Photo by Hans Eiskonen on Unsplash

Nog maar 2,8% van ecosystemen hetzelfde als 500 jaar geleden

door

De wereld is nu veel bezig met alles wat te maken heeft met de natuur. Het is belangrijker dan ooit om informatie te verzamelen over wat er op dit moment met onze wereld aan de hand is met onze aardbol en waarom dat gebeurt. Deze week is er uit een onderzoek naar boven gekomen dat slechts 2,8% van de wereldwijde ecosystemen van 500 jaar geleden nog intact gebleven zijn. Dat is een heel stuk minder dan dat we tot nu toe dachten.

Het ecosysteem verandert

Uit een publicatie van een internationaal team van onderzoekers is dus gebleken dat er nog maar 2,8% van de ecosystemen hetzelfde is gebleven. In eerdere studies dachten ze dat tussen de 20% en de 40% van het aardoppervlak nog ecologisch intact zou zijn. Nu blijkt dat hierin te weinig rekening is gehouden met biodiversiteit of de staat van de voedselketen.

Even kort: wat betekenen die begrippen eigenlijk?

Ecologisch intact zijn betekent dat gezonde populaties van alle eerdere aanwezige diersoorten en hun habitat niet is veranderd. Een ecosysteem is een natuurlijk systeem dat bestaat uit organismen en hun abiotische omgeving (geen biologische oorsprong zoals organismen) en de wisselwerking tussen beide. Een voorbeeld van een ecosysteem is een bos of de Aarde. De organismen binnen een ecosysteem zijn planten, dieren en micro-organismen die samen een levensgemeenschap vormen.

Ecosysteem
Foto door Rachel Claire via Pexels

Schijn bedriegt

Als we kijken naar een regenwoud, kan het best zijn dat die er goed uitziet. Maar er leven wel minder dieren in dat gebied. En niet alleen dat. Ook dat er diersoorten in meren en rivieren terecht zijn gekomen, die daar eigenlijk niet in horen. Het lijkt nu misschien heel normaal, maar jaren terug zou het juist heel apart zijn.

Wat is er dan nog niet veranderd?

Kleine gebieden van zo’n 10.000 vierkante kilometer verspreid over heel de aarde zijn de enige gebieden die nog intact zijn. Even voor een duidelijk beeld: de aarde heeft een oppervlakte van 148.900.000 vierkante kilometer. De gebieden waar het hier om gaat zijn nationaal park Nouabalé-Ndoki in Republiek Congo, de Ngorongoro-krater en de Serengeti in Tanzania en delen van het Amazoneregenwoud. Daarbij zijn ook grote delen van de Siberische kust en nationaal park Kawésqar in Chili genoemd.

Ecosysteem regenwoud
Photo by David Clode on Unsplash

Kunnen we dit nog oplossen?

Volgens onderzoekers kunnen we tot 20% van het aardoppervlak herstellen als we de juiste inspanning hebben. Helaas geldt dit niet voor plekken waar er al veel dieren zijn uitgestorven of verdwenen.

Het Kongobekken in Centraal-Afrika is één van de gebieden dat met bijvoorbeeld de terugkeer van de olifanten weer zo goed als in oorspronkelijke staat gebracht kan worden. En als we heel eerlijk zijn, willen we dat eigenlijk allemaal toch?

Hoe zit dat dan met Nederland?
In Nederland is, volgens onderzoek, van alle beschermde ‘habitattypen’ nog maar 4% gezond. Als we dat vergelijken met heel Europa, scoren wij het slechtst. Eén van de grootste oorzaken hiervan is onze stikstofvervuiling. Reden genoeg om nog beter ons steentje bij te dragen aan het terugbrengen van de milieuvervuiling in ons land. Check daarvoor onze tips.
Credits: Justus Menke – Unsplash
Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.