Geniet met en voor de natuur in Nationaal Park Nieuw Land

door

Een Nederlands Nationaal Park dat meters onder zeeniveau ligt, dat volledig door invloeden van de mens is ontstaan, maar waar de kracht van de natuur overal zichtbaar is. We hebben het hier over Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Door de bijzondere ligging en invloeden van buitenaf, is de ecologische dynamiek en diversiteit van Nieuw Land compleet uniek in vergelijking met andere Nationale Parken in Nederland. Een uniek Nationaal Park vraagt natuurlijk ook om unieke belevingen. Daarom zetten we in dit artikel drie aanraders voor je op een rij.

Heckrund in de Oostvaardersplassen Nationaal park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland

De naam Nieuw Land komt letterlijk voort uit het feit dat er nieuw land is gecreëerd. Tijdens de eeuwenlange strijd van de Nederlanders tegen het water, ontstond het idee om water droog te leggen en op een delta te gaan wonen. Met de uitvoering van dit plan werd het grootste waterbouwkundige project ter wereld gerealiseerd, genaamd Flevoland. In de jaren die volgden, ontwikkelden de mensen Flevoland door. Nog steeds gebeurt dat met en voor de natuur. Die natuur wordt beschermd, verzorgd, uitgebreid en beleefd onder de naam Nieuw Land, een Nationaal Park dat bestaat uit vier deelgebieden: het Markermeer, Marker Wadden, Lepelaarplassen en de Oostvaardersplassen.

Spot (jonge) zeearenden

Land creëren in zeewater brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Niet alleen voor de mens, maar ook voor de natuur. Maar dat Nationaal Park Nieuw Land ecologisch gezond is, blijkt wel uit de komst van ‘Jannie’. Vorig jaar werd in de Lepelaarplassen namelijk een zeearend geboren, genaamd Jannie. Dit jaar is gebleken dat de zeearenden, wat toproofdieren uit de voedselketen zijn die niet zomaar overal broeden, het erg goed naar hun zin hebben in Nieuw Land. Er zijn in 2020 namelijk maar liefst twee zeearenden geboren. Eentje in de Oostvaardersplassen en recent nog eentje in de Lepelaarplassen. Het jong is inmiddels uitgevlogen en wordt regelmatig (met verrekijker) gespot vanuit vogelkijkhut De Lepelaar.

Leg leven vast op de gevoelige plaat

Behalve zeearenden leven er nog veel meer prachtige dieren in Nationaal Park Nieuw Land. In de Oostvaardersplassen kun je met de experts van Staatsbosbeheer op fotosafari. In een speciale ecokar rijd je langs de mooiste plekken van het gebied, hoor je vele verhalen en informatie over de planten en dieren die er wonen en ga je natuurlijk op zoek naar dierlijk leven, zodat je de beste taferelen op de gevoelige plaat kunt vastleggen. Of het nou een bijzondere vogel, een konikpaard of een vos is die je spot, het is iedere keer een aangename verrassing. Wat helemaal tof is: de bronstperiode komt er weer aan. Dit is de periode, begin september/eind oktober, waarbij bronstige herten strijden om het hart van de vrouwtjes. We raden aan om in die periode met de gids op pad te gaan. Gegarandeerd een spectaculaire ervaring!

Geniet met en voor de natuur in Nationaal Park Nieuw Land
Moerasandijvie (Tephroseris palustris), Composieten (Asteraceae), Asterales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora – Marker Wadden, Markermeer, Flevoland, Nederland, Europa

Ga op Markerwadden expeditie

Ga op avontuur zoals zeevaarder en ontdekkingsreiziger Abel Tasman deed. In een driemaster, die zijn naam draagt, vaar je naar de Marker Wadden. Sinds kort is deze eilandengroep in het Markermeer bereikbaar voor vogelspotter, wandelaars, rustzoekers en ontdekkers. Ga bijvoorbeeld wandelen over de vlonder- en wandelpaden van zo’n tien kilometer lang, laat de wind door je hare waaien op het recreatiestrand, ga vogels spotten of beklim uitkijktoren De Steltloper, van waar je een prachtig uitzicht hebt over het Markermeer. Wil je wat langer dan een dag genieten van al dit natuurschoon, blijf dan duurzaam overnachten in een van de vier energieneutrale eilandhuisjes. De huuropbrengsten komen dan ook nog eens ten goede aan de natuur. Win-win voor zowel mens als natuur dus.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.