb Tübingen
© Verkehrsverein Tübingen Foto: Barbara Honner
Ben je net zo enthousiast als ons geworden en wil je meer informatie? Klik dan hier. En blijf ons vooral volgen, want zodra de grenzen en de corona-maatregelen het weer toelaten, brengen wij een bezoek aan dit prachtige gebied. We nemen jullie dan uitgebreid mee in wat er te doen is!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.