Ondergrondse ontdekkingen in Parc des Bauges

door

Parc des Bauges is een regionaal park dat ten westen van de Franse Alpen ligt, vlakbij Albertville. Het park beslaat zo’n 850 km2 en doet alpinistisch aan. Je vindt er bijzondere bergen, groene hellingen, imposante gorges en een hele hoop interessante ‘géosites’. Er wordt namelijk veel onderzoek gedaan naar de geologische geschiedenis van de Alpen. Deze kennis en informatie wordt op allerlei manieren onthuld. Natuurlijk zijn er de vele educatieve activiteiten, maar je kunt er ook goed terecht voor een hoop outdoor fun. Zo gingen wij met een gids de grotten in voor een potje speleologie.

Science + sport = speleologie

Speleologie is eigenlijk een combinatie van wetenschap en sport. Sporten terwijl je studeert dus. Tijdens speleologie ga je namelijk een grot in om deze nader te bestuderen. Je kijkt naar het ontstaan van de gesteentelagen, de stalagmieten en stalactieten, hoe de waterwegen lopen, of er flora en fauna in de grot is, of zelfs op zoek naar fossielen en andere overblijfselen van mens en dier. Dit kunnen botten zijn, maar natuurlijk ook grotschilderingen uit de prehistorie. Terwijl je op zoek bent naar deze informatie moet je door de grot heen kruipen, klimmen, zwemmen en soms zelfs hele stukken onder water duiken. In de grot zelf is het koud en natuurlijk ook pikkedonker. Niet voor watjes dus.

(Foto credits: Matthieu THOMAS – KARST-3E)

La grotte de Prérouge

Op de ochtend van ons speleologie avontuur ontmoeten wij onze gids Matthias Thomas voor de ingang van de Prérouge grotten. Matthias is ‘Spéléo-Karstologue’ bij Karst-3E. Als Speleoloog weet hij alles van de grotten in Parc des Bauges. Zowel inhoudelijk als qua route begeleider. Gewapend met een zaklamp en warme kleding gaan we gezamenlijk op pad. Al snel komen we bij de eerste stop, waar Matthias volop begint te vertellen. Ondertussen kruipen en klauteren we steeds dieper de grot in. Totdat we bij een tunnel komen. Helaas moeten we daar omdraaien. De tunnel is namelijk 4km lang en we hebben niet genoeg tijd om heen en terug te gaan. Ga je wel voor de full swing package, dan kun je zelfs tot de diepste kloof van de Savoie komen. Met als beloning de grootste ondergrondse kamer van Parc des Bauges.

Safety first

Hoe verder je de grotten in gaat, hoe langer het duurt om er ook weer uit te komen. Daarom zijn de grotten alleen toegankelijk met goed weer. Bij regen kunnen de grotten namelijk snel vollopen, waardoor het te gevaarlijk is om op dat moment binnen te zijn. Ook wordt aangeraden om de grotten te bezoeken onder begeleiding van een expert. De toegang is vrij, dus je kunt in principe de grot in gaan wanneer je maar wilt. Maar de grotten zijn een soort ondergronds labyrint. Als je de weg niet kent, kom je er niet eenvoudig meer uit. Uiteraard heb je ook geen bereik met je telefoon, dus wordt het lastig om verdwaalde mensen terug te vinden.

Als je dan toch in of nabij Parc des Bauges bent:

* Ontdek meerdere géosites
Parc des Bauges is een officieel Geopark. Dat betekent dat het een gebied is met een opmerkelijk geologisch erfgoed. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan. In dit geval naar de geologische geschiedenis van de Alpen. In totaal zijn er 50 géosites in Parc des Bauges. De Prérouge grotten zijn er 1 van. Daarna heb je dus nog 49 andere opties te gaan. Het Parc Naturel Régional du Massif des Bauges kan je er alles over vertellen.

* Zwemmen in de gorge bij Pont du Diable
Pont du Diable, brug van de duivel. Dat is de naam van de kleine, stenen brug die over de kloof loopt. Steek de brug over en loop een stukje naar links. Daar kun je zo het water in gaan om te gaan zwemmen. Al is deze plek vooral bekend als canyoning locatie. Dus het is waarschijnlijk wel zwemmen met een uitdaging.

* Hiken vanaf Pont de l’Abîme
Een brug van ander formaat is de Pont de l’Abîme. Deze metalen hangbrug is 64 meter lang. Vanaf de brug kijk je een kleine 100 meter omlaag, de kloof in, naar de Chéran rivier. Pont de l’Abîme is ook een vertrekpunt van de Sentier du Chéran. Een korte hike die je meevoert langs het water.

* Proef de Tome des Bauge kaas
Het uithangbord qua eten is de Tome des Bauge kaas. Overal vind je boeren die deze kaas maken van de melk van hun eigen koeien. Een toegankelijk kaasje, waar de toeristen vaak de korst vanaf snijden. Ik vond hem met en zonder korst heerlijk smaken. Je kunt de kaas vaak direct bij de boer op het erf kopen, aangeduid met een bord langs de weg waarop staat ‘Vente direct’.

* Bezoek La Chartreuse d’Aillon
La Chartreuse d’Aillon is een voormalig klooster van de Chartreux, gelegen bij het plaatjes Aillon-le-Jeune. Toen het in de twaalfde eeuw werd gesticht was het een imposante locatie met vele gebouwen en binnenplaatsen. Helaas is daar nog maar weinig van over. Het resterende gebouw is een monument geworden dat dient als museum. Je vindt er de historie van het gebouw en een hoop info over Parc des Bauges.

* Wijnproeven bij Domaine de l’Idylle
Net buiten Parc des Bauges vind je vele wijnhuizen. Een van deze wijnhuizen is Domaine de l’Idylle van de familie Tiollier. In Frankrijk is het niet vanzelfsprekend om een wijnhuis te bezoeken. Bij de familie Tiollier is zoon Sylvain recent toegetreden tot het bedrijf. Een jonge, enthousiaste kerel die het leuk vindt om het bedrijf te laten zien, vragen te beantwoorden en een wijntje met je mee te proeven. Wij waren er begin september en zagen de druiven vers van de oogst binnen komen bij de ketels. Je moet vooraf wel even een afspraak maken.

* Overnachten op Camping Lac de Carouge
Na een dag vol avontuur en inspanningen is het lekker bijkomen op Camping Lac de Carouge in Saint-Pierre-d’Albigny. Een eenvoudige camping, waar je eventueel ook een huisje kunt huren. Grote voordeel is dat de camping aan een zwemmeertje ligt. Maar eigenlijk is het vooral een handige uitvalsbasis voor de vele activiteiten die de regio rijk is.

 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.