Salomon brengt een ode aan de stoeltjeslift

door

De stoeltjeslift. Élke wintersporter kent hem wel. De één is een absolute liefhebber, terwijl de ander er een minder goede relatie mee heeft. En toegegeven, de ene stoeltjeslift is de andere niet. Het was overigens een verademing wanneer de stoeltjeslift kwam, want toen hoefde je niet meer met een paddenstoel- of ankerliftje. Of zelf omhoog te lopen. En om de geschiedenis van de stoeltjeslift en de relatie die we er tegenwoordig mee hebben, heeft Salomon er een ode aan gebracht. Check snel de toffe video.

Een ode aan de stoeltjeslift

Outdoorkledingmerk Salomon brengt een prachtige ode aan de stoeltjeslift. En hoewel ze er ook van houden om een prachtige toerski-sessie te maken, waarin je de berg naar boven klimt, zijn ze ook erg fan van de stoeltjeslift. Salomon vindt het zelfs dat het wintersport verbroedert. Want hoewel skiën of snowboarden redelijk individualistisch is, kom je tijdens het wintersporten toch samen in de stoeltjeslift en kan je lekker bijpraten. Dus de volgende keer dat je weer bij een stoeltjeslift aankomt; geniet ervan en groet jouw liftbuddy.

The single greatest invention in the history of modern skiing

Salomon

De geschiedenis van de stoeltjeslift

De geschiedenis van de stoeltjeslift gaat alweer even terug. Volgens verhalen gaat het eerste mensentransport per ‘luchtkabels’ al tot in de 17e eeuw. In 1616 werd de eerste mechanische kabelbaan ontworpen, maar de industrie houdt meestal aan dat een Nederlander – Adam Wybe – de eerste werkende kabelbaan had in 1644. Maar dat waren allemaal kabelbanen en geen stoeltjesliften. De eerste stoeltjeslift stond in 1936 in het skiresort Sun Valley in Idaho, VS. Vervolgens werden er meer stoeltjesliften gebouwd in Amerika. Pas in 1940 kwam het overgewaaid naar Europa. Daar werd de eerste gebouwd in het voormalig Tsjechoslowakije tussen Ráztoka en Pustevny.

Stoeltjes of zetellift

In Nederland heet het een stoeltjeslift, terwijl de Vlamingen er ook nog wel eens de term zetellift aan geven. In Nederland kennen we – omdat het zo vlak is – eigenlijk maar weinig stoeltjesliften. Bij indoorskihallen zie je wel eens een stoeltjeslift of bij Valkenburg in Zuid-Limburg. België kent daarentegen wel meerdere stoeltjesliften.

Salomon ode aan stoeltjeslift snowboarder

Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.