Nedersaksen

Nedersaksen is een deelstaat gelegen in het noordwesten van Duitsland, tegen de grens met Nederland, die een schat aan natuurlijke schoonheid en culturele rijkdommen herbergt. Het staat bekend om zijn gevarieerde landschap, historische steden en charmante dorpen. Laat je hieronder inspireren door onze artikelen over Nedersaksen. Verderop deze pagina geven we meer informatie over wat Nedersaksen tot een boeiende vakantiebestemming maakt, de bijzondere natuurlijke aspecten van de regio en bespreken we enkele van de regio’s binnen Nedersaksen die het dichtst bij Nederland liggen.

Artikelen

Nedersaksen

Niedersachsen, Lower Saxony, of zoals wij in Nederland zeggen: Nedersaksen, heeft een rijke geschiedenis. Dat weerspiegelt zich in de talloze historische monumenten en architecturale meesterwerken die in de hele regio te vinden zijn. Steden zoals Hannover, Braunschweig, en Göttingen bieden een mix van oude en moderne elementen. Bovendien is Nedersaksen gezegend met een overvloed aan natuurgebieden, waaronder nationale parken, bossen en de uitgestrekte Noordzee-kustlijn, die vele natuurliefhebbers en avonturiers aantrekken. In totaal zijn er 15 vakantieregio’s in de deelstaat te vinden, met ieder zijn eigen bijzondere landschapsgebieden en voordelen.

Op kajak-avontuur in de Harz | Credits: DZT/Michael Neumann

Een overvloed aan natuur

De natuurlijke schoonheid van Nedersaksen is ronduit indrukwekkend. De regio herbergt maar liefst 14 natuurparken vol diversiteit. Elk park biedt unieke landschappen en ecosystemen die variëren van de uitgestrekte Waddenzee tot de majestueuze bergen van de Harz. Nedersaksen is ook de thuisbasis van uitgestrekte bossen, schilderachtige meren en rivieren, en de kenmerkende Duitse heidelandschappen. De verschillende natuurparken, nationale parken en biosfeerreservaten bieden tal van mogelijkheden voor een ontspannen vakantie, maar ook activiteiten en avontuur, in de vrije natuur. Aanraders zijn de natuurparken Harz, Lüneburger Heide, TERRA.Vita, Dümmer, Hümmling, Moor-Veenland, Steinhuder Meer en Münden.

Wollegras bloeit in Pietzmoor | Credits: Markus Tiemann

Interessante regio’s vlakbij de grens met Nederland

De deelstaat Nedersaksen ligt dus in het noordwesten van Duitsland en grenst deels aan ons land. Die nabijheid maakt het extra aantrekkelijk voor Nederlandse toeristen om deze schitterende regio te ontdekken. De regio’s Graafschap Bentheim en Osnabrücker Land bevinden zich bijvoorbeeld op steenworp afstand. We vertellen er graag meer over:

Graafschap Bentheim

Het Graafschap Bentheim is een van de gebieden in Nedersaksen die het dichtst bij Nederland liggen. Het bevindt zich in het zuidwesten van Nedersaksen, net over de grens bij Twente. Bad Bentheim is de belangrijkste stad van het Graafschap. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, kasteel Bentheim en de Grafschafter Buchweizenpfannkuchen (boekweitpannenkoeken). Wil je er graag fietsen, dan is de nieuw geopende “Wasserschwertroute” een aanrader. Liever hiken? Dan raden we je de trail “In de voetsporen van de podagristen” aan.

Graafschap Bentheim
Graafschap Bentheim: Isterberg natuurmonument | credits: Francesco Carovillano

Osnabrücker Land

Het Osnabrücker Land ligt ook vlakbij de grens met Nederland, ter hoogte van Enschede. Deze Nedersaksische regio combineert natuur met culturele bezienswaardigheden. Osnabrück, de belangrijkste stad van dit gebied, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen en heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum. In de omgeving van Osnabrück vind je het Teutoburgerwoud, een uitgestrekt bosrijk gebied dat uitnodigt tot wandelen en fietsen. Het is niet voor niets dat er hier veel gebikepacked wordt. Wandelen is overigens ook een aanrader. Onze tip: de “Diva Walk”.

Bikepacken in Osnabrücker Land
Bikepacken in Osnabrücker Land | Credits: Piet Penninx

FAQ

Welke plaatsen vallen onder Nedersaksen?

Nedersaksen is de op een na grootste deelstaat van Duitsland, na Beieren, en omvat een uitgestrekt gebied met verschillende steden, dorpen en gemeenschappen. Enkele van de bekendere steden in Nedersaksen zijn Hannover, de hoofdstad van de deelstaat, Braunschweig, Osnabrück, Oldenburg en Göttingen. Elk van deze steden biedt unieke ervaringen, variërend van historische architectuur en musea tot bruisende straatmarkten en levendige festivals.

Hoe groot is Nedersaksen qua oppervlakte en hoe verhoudt zich dat tot Nederland?

Nedersaksen beslaat een oppervlakte van ongeveer 47.600 vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 41.500 vierkante kilometer. De deelstaat Nedersaksen is dus groter dan heel Nederland en biedt veel ruimte om te verkennen en te genieten van de diversiteit aan landschappen.

Zijn er bergen in Nedersaksen?

Ja, Nedersaksen herbergt het prachtige Harzgebergte, die zich uitstrekt over het zuiden van de deelstaat. We hebben het hier over een middelgebergte, waarvan de hoogste berg, de Brocken, 1.142m hoog is. In vergelijking met de 2.962 meter hoge Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland, is dat niet super hoog. Toch herbergt de Harz een ruw berglandschap waar je zelfs wilde dieren, zoals de lynx, wilde kat, buizerds en rode en zwarte wouwen, kunt spotten. Met meer dan 8000 kilometer aan hiking trails kun je er je wandelhart ophalen. Ook is het een perfecte plek om te mountainbiken.

Harz-gebergte in Nedersaksen
Uitzicht over het Harzgebergte | Credits: Markus Tiemann

Ligt Nedersaksen aan de zee?

Ja, Nedersaksen grenst aan de Noordzee, waardoor het een prachtige, weidse kustlijn heeft. De Waddenzee, die ook deel uitmaakt van de aan Nedersaksen grenzende Noordzee, is een UNESCO-werelderfgoed. Net als bij de Nederlandse Waddenzee, zorgt dat voor unieke landschappen die worden beïnvloed door de getijden. Je kunt er lekker zwemmen in de zee, maar wat je hier uiteraard wilt ondernemen is het Wadlopen. Met een beetje geluk spot je de mooie zeehonden die op het wad leven.

Wadlopen in Cuxhaven | Credits: Florian Trykowski

Wat is er zo bijzonder aan de heide in Nedersaksen?

De heide in Nedersaksen is een van de meest opvallende natuurlijke bezienswaardigheden van de regio. In Nedersaksen vind je namelijk het grootste Europese aaneengesloten heidegebied, de Lüneburger Heide. In de zomer transformeren de vlaktes in een paarse oceaan, die zo kenmerkend is voor heide. Behalve dat de heide spectaculair is om te zien, tref je er ook een uniek ecosysteem aan. Het is namelijk het leefgebied van verschillende planten en dieren die goed gedijen in een heideomgeving.

Lüneburger Heide | Credits: Markus Tiemann

Welke bekende rivieren stromen er door Nedersaksen?

Nedersaksen wordt doorkruist door verschillende grote rivieren die zorgen voor een prachtig landschap en talloze recreatiemogelijkheden. De Elbe, Weser en Eems zijn enkele van de bekende rivieren in de regio. De Elbe biedt talloze activiteiten, zoals boottochten langs schilderachtige uitzichten, maar ook vele wandel en fietstochten langs de oevers van de rivier. Het Weser-gebied kent een divers landschap, doordat het zowel door het heuvelachtige middengebergte als door lieflijke rivierdalen stroomt. De bekendste fietstocht is de Weser-Radweg, die is uitgeroepen tot populairste fietsroute van Duitsland. De Eems-rivier is vooral populair voor kanotochten en vanwege de EmsRadweg.

Elbe bij zonsopgang | Credits: Dieter Damschen

Bron headerbeeld: Wandelaars door de Totengrund | Credits: Dominik Ketz