Neerlands schoon: de Nationale Parken van Nederland

door

Eerder deze week tipten we jou over de National Park Week die eraan komt in Amerika. Geen tijd en/of geld om die hele plas over te vliegen? Niet getreurd. Dichtbij huis vind je ook prachtige Nationale Parken. En dan hebben we het dus niet over het buitenland. Je leest het goed. Ook in Nederland zijn Nationale Parken te vinden. Maar liefst 20 stuks zelfs. In deze natuurgebieden kun jij als outdoorliefhebber zeker weten je hart ophalen. Je kunt er namelijk hiken, mountainbiken, paardrijden en soms zelfs varen. De Hoge Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en Biesbosch kennen we allemaal. Maar ben je ook al eens op ontdekkingstocht gegaan in deze pareltjes?

Drentsche Aa

Het Drentsche Aa gebied, het gebied waar de beek ‘Drentsche Aa’ kronkelend haar weg zoekt door het landschap, staat al tijden op de lijst met potentiële Nationale Parken in Nederland. Dat het niet eerder daadwerkelijk werd toegevoegd, komt omdat het voor meer dan de helft uit landbouwgrond bestaat. Daarbij zijn er ook nog eens 21 dorpen te vinden. Voornaamste kenmerk van een Nationaal Park is dat het een natuurgebied is. Dat gaat bij de Drentsche Aa dus niet op. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in een nieuwe vorm Nationaal Park: het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’. Op de website van Drentsche Aa kun je terecht voor mooie routes. Leuk: je vindt in de Drentsche Aa ook hunebedden.

De Alde Feanen

Bij het lezen van de naam De Alde Feanen vermoed je waarschijnlijk al waar je dit Nationaal Park kunt vinden. De Alde Feanen ligt inderdaad in Friesland. In de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt het laagveenmoeras. Een gevarieerd landschap dat bestaat uit moerasbossen, meren, petgaten, struwelen, ruigten en rietlanden. Je vindt er een grote variatie aan planten en dieren. Zo zijn er ongeveer 450 verschillende plantensoorten en ruim 100 vogelsoorten. Zoals gezegd, is de Alde Feanen een moerasgebied. Dat betekent dat het een groot deel van het jaar aardig nat is. We raden je dus aan om dit Nationaal Park al varend te gaan verkennen. Uiteraard zijn er ook een aantal mogelijkheden om te voet op pad te gaan. Daarvoor kun je het beste de oostzijde van het park bezoeken.

De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is te vinden in het zuiden des lands. Op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, in de driehoek Asten, Nederweert en Meijel. Ook De Groote Peel bestaat deels uit moerasgebied. Maar in dit geval is dat het gevolg van turfafgravingen. Ooit werd de grens tussen Noord-Brabant en Limburg namelijk gevormd door hoogveen. De Groote Peel is een van de weinige gebieden die hier nog van over is. Tegenwoordig staat De Groote Peel voornamelijk bekend om de hoeveelheid vogels die hier leven. Toch wordt afkomst hier niet verloochend. Sporen van het verleden zijn niet uitgewist. De tijd dat harde werkers de turf genaamd ‘het goud van de Peel’ uitstaken is nog steeds zichtbaar.

Oosterschelde

Waarschijnlijk komt de Oosterschelde niet direct bij je op als Nationaal Park. Het bestaat immers vooral uit water. Veel water! Toch is de Oosterschelde het grootste (én natste) Nationaal Park van Nederland. Zoals je weet, is het samenleven tussen mens en zee in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Om de mens veilig bij de zee te kunnen laten leven, is een hoop kennis en technologie nodig geweest. Het resultaat zijn de indrukwekkende Deltawerken. Los van de historie die hier nog dagelijks voelbaar is, is het feit dat geen dag hetzelfde is, ook een bijzonder kenmerk van de Oosterschelde. Door het getij is het landschap namelijk altijd weer anders. Bij vloed zie je voornamelijk water en wind. Is het eb, dan zie je platen en slikken. Terwijl er onder water ook een hoop leven te vinden is. Door de continue verandering van diep naar ondiep water, van zwakke naar sterke stroming en van zout en zoet water, vind je in de Oosterschelde vele ecosystemen. En elk ecosysteem bestaat weer uit andere planten en dieren. Wil jij ook de “wind door je haren, zilt op je lippen, slik onder je voeten, zand tussen je tenen, water tegen je huid, zon in je ogen”? Bekijk op de site van de Oosterschelde wat je allemaal kunt doen.

Nederlandse Nationale Parken

Dit is nog maar een greep uit de Nederlandse Nationale Parken. Op deze site vind je ze allemaal. Geen idee waar te beginnen met ontdekken? Download de app ‘Neem de Tijd‘. De app presenteert een 470km lange wandelroute, verdeeld over 36 trajecten die variëren van de 10-25km. De route loopt door zes Nationale Parken in vier provincies. Naast de route zelf, vind je er informatie over de natuurlijke- en historische bezienswaardigheden. Ook worden er opties gegeven voor openbaar vervoer langs de route.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.