Natuurliefhebbers opgelet: vanaf woensdag 8 mei kun je wekelijks kijken naar het derde seizoen van Planet Earth. Sir David Attenborough bracht ons al twee seizoenen naar de meest boeiende plekken ter wereld en ook in dit derde seizoen draait hij zijn hand hier niet voor om. De serie brengt mysterieuze wezens, indrukwekkende dieren en intrigerende wereldwonderen in beeld vanuit de verste uithoeken van de aarde. Seizoen drie is net zo fascinerend als de eerdere seizoenen, maar toch is er een verschil. In Planet Earth 3 staat namelijk nog een ander wezen centraal: de mens.
De meest boeiende plekken ter wereld in beeld gebracht
Alweer twintig jaar geleden kwam het eerste seizoen van Planet Earth uit en nu, in 2024, staat het derde seizoen om de hoek. In de zeer bekende serie worden kijkers verwend met prachtige beelden van de natuur. Tegelijkertijd leer je meer over hoe de natuur ons blijft verrassen en welke invloed wij als mensen op de verandering van de natuur hebben gehad. Mede door ons komen dieren steeds weer voor nieuwe uitdagingen te staan, waarbij zij maar één doel hebben; overleven. Deze uitdagingen gaan zij op buitengewone wijze steeds weer aan en dat is heel indrukwekkend om te zien.
Aan Planet Earth 3 is bijna vijf jaar lang gewerkt waarbij in zes continenten en 43 verschillende landen is gefilmd. De crew bestaat uit mensen afkomstig uit 27 verschillende landen, waaronder de Nederlander Joris van Alphen. Hij heeft een Nederlandse bijdrage geleverd in aflevering 5 en 8 door onder andere camerabeelden te maken van de allerhoogste bomen in het regenwoud, genaamd de Kapok bomen.
Van de bodem van de zee tot kurkdroge woestijnen in Planet Earth 3
De wereld is zo veel groter dan wij als mens kunnen bevatten en ook dit komt naar voren in Planet Earth 3. David Attenborough reist onder andere af naar de Zuid-Afrikaanse kustgebieden en die van de Noordpool. Aan de kust staan we aan de rand van een onbekende wereld, namelijk de onontdekte onderwaterwereld vol mysterieus leven. Wist je dat maar liefst 80% van de dieren in de oceanen leeft? En dat we hier nog steeds zeer weinig over weten? In de serie leer je toch wat meer over deze mysterieuze wezens in de woeste en stille wateren van onze aarde.
Het geheel tegenovergestelde van de oceaan zijn de kurkdroge woestijnen. Deze gebieden worden door de klimaatverandering steeds droger en dit wordt goed in beeld gebracht in de serie. Verder reis je samen met David Attenborough af naar de groenere delen van de wereld, waaronder de regenwouden van Canada en de teakbossen van India. Hier komen fascinerende beelden van geweldige inheemse dieren aan te pas.
De verantwoordelijkheden van de mens
In Planet Earth 3 komt een nieuw belangrijk onderdeel naar voren, namelijk de rol van de mens in de veranderingen van de aarde. Steeds meer mensen beseffen dat de aarde niet alleen van ons is. Toch veroveren we nog steeds grote deel van de wereld en dit is niet zonder gevolgen. Veel veranderingen zijn voelbaar in het ecosysteem en mede hierom krijgen talloze wezens te maken met lastige uitdagingen. Dieren krijgen de taak voorgeschoteld zich aan te passen aan de veranderende landschappen om te kunnen overleven.
Steeds meer bossen verdwijnen en dieren waarvan dit het leefgebied is – zoals van de Chimpansees – worden gedwongen te leven in ‘de wereld van de mens’. De menselijke rol is echter niet alleen negatief, want gelukkig zijn er steeds meer heldhaftige natuurbeschermers die zich inzetten om zo veel mogelijk dieren te kunnen redden. In Planet Earth 3 worden beide kanten duidelijk in beeld gebracht. Het is een waardevolle toevoeging aan deze zeer indrukwekkende serie.
The making of Planet Earth 3
Het opnemen van een serie is altijd indrukwekkend om te zien; zéker als het om een serie als Planet Earth gaat. Vijf jaar lang is een crew vol professionals aan de slag gegaan om de meest fascinerende plekken ter wereld in beeld te brengen. Voorafgaand aan iedere aflevering wordt een ‘Planet Earth Making Of’-aflevering uitgezonden. Als kijker kun je genieten van exclusieve beelden die de uitdagingen van de filmcrews mooi in beeld brengen.
Sir David Attenborough voor de allerlaatste keer
Wie kent de stem van Sir David Attenborough nou niet? Bewust of onbewust; iedereen heeft hem weleens gehoord. Na de twee eerdere seizoenen heeft de nu 97-jarige David Attenborough voor de laatste keer meegewerkt aan de serie. Als bioloog en televisiemaker heeft hij veel prachtige dingen gemaakt. Extra leuk is het feit dat hij met zijn laatste seizoen voor het eerst met zijn wereldberoemde stem op de Nederlandse televisie te horen is.
Waar en wanneer is Planet Earth 3 te zien?
Kan jij niet wachten om alle spectaculaire beelden te bekijken? Dan hebben we goed nieuws, want vanaf woensdag 8 mei is Planet Earth 3 wekelijks om 21.30 uur te zien op NPO 1 en NPO Start. We hebben het volledig uitzendschema van de serie voor je toegevoegd, zodat jij weet wanneer je voor de buis moet zitten.
- Woensdag 8 mei om 21.30 uur: Deel 1
- Woensdag 8 mei om 15.51 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 15 mei om 21.30 uur: Deel 2
- Woensdag 15 mei om 15.51 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 22 mei om 21.30 uur: Deel 3
- Woensdag 22 mei om 15.51 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 29 mei om 21.30 uur: Deel 4
- Woensdag 29 mei om 15.51 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 12 juni om 21.30 uur: Deel 5
- Woensdag 12 juni om 15.51 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 3 juli om 20.30 uur: Deel 6
- Woensdag 3 juli om 13.40 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 17 juli om 20.30 uur: Deel 7
- Woensdag 17 juli om 12.40 uur: Planet Earth Making Of
- Woensdag 24 juli om 21.30 uur: Deel 8
En kijk ook zeker de trailer van Planet Earth 3, zodat je weet wat voor fascinerende dingen je te wachten staan.