Zoals je misschien niet is ontgaan, stond afgelopen week in het teken van de Week van de Bergsport. De NKBV organiseerde een hoop online workshops, lezingen en filmvertoningen die allemaal in het teken van de bergen stonden. Eén van deze activiteiten was een online vragenuurtje met materiaalexpert, of Outdoorguru, Gijs Loning. Gijs is een onafhankelijke outdoor gear reviewer en publiceert in het Engels op outdoorguru.com en het bijbehorende YouTube kanaal. Daarnaast werkt hij voor onder andere de NKBV, SNP en het Algemeen Dagblad.
Outdoor gear tips
Ruim een uur heeft hij de tijd genomen om vragen van allerlei bergsportliefhebbers te beantwoorden over outdoor gear. Wij hebben speciaal voor jou de handigste informatie op een rij gezet.
#1 Comfort rating van een slaapzak bij een huttentocht
Eén van de eerste vragen die tijdens het vragenuurtje werden gesteld was de vraag welke comfort rating van een slaapzaak het meest geschikt is voor bij een huttentocht. Het antwoord van Gijs Loning was duidelijk; besteed er niet te veel geld aan. Zolang je niet een te dikke slaapzak koopt, is het bijna altijd goed. Hij raadde aan om een donsgevulde slaapzak aan te schaffen, omdat deze licht zijn en je ze makkelijk op kunt bergen. Wel gaf hij aan dat deze slaapzakken alleen geschikt zijn voor warmere temperaturen, dus ook voor in een berghut. Wanneer je het toch koud hebt, gaf hij de tip om wat meer warmere kleren aan te trekken, zoals thermo ondergoed. Zorg ervoor dat je de slaapzak van tevoren past. Net als bij schoenen is het belangrijk dat je fijn ligt in een slaapzak en dat deze bij je lichaam past.
#2 Softshell versus hardshell
De volgende vraag die werd gesteld ging over softshell en hardshell jassen. De vraag luidde: ‘Wat is het verschil tussen een softshell jas en een hardshell jas en wanneer raad je welke aan?’ Een goede vraag als het aankomt op outdoor gear. Allereerst ging Loning in op het verschil. Een hardshell jas is 100% waterdicht en ademend. Een softshell jas is dan weer 80% tot 100% winddicht. Ook is deze waterafstotend, maar niet waterdicht. Gijs Loning noemde één merk dat wel waterdichte softshell jassen maakt, namelijk RAB. Hij gaf aan dat deze erg comfortabel zijn en zijn gemaakt van goed ademend materiaal.
Maar wanneer gebruik je nou welke? Loning vertelde dat het altijd slim is om een hardshell jas mee te nemen wanneer je de bergen in gaat. Dit komt mede doordat je, ook al ga je naar een zonnig gebied, nooit van te voren zeker weet wat het weer gaat doen. Hij gaf de tip om op zoek te gaan naar een dunnere hardshell jas, zodat je deze makkelijk mee kunt nemen.
#3 B-schoenen met stijgijzers in de bergen
Eén van de kijkers kwam met de vraag of je met B-schoenen in de bergen met stijgijzers kunt lopen. Loning gaf hier een duidelijk antwoord op: “Zou ik zeker niet doen”. De reden hiervoor is dat een B-schoen buigt, aangezien deze flexibel is. Ondanks dat een B-schoen erg comfortabel kan zijn raadt Gijs Loning het dus af om er stijgijzers onder te doen. Hij zou het risico niet nemen, omdat de schoen gewoonweg te flexibel is en de stijgijzer daardoor los kan laten van de schoen. Wanneer je een stevige schoen draagt, zit er een stevige kunststof plaat in, waardoor dit minder snel gebeurt. Het gaat hem niet per se om het verslijten van de schoen, wat ook zeker kan gebeuren. Het gaat hem meer om de veiligheid.
#4 Aantal liter rugzak bij een 4-daagse huttentocht
Een andere kijker had de vraag hoeveel liter Loning aanraadt bij een rugzak voor een 4-daagse huttentocht. Als het aankomt op outdoor gear is het natuurlijk belangrijk dat je een goede rugzak hebt die goed bij je past. Daarom gaf Loning ook aan dat dit afhangt van verschillende factoren. Je moet namelijk kijken naar je eigen lengte, je eigen gewicht en het seizoen waarin je de huttentocht gaat maken. Hij raadde een rugzak van ongeveer 30 à 40 liter aan. Wel gaf hij de tip om de rugzak goed aan te meten en rekening te houden met wat je allemaal meeneemt.
#5 Trailschoenen in de bergen
Een vraag die voorbij kwam was of het verstandig is om trailschoenen te dragen in de Alpen tot 3.000 meter bij een tocht van vier dagen. Loning was van mening dat dit zeker kan. Met trailschoenen kun je prima in de bergen wandelen, zéker als je dat al gewend bent. Als je vaak op trailschoenen loopt ben je er fysiek op ingesteld en kun je dat prima doen. Trailschoenen zijn vaak licht, waardoor je minder energie nodig hebt. Kies wel de goede schoenen en zorg dat ze geschikt zijn voor jouw wandeling. Houd ook rekening met je bagage. Wanneer je namelijk veel bagage hebt, rust er meer gewicht op de schoenen en verlies je sneller demping.
#6 Geschikte zonnebrillen voor in de bergen
Het kopen van een goede zonnebril kan een hele investering zijn als het aankomt op outdoor gear, waardoor het goed is om je te verdiepen in wat nou een goede zonnebril is. Loning is het hier dan ook volledig mee eens. Hij gaf aan een zonnebril te hebben van maar liefst 1200 euro. Het montuur zelf was 300 euro en de glazen 800 euro. De glazen zijn categorie 4 glazen, die hij ook zeker aanraadt. Ook gaf hij aan dat het erg belangrijk is dat je zonnebril goed aansluit rondom je gezicht. Hierdoor ben je beschermd tegen wind en eventuele sneeuw. Zorg ook dat de zonnebril een goede uv-bescherming heeft. Polycarbonaat is ook handig, dit kan zelfs in een gewone bril. Wanneer je niet in de sneeuw gaat wandelen is een categorie 3 bril ook erg goed.
Een andere tip die Loning gaf was dat het belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de bril goed past. Draag je vaak een helm, capuchon of pet? Pas de bril dan ook wanneer je deze op hebt. Kijk of je goed rond kunt kijken zonder dat de bril verplaatst. Zorg ervoor dat je je goed verdiept, want zoals al eerder genoemd is het een hele investering. Loning had dan ook een aanrader, namelijk de zonnebrillen van Adidas. Deze zijn sterk, hebben verstelbare pootjes en komen met vervangingsonderdelen. Een aantal kijkers kwamen ook nog met een aanrader, namelijk de zonnebrillen van Julbo. De Julbo Heritage zonnebril is een klassieke en stijlvolle zonnebril waarvan je de glazen zelfs kunt vervangen.
Let op: Ga niet rijden met een categorie 4 zonnebril. Zeker niet door tunnels. Dit is erg gevaarlijk en ook verboden in veel landen.
#7 Schoenen bij klettersteigen
Eén van de kijkers vroeg zich af welke schoenen geschikt zijn bij klettersteigen. Loning vertelde dat dit schoenen zijn met een sterke neus. Wanneer je op kleine randjes moet staan, moet de schoen recht blijven en niet gaan buigen. Het is dus belangrijk dat je een stevige schoen hebt. Loning raadde dan ook de La Sportiva schoen van Approach aan. Kijkers kwamen later ook met Meindl schoenen, waar Loning ook zeer positief over sprak.
Belangrijke tip: bestel de schoenen niet online, maar ga passen in een winkel en laat je adviseren.
Meer outdoor gear tips
Uiteraard waren dit niet alle tips, vragen en antwoorden van het vragenuurtje. Je kunt de hele sessie en andere activiteiten van de Week van de Bergsport hier terugkijken. Meer weten? Kijk dan ook eens op de site van NKBV voor meer materiaal tips and tricks. Wij hopen dat je wat hebt aan deze outdoor gear tips en natuurlijk dat je een leuke Week van de Bergsport hebt gehad en ervaren. Wij in ieder geval wel!