Wat zijn natuurverschijnselen?
Een opvallend verschijnsel dat niet is veroorzaakt door de mens, maar door de natuur. We hebben het hierboven al een beetje benoemd. Het gaat dus om alles wat voorkomt in de natuur en wordt waargenomen door de natuurwetenschap. Een deel van de natuurverschijnselen zijn zeldzame gebeurtenissen, die maar op een paar plekken in de wereld kunnen gebeuren. Sommigen zijn makkelijk te verklaren, anderen blijven een raadsel voor ons. Dat maakt de natuurverschijnselen misschien nog wel specialer.
Welke verschillende natuurverschijnselen zijn er?
Het is heel lastig om een totale lijst van natuurverschijnselen te geven. Er gebeurt zoveel moois op de wereld, dat je kan blijven aanvullen. Om het makkelijker te maken, kan je deze natuurfenomenen opdelen in onverklaarbaar en verklaarbaar. Ook deze lijsten zijn erg lang te maken, maar er is dan in ieder geval een leidraad tot wat iets behoort. Wat je misschien niet verwacht, is dat zonsopkomsten en seizoenen ook tot natuurverschijnselen behoren. Hier hebben wij ook geen invloed op. Ze komen wat vaker voor dan bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting, maar worden door de natuur veroorzaakt.
Verklaarbare fenomenen
Verklaarbare natuurverschijnselen zijn de verschijnselen die te verklaren zijn. Er zit een theorie achter. Denk bijvoorbeeld aan het Noorderlicht en zeevonk. We weten hoe deze ontstaan en wat daarvoor nodig is. Ook vulkaanuitbarstingen horen tot de verklaarbare groep. Wetenschappers weten grotendeels wat er gebeurt bij een vulkaanuitbarsting.
Onverklaarbare fenomenen
Deze categorie is voor de mens eentje waar we jeukende handen van krijgen. Wetenschappers proberen alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van een verschijnsel, maar de natuur laat zich niet zomaar kennen. De zingende duinen, bolbliksem en de rollende stenen in Amerika zijn hier voorbeelden van. Wie weet komen we er ooit achter wat deze fenomenen veroorzaakt.