Wanneer je ervan houdt om lekker buiten op pad te gaan om te hiken, te fietsen of te klimmen, dan heb je vast genoeg outdoor kleding in de kast liggen. Maar kleding moet wel gewassen worden, zéker als je erin beweegt. Kleding wassen kan echter best wel milieuvervuilend zijn. Je gebruikt allerlei verschillende producten en een hoop water. Toch moet het gebeuren, dus kunnen we maar beter net zo goed op een bewuste manier te werk gaan. Wij geven je graag wat tips voor het wassen van je outdoor kleding op een duurzame manier.
#1 Probeer niet te vaak je kleding te wassen
Wanneer je outdoor kleding hebt, zijn deze vaak gemaakt van goede materialen die niet heel veel onderhoud nodig hebben. Wanneer je een jas of fleece-trui voor een langere tijd hebt gedragen en je hem even op wil frissen, kun je ze gewoon aan een hangertje hangen om te laten luchten. Hang ze voor een openstaand raam, zodat de frisse lucht van buiten een handje kan helpen. Heb je veel gezweet tijdens het sporten en is die fleece-trui toch echt aan een wasbeurt toe vanwege hardnekkige geurtjes? Was hem dan met azijn. Vul een emmer met koud water en voeg er per liter één kopje azijn aan toe. Laat de betreffende trui er even in weken en de hardnekkige geurtjes zijn weg. Best handig toch?
#2 Was synthetische kleding op een veilige manier
Kleding van synthetische stof – zoals een fleece vest of trui – laten vandaag de dag nog vaak duizenden microplastics los tijdens het wassen. Deze microplastics die je bijna niet kunt zien, komen bij het wassen van de synthetische kleding via de afvoer van de wasmachine in de waterlopen terecht. Dit draagt bij aan die enorme plastic soep in onze zeeën en oceanen. Iets wat we absoluut tegen moeten gaan. Om dit op te lossen en te voorkomen kun je je kleding wassen met een ecologische waszak, zoals die van Guppyfriend. Zo’n zak houdt maar liefst 99% van de microplastics tegen. Na het wassen kun je het zakje leegmaken in de vuilnisbak. Heel handig en zeker de moeite waard dus.
#3 Gebruik milieuvriendelijke producten bij het wassen van je kleding
Outdoor kleding heeft vaak speciale wasproducten nodig die zijn afgestemd op het technische materiaal. Ook hiervoor kun je een bewuste keuze maken. Wij hebben wat duurzame wasmerken voor je op een rijtje gezet.
- Grangers – Grangers is het enige wasmerk waarvan alle producten een bluesign-label hebben. Ook zijn de producten 100% PFC vrij. Grangers zorgt ervoor dat de milieubelasting zo laag mogelijk is bij de productie. Een goede keuze dus.
- Nikwax – Nikwax maakt als enige kwalitatieve onderhoudsproducten op waterbasis. Dat betekent dus ook dat er geen schadelijke of brandbare materialen in de producten zitten.
- Seepje – Dit merk is perfect voor het wassen van je niet-technische kledingstukken. De producten zijn niet alleen vriendelijk voor je huid, maar ook voor de natuur.
Tip: Gebruik niet meer wasmiddel dan op de verpakking wordt aangegeven. Al denk je dat meer wasmiddel je kleding misschien schoner maakt, dat is echt niet zo. Ga dus duurzaam om met het product.
#4 Droog je kleding op een duurzame manier
De meeste mensen gebruiken een droger om hun kleding te laten drogen. Dit is echter niet de meest milieuvriendelijke manier. Een droger kost ontzettend veel energie en is dus niet goed voor het milieu. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je was aan de lucht te laten drogen, maak hier dan gebruik van. Je kunt bijvoorbeeld je was aan een wasrek of aan een waslijn hangen. Wanneer het mooi weer is kun je het zelfs buiten hangen. Hierdoor gaat het drogen nog wat sneller. Ook is het zo dat het drogen van je kleding aan de lucht veel beter is voor de kleding zelf. Ze verslijten hierdoor minder snel en blijven dus langer mooi. Gebruik je toch een droger? Zet hem dan op de ecostand. Zo ben je toch nog een beetje duurzaam bezig.
#5 Koop kleding van milieuvriendelijke materialen
We hebben al eerder een artikel geschreven over duurzame materialen. Wanneer je kleding koopt van duurzame materialen draag je echt bij aan een betere wereld. Duurzame stoffen worden zo gemaakt dat de productie zo min mogelijk vervuiling met zich meebrengt. Gooi daarnaast je kleding niet te snel weg. Hoe langer je ze gebruikt, hoe minder nieuwe kleding je nodig hebt en hoe minder vervuiling er plaatsvindt. Er zijn dus een hoop dingen waar je aan kunt denken, maar vergeet niet; alle beetjes helpen.