Vallnord Pal Arinsal

5 outdoor redenen om deze winter in de wondere wereld van Andorra te stappen

door

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw. Dat is wat we willen, en wel nú! Hoe dichterbij de winter komt, hoe meer onze wintersportkriebels toenemen. In Nederland is de kans op een witte winter niet zo groot, maar Andorra daarentegen is super sneeuwzeker. Wait, what, Andorra? Jazeker! Deze wintersportbestemming in de Pyreneeën is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je jouw vakantie naar de sneeuw boekt. Tijd om daar verandering in aan te brengen, want Andorra heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van (winterse) outdoor activiteiten. Bovendien weet je, door de combinatie van een hoge en een zuidelijke ligging, in Andorra eigenlijk zeker dat je goed zit qua hoeveelheid sneeuw en zon. En om de boel nog even af te toppen, is deze magische plek ook nog eens super goed te bereiken. Is je interesse gewekt? We vertellen je graag meer over jouw volgende vakantie, in Andorra.

Winter in Andorra

Andorra is een land in de Pyreneeën dat grenst aan Spanje en Frankrijk, waar je verrassend snel kunt zijn. Daarover later in dit artikel meer info. Want first things first: met 303 km aan geprepareerde skipistes, knisperende poedersneeuw en bevroren meren, kunnen we Andorra met recht een winter wonderland noemen. Pic de Coma Pedrosa is de hoogste bergtop en ligt op 2942 meter. De skigebieden zijn Vallnord – Pal Arinsal, Grandvalira en Ordino Arcalis, waarbij die laatste vooral bekend staat vanwege de mogelijkheden voor off-piste skiën. Er worden niet voor niets regelmatig freeride-wedstrijden georganiseerd. Maar ook als je niet van skiën of snowboarden houdt, kun je je outdoor-hart ophalen. Of je après-ski hart, want ook daar zijn ze in Andorra niet vies van. Vooral in het hoogseizoen verzamelen de wintersporters zich al op tijd bij de après-ski bars en hoor je de muziek volop door Andorra galmen.

Winter in Andorra
Freeride paradise Ordino Arcalís

5 Toffe outdoor activiteiten

#1 Een memorabel mushing-avontuur

Snelheid maken op de sneeuw kan op diverse manieren. Natuurlijk door te skiën of snowboarden, maar bijvoorbeeld ook met een sneeuwscooter, door middel van ice driving met de auto of door mushing. Mushing is skiën met de hondenslee. Super leuk tijdens het wintersporten, maar het kan zelfs ook gewoon in de zomer. Voor de sneeuwliefhebbers zijn er twee verschillende routes beschikbaar. En dat kan je dan doen met of zonder gids. Je leest het goed. Je kunt dus ook helemaal zelf de hondenslede besturen. Wil je er helemaal een avontuurlijke dag van maken, dan kun je voor het Nordic Adventure pakket gaan, waarbij een mushingtocht van 90 minuten wordt gecombineerd met een uur fietsen op de snow bike.

Mushing - Andorra
Mushing in Grandvalira

#2 ‘Blij dat ik glij’ in de Màgic Gliss

De Màgic Gliss in Grandvalira is een soort combinatie van een achtbaan en een rodelbaan, die we voor het gemak een glijbaan noemen. Een baan waarbij je 555 meter naar beneden glijdt, maar ook 180 meter omhoog. Daarbij kun je snelheden bereiken van wel 40 km per uur. En dat is best wel hard! Wil je je adrenaline-kick nog verder vergoten? Dan kun je de Màgic Gliss aanvullen met de Màgic Quest, een virtual reality spel, waarbij je verschillende Andorrese dieren in het landschap kunt spotten. Super leuk en geschikt voor iedereen boven de 3 jaar. (Waarbij jonge kinderen wel moeten worden vergezeld door een volwassene.)

#3 Speedriding, alleen geschikt voor de gevorderde adrenaline junkies

Bij speedriding combineer je skiën met paragliding. In Ordino Arcalís kun je tandemvluchten maken of zelfs speciale cursussen volgen. Ben je al ‘piloot’, dan is er ook ruimte voor jou om zelfstandige vluchten te doen. De speedride cursussen worden het hele wintersportseizoen aangeboden, maar je moet wel goed kunnen skiën, zowel op als buiten de piste. Ben je beginnend speedrider? Dan boek je minimaal twee opeenvolgende cursusdagen. Zodra je die hebt afgerond, kun je extra cursusdagen boeken voor de rest van het seizoen. Om zelfstandig te mogen vliegen, moet je minimaal 8 cursusdagen gevolgd hebben. Niet de makkelijkste activiteit dus, maar dan heb je wel ook echt iets unieks.

winter activiteiten Andorra
Speedriding in Ordino Arcalís

#4 Al sneeuwschoenwandelend je handtekening zetten

Oke, er komt inderdaad iets minder adrenaline bij kijken, maar sneeuwschoenwandelen is misschien wel de meest onderschatte activiteit in de sneeuw. Het is namelijk veel toffer dan je wellicht denkt. Als je ooit op de ski’s hebt gestaan, dan weet je misschien hoe magisch het gevoel is wanneer je jouw handtekening in de poederverse sneeuw kunt zetten. Ofwel, een eerste spoor zetten in het maagdelijk wit. De sneeuw die kraakt onder je voeten. Geen andere mensen in de buurt, waardoor het lijkt alsof je alleen op de wereld bent. Precies dat heerlijke gevoel hoort ook bij sneeuwschoenwandelen. En dat kun je in Andorra dus ook ervaren. Helemaal alleen, waarbij je de uitgezette routes volgt. Of door middel van een twee uur durende sneeuwschoenwandel-excursie, onder begeleiding van een gids.

#5 Een bijzondere rit met de Gicafer

Een Gicafer is een ‘snow cat‘ (Gica), ofwel een Zweeds rupsvoertuig waar je comfortabel en droog in kunt zitten. Met deze Gica kun je in de avonduren op excursie door het winter wonderland van Ordina Arcalis. Wanneer de pistes gesloten zijn, neemt de Gica je mee naar allerlei hoeken en gaten van het skigebied. Ondertussen praat de chauffeur-gids je bij met allerlei weetjes over de omgeving. Uiteindelijk kom je ook nog uit bij de Port del Rat tunnel. Die is op dat moment verlicht, waardoor je je kunt vergapen aan de vele stalagmieten en stalactieten van ijs. Kun je geen genoeg krijgen van dit avontuur? Dan kun je met de snowcat naar restaurant La Borda de la Coma, waar je geniet van de beste fondues en een nachtelijk uitzicht over de vallei.

Winter activiteiten in Andorra
Stalagmieten en stalactieten in de Port del Rat tunnel

Amsterdam – Toulouse – Andorra

Andorra ligt op zo’n 1400km van Utrecht vandaan. Dat is een heel eind. Toch is het land makkelijk en vrij snel te bereiken. Met een directe KLM vlucht ben je namelijk binnen twee uur in Toulouse. Vanaf daar is het dan nog een dikke twee uur met een directe bustransfer. Kortom, daar ben je zo. Toulouse zelf is overigens ook een aanrader. Dus je kunt er ook een leuke combi-trip van maken.

Winter in Toulouse

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.