Credit: Denys Nevozhai - Unsplash

Wat is een ND filter? | Photography Friday

door

In de wereld van fotografie hebben we een heleboel trucjes om de foto te maken zoals we hem zelf willen hebben. We hebben al diafragma, sluitertijd en ISO-waarde besproken, waarmee je met de camera de foto perfect instelt. Daarnaast zijn er ook genoeg externe middelen die fotografen gebruiken bij het maken van foto’s. Zo ook ND filters. Wat zijn ze precies, welke soorten zijn er en waar gebruik je ze voor. Wij leggen je het uit.

Wat zijn ND filters?

Neutral density filters, grijsfilters of afgekort ND filters, zijn filters die je voor op je lens monteert. In feite zijn het een soort zonnebrillen voor je camera. Ze houden namelijk licht tegen dat je lens in gaat. Deze filters worden meestal gemaakt van donker gekleurd plastic of glas en worden vaak gebruikt bij een groot diafragma of als je de sluitertijd wil verlengen. Met een ND filter maak je dus ook op deze momenten mooie en scherpe foto’s.

ND filter
Credit: Scott Gummerson – Unsplash

Wat zijn stops?

Bij ND filters wordt er ook gebruik gemaakt van stops, net zoals bij diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Stops geven aan hoe lichtdoorlatend de filter is. Zo kan jij makkelijk kiezen hoeveel licht je wil doorlaten of tegenhouden. Het gebruik van grijsfilters heeft dan ook effect op je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Wanneer je een ND filter gebruik kan je een foto langer belichten en dus een langzamere sluitertijd pakken.

ND filterStops in lichtreductie
ND21
ND42
ND83
ND164
ND325
ND646
ND1287
ND2568
ND5129
ND1024 (ook bekend als ND1000)10

Welke soorten ND filter zijn er?

ND filters kan je in twee soorten verkrijgen; in ‘vaste’ en variabele ND filters. Vaste filters hebben een vaste stop, zoals deze in bovenstaande tabel staan weergegeven. Om een donkerdere filter te gebruiken moet je deze verwisselen. Daarnaast heb je ook nog variabele ND filters. Zoals de naam het al weggeeft, is de stop variabel, waardoor je dus niet meerdere vaste filters hoeft te kopen. Hierdoor zijn deze super makkelijk in gebruik en je bespaart ook wat kosten, omdat je dus niet voor iedere stop een nieuwe filter hoeft te kopen.

Credit: Robert Gareth – Unsplash

Hoe bevestig ik zo’n filter?

Er zijn twee manieren waarop je een ND filter kan bevestigen. De eerste manier is met een schroefdraad. Je krijgt dan een glazen plaatje welke je vervolgens voor op je lens kan schroeven. Daarnaast heb je ook filtersystemen. Hierbij bevestig je de filterhouden voor op de lens, waarna je losse filters kan kopen die je hierin kan bevestigen. Er is geen kwaliteitsverschil tussen beide systemen, je kan bij beide goede kwaliteit filters aanschaffen, maar daar heeft het systeem geen invloed op. Belangrijk om te weten: elke ND filter geeft ook het formaat aan. Kijk dus goed op je lens welk formaat je nodig hebt. Zo voorkom je een miskoop.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.