Off-piste: Zo ga je goed voorbereid op pad

door

Off-piste is voor veel skiërs erg aantrekkelijk omdat de poedersneeuw er vers is en je vaak jouw handtekening in de sneeuw kan zetten. De sneeuw is niet geprepareerd door piste-bullies en lijkt daardoor op een fluwelen deken. Je bent al off-piste wanneer je een meter buiten de piste bent. Hier worden dagelijks de sneeuwlagen gecontroleerd op verschuivingen. Ook kun je je begeven in zogenaamde sidecountry, hier worden pistes deels gecontroleerd. Tijdens het toerskiën of boarden en sneeuwschoenwandelen begeef je je in bepaalde mate op ongecontroleerd terrein. Hier is het belangrijk dat je goed bent voorbereid en beschikt over de juiste materialen om te genieten van de lekkerste sneeuw tijdens het wintersporten.

Off-piste: Waar moet je op letten?

Tijdens het off-piste gaan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zowel om tijdens, maar ook na afloop gedoe te voorkomen. Zorg dus voor de juiste materialen, verzekeringen en kennis. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Off-piste

Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk en zo ook een goede voorbereiding voor het betreden buiten de pistes. Conditioneel is offpiste een stuk zwaarder dan op de pistes. Buiten de piste is de sneeuw namelijk niet geprepareerd, moet je soms stukke door de diepe sneeuw klauteren en moet je veel meer werken om bochten te maken. Het harde werken wordt beloond met de mooiste stukken ongerepte sneeuw, maar jouw conditie moet het toelaten. Train dus vooraf goed jouw conditie, acclimatiseer voldoende en begin jouw reis rustig aan. De eerste dagen rustig aan betekent ook dat je vooraf al goed de piste- en toerskikaarten kan bestuderen. Je weet dan dus waar je wel en niet moet komen. Ga daarnaast nooit alleen buiten de pistes en laat mensen weten waar je naartoe gaat en hoe laat je weer ergens verwacht te zijn. Hou ook altijd het weer en de lawinevoorspelling in de gaten.

off-piste

Lawines

Een sneeuwverschuiving kan verschillende oorzaken hebben, maar 90 procent van de keren is deze veroorzaakt door een wintersporter. Zorg er dus voor dat je de juiste materialen bij je hebt. Daarnaast is het essentieel om de sneeuwcondities, weersvoorspelling en de lawinesituatie in de gaten te houden. Ga dus niet buiten de pistes als het lawinegevaar erg hoog is. Heb je niet voldoende kennis van lawines en off-piste wintersporten, dan is een cursus altijd een goed idee.

Have a break

Zorg altijd voor voldoende afstand tussen elkaar en hou regelmatig een break. Tijdens de break zorg je ervoor dat je op een goede plek staat en je jouw energiepijl weer op niveau brengt. Je verbruikt namelijk veel energie en verliest redelijk wat vocht. Voldoende eten en drinken is dus cruciaal om alles weer aan te vullen. Indien je gaat toerskiën, dan kan je gebruik maken van een Camelbak. Zorg er dan wel voor dat je een geïsoleerde slang hebt, want die kan nog wel eens bevriezen. Maak het jezelf extra comfortabel en zorg voor een thermosfles met warme thee.

Veiligheid voorop

Veiligheid is misschien wel het belangrijkste als je buiten de pistes gaat. Zorg er daarom voor dat je uitgerust op pad gaat, voldoende kleding, eten en drinken bij je hebt en dat je voorbereiding perfect is. Uiteraard wil je nergens vallen, maar probeer off-piste altijd het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom is een helm, lawinepieper, telefoon, EHBO set, schep en sonde van groot belang. Wil je nog iets meer safe zijn, zorg dan ook voor een lawine-airbag. En als je echt alles wil weten over veiligheid tijdens off-piste, check dan het kenniscentrum van NKBV.

Respect voor rustzones

Het toenemende aantal off-pistegangers zorgt soms voor problemen voor het wild of de jacht. In de winter hebben de dieren al hun energie nodig om de winter te overleven. Wanneer ze worden opgejaagd door off-piste skiërs, verbranden zij kostbare energie waardoor ze het loodje leggen tijdens een strenge winter voordat de lente begint. Er zijn daarom in vrijwel ieder skigebied grote delen gemarkeerd tot rustzone. Hier hoor je als wintersporter niet te komen! Zorg dat je op de hoogte bent van deze zones voordat je op pad gaat.

De zones worden op kaarten van het gebied vaak duidelijk aangegeven. Is dit niet het geval? Dan kun je bij de lokale VVV navraag doen. Deze zones verschillen van jaar tot jaar afhankelijk van de verplaatsing van wild. In Oostenrijk is het daarnaast verboden om in jonge aanplant tot drie meter te komen. Zorg er uiteraard voor dat je geen afval achter laat en onnodig lawaai maakt.

Verzekeren

Het belang van het afsluiten van een reisverzekering hoeven we je niet te vertellen. Toch is het vaak zo dat niet alles wordt gedekt. Zeker het begaan van de gebieden buiten de pistes wil nog wel eens problemen opleveren. Niet iedere reis- of wintersportverzekering dekt dit. De reisverzekering van de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) dekt niet alleen jouw standaard strandvakantie, maar ook meer extreme sporten. Zo worden ook opsporing, redding en vervoer naar het thuisfront vergoed waar je je ook bevindt ter wereld. Ideaal voor de echte outdoor liefhebber. En we verzekeren je, de voordelen van een NKBV lidmaatschap en de voordelige reisverzekering zullen jouw outdoor reizen een stuk aangenamer maken. Heb je je nog niet aangemeld? Met de speciale kwartaalactie word je lid voor maar €5 en verzeker je jezelf al voor €15 per jaar.

Heb je overal aan gedacht? Have fun deze winter!
Off-piste

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.