Al fietsend over de mountainbikeroute in Vijlen, kijken mijn gezelschap en ik elkaar wederom aan. “Het lijkt toch net alsof we in het buitenland zijn?!” We zijn al meerdere prachtig onderhouden vakwerkhuizen gepasseerd en rijden net Vijlen, het hoogstgelegen dorp van Nederland, binnen. We kunnen niet anders zeggen dan dat het hier bijna on-Nederlands aandoet. En dat gevoel hebben we de afgelopen dagen al vaker gehad. We zijn in het meest zuidelijke stukje Nederland. Maar vanwege de eigen cultuur, een mengelmoes aan dialecten en vooral een grote verscheidenheid aan landschappen, mogen we Zuid-Limburg, op een positieve manier, anders dan anders noemen. En wat het extra leuk maakt: deze regio ademt outdooravontuur.
Outdoor in Zuid-Limburg
Dat je voor het echte outdoor-vakantiegevoel niet naar het buitenland hoeft, bewijzen ze in Zuid-Limburg. Deze regio wordt gekenmerkt door groene heuvels, kronkelende rivieren, heuse ‘bergdorpjes’ en een eindeloos scala aan outdooractiviteiten. Warm die spieren maar vast op, want in Zuid-Limburg kunnen je armen, benen en vooral je kuiten hun lol op. Van korte- tot langeafstandswandelingen. Van wielrennen tot mountainbiken en gravelen. Van kanoën tot ziplinen, grotklimmen en zelfs skiën; in het meest zuidelijke deel van Nederland kan het allemaal.
Beleef het verschil
Zuid-Limburg strekt zich uit over 5 verschillende gebieden, die lopen van Echt in het noorden tot het Drielandenpunt in het zuiden. De gebieden Valkenburg aan de Geul, Heuvelland, Parkstad, Grensmaasvallei en Maastricht vormen samen één regio, maar zijn ook weer allemaal uniek. Per gebied hebben we een aantal van de leukste outdooractiviteiten op een rij gezet.
Waan jezelf terug in de tijd in Valkenburg aan de Geul
Zeg je Valkenburg, dan zeg je Cauberg en de Amstel Gold Race, maar ook Thermae 2000 en dé kerststad van Nederland. Maar wat wij zo leuk vonden aan Valkenburg aan de Geul zijn de mergelgrotten. In een ver ver verleden, lag dit deel van Nederland onder water. De vele fossielen op de bodem van de zee hebben zich opgestapeld tot de mergelgrond die tegenwoordig zo kenmerkend is voor dit gebied. Tot nog niet zo lang geleden werd de mergel hier gewonnen uit de grotten, met als resultaat een eeuwenoud gangenstelsel. In die groeves, of grotten zoals ze in de volksmond heten, kun je hele toffe ondergrondse avonturen beleven, zoals grotbiken en lasergamen.
Grotklauteren
Wij gingen zelf voor een superleuke activiteit in de Fluweelengrot in Valkenburg. Daar gingen we namelijk grotklauteren. Een soort via ferrata, maar dan ondergronds. Uitgerust met veiligheidshelm, -handschoenen en klimgordel, gingen we samen met een gids op pad in de grot. Daarbij liepen we delen door het oude gangenstelsel, beklommen we steile ladders en baanden we onszelf een weg over smalle richeltjes. Uiteindelijk kwamen we uit in de oude kasteelruïne, waar we een mooi uitzicht hadden over Valkenburg. Vervolgens mochten we 18 meter diep abseilen in de oude waterput van het kasteel, om vervolgens weer verder te klauteren door het gangenstelsel. Avontuur gegarandeerd.
In een groen, groen, groen, groen, heuvel Heuvelland
We kunnen niet anders zeggen dat het Zuid-Limburgse Heuvelland werkelijk een paradijs is. Zo mooi groen, heuvelachtig en toch uitgestrekt, waardoor je non-stop de mooiste uitzichten hebt. Al wandelend en fietsend moet je hier wel steeds even stoppen om foto’s te maken. De pittoreske dorpjes, zoals Vijlen en Noorbeek, vormen de uitvalsbasis voor geweldige fietsroutes en wandeltochten, zoals de Dutch Mountain Trail. Wij huurden e-mountainbikes bij ’t Zinkviooltje en verkenden de omgeving middels de mtb-route Vijlen. Een toffe trail door bossen, over gravelpaden, waarbij je heel wat hoogtemeters maakt. Ook wandelden we over de Wijngaarden wandeling Noorbeek, waarbij je langs de Limburgse wijnvelden loopt. Vanaf 6 personen kun je een rondleiding doen met gepassioneerd wijnboer Pierre Gubbels van Wijndomein Heerenhuys d’r Pley.
Goed eten, lekker slapen
De lekkere trek stil je bij De Zeute Aardbei, waar Harold & Veronique Kroonen het familiebedrijf een slimme twist hebben gegeven. Verser en smakelijker krijg je de aardbeien bijna niet op je bord. Een goede lunch, inclusief mooi uitzicht, vind je op het terras van Buitenlust. Meer trek in echte Limburgse vlaai? We hebben ons laten vertellen dat Bakkerij Vermeeren in Slenaken de beste heeft.
In en om de dorpjes van het Heuvelland kun je overnachten bij leuke b&b’s en talloze campings. Wat wij echt een dikke aanrader vinden, is de Trekkershut bij de Paradijsvogels in Cottessen. Een knusse tinyhouse met uitzicht waar je ‘U’ tegen zegt. Wakker worden van de fluitende vogels in de vroege ochtend was al fijn, maar toen de zon eenmaal boven de heuvels uitkwam en op onze gezichten scheen, begon de dag pas echt goed.
Van zwart naar groen in Parkstad
Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Simpelveld, Voerendaal, Brunssum en Beekdaelen vormen samen Parkstad. Deze voormalige mijnstreek werkt hard aan een transformatie tot bruisende regio vol moderne kunst, design en industrieel erfgoed. Waarschijnlijk ken je Parkstad vooral van het Pinkpop festival of de indoor skihal in Landgraaf. Maar er valt nog veel meer te beleven. Verken de oude mijnschachten in het Nederlands Mijnmuseum, bewonder de streetart in Heerlen of maak een wandeling over de Brunssummerheide, het grootste aaneengesloten heidegebied van Zuid-Limburg.
Zelf gingen we voor een flinke adrenalinekick bij Adventure Valley. In het klimpark, vol met obstakels op drie en zes meter hoogte, slingerden we als aapjes over de afgrond. Of nou ja, slingeren… eerlijk is eerlijk: het was meer voorzichtig stap voor stap naar het volgende platform navigeren, want zo makkelijk was het allemaal niet. Maar, veilig gezekerd in onze klimgordels, overwon mijn gezelschap zelfs haar hoogtevrees. De ziplines en rodelbaan (Alpine Coaster) die daarna nog volgden, waren opeens helemaal zo spannend niet meer, maar maakten het avontuur zeker wel af. Een dikke aanrader voor grotere kinderen en voor volwassen die zich ook weer even kind willen voelen.
Grenzen opzoeken in de Grensmaasvallei
De naam zegt het eigenlijk al. In dit gebied kronkelt de Maas haar weg door de weidse uiterwaarden. Dit is het smalste stukje Limburg, waar de landsgrenzen met België en Duitsland nooit ver weg zijn. Naast het Zuid-Limburgse Beek, Echt-Susteren, Stein en Sittard-Geleen, hoort ook het Duitse Susteren bij de Grensmaasvallei. De omgeving ontdekken doe je hier het beste al wandelend of fietsend, waarbij het leuk is om met de veerpontjes over de Maas op en neer te hoppen. Heb je honger gekregen, dan is Terras Maasoever een heerlijke plek voor een tussenstop. De eigenaresse is deze plek 10 jaar geleden begonnen als koffiekeetje in de tuin van haar ouders. Inmiddels is het een populaire plek waar de hartige en zoete trek uitgebreid gestild kan worden.
Proeven van het Zuid-Limburgse leven
Misschien wel de beste manier om de Grensmaasvallei te ontdekken, is de 137 kilometer langeafstandswandeling in het RivierPark Maasvallei. Heb je iets minder lang de tijd, net zoals wij, dan is de Natuurroute Meers-Maasband in Stein een dikke aanrader. Gelegen in het hart van de Maasvallei, krijg je op deze manier toch een mooie inkijk in de langeafstandswandeling. Delen van de route struin je door de uiterwaarden, waarbij je geen vast pad, maar wel de Maas volgt. Liever de rivier vanaf het water beleven? Dan is kanoën op de Maas een leuk alternatief. Sportief overnachten doe je bij SEPHS Hotel Watersley. In het voormalig klooster wonen, trainen en werken jonge sporttalenten. Met jouw verblijf support je hun dromen en dat slaapt toch net wat lekkerder. (Bovendien zijn de bedden echt top!)