Microavontuur dichtbij huis: ontdek het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden

door

Als je aan de Belgische natuur denkt, denk je misschien al snel aan de Ardennen. Maar wat als er een prachtig nationaal park is dat nog dichterbij ligt? Met eeuwenoude loofbossen, kronkelende paden, meanderende beken en (micro)avonturen voor alle leeftijden? Maak kennis met het nieuwste nationale park van Vlaanderen: Brabantse Wouden.

Een eeuwenoud woud vol verrassingen

Dat Vlaanderen vol natuurrijke plekken zit, wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat deze Vlaamse regio inmiddels maar liefst negen nationale parken heeft? Waaronder de nieuwe aanwinst; Nationaal Park Brabantse Wouden. Een aaneenschakeling van het Hallerbos, Zoniënwoud, Meerdaalwoud en de Dijlevallei die een groene ruggengraat van meer dan 10.000 hectare vormt rondom Brussel, Leuven, Waver en Halle. En tot de nok toe gevuld met weelderige natuur, torenhoge (UNESCO-waardige) bomen, glooiende landschappen, kronkelende rivieren en wildlife zoals reeën, wilde zwijnen, dassen, eikelmuisjes en bevers. En zelfs het illustere vliegende hert kun je met veel geluk voorbij zien vliegen.

Nationaal Park Brabantse Wouden is klaar om ontdekt te worden

Een waardevol gebied dus, dat zorgt voor ontsnippering van de natuur en zo planten en dieren een handje helpt. En voor ons als natuurliefhebbers een regio waar volop verhalen en natuurrijke plekken wachten om ontdekt te worden. Want wandelen in nationaal park Brabantse Wouden kun je, met 700 kilometer aan wandelroutes, tot je niet meer vooruit komt. En als recreatieve fietser, mountainbiker of gravelbiker trap je via knooppunten honderden kilometers aan elkaar. Zo is er voor zowel fietsers als wandelaars volop keuze. En tof: er zijn ook verschillende microavonturen te ontdekken én beleven.

Beleef de Brabantse Wouden vol zen met bosbaden

Een heel relaxt microavontuur om jezelf in onder te dompelen is bosbaden. Hierbij ga je wandelend de bossen in, maar zet je de telefoon op stil, doe je je horloge af en halveer je je normale wandeltempo. Zo vertraag je en word je ineens veel bewuster van alles wat om je heen gebeurt. Of misschien wel in jezelf. We zijn in ons dagelijkse leven tenslotte vaak zo druk, dat we weleens slechthorend zijn voor wat er echt in ons omgaat. 

Met bosbaden kom je heerlijk tot rust

Met bosbaden creëer je hier dus wel de ruimte voor. Ook al kan dat soms in het begin onwennig voelen omdat je even ‘niets moet’. Maar al snel merk je het rustgevende effect van de natuur om je heen. Het fluiten van de vogels, het ruisen van de wind door de bladeren en je vingers die langs de grashalmen strijken. Het doet de innerlijke mens goed. 

Ook de mindfulness oefeningen van onze gids Dorien van Op pad helpen om snel te vertragen en even te landen in de natuur. Oefeningen die je zintuigen op scherp zetten door met je ogen dicht te focussen op wat je hoort, ruikt en voelt. De mooie bossen van nationaal park Brabantse Wouden zijn een heerlijke omgeving om te bosbaden. Een ervaring waarmee je fris en fruitig weer het bosbad en bospad achter je laat.

Met bosbaden ontdek je elke keer weer nieuwe dingen

Een Bourgondische natuurbeleving met wildplukken

Ergens in onze evolutie zijn we vergeten hoeveel de natuur ons te bieden heeft. Ook qua eten. Gelukkig zijn er ook mensen zoals Ben Brumagne van Forest2plate die je hier weer vakkundig aan herinneren. Want als je je verdiept in wildplukken, kom je erachter dat het bos vol met heerlijke smaakmakers en voeding zit. Als je maar weet welke je moet plukken. En vooral ook: welke je niét moet plukken. 

Vlierbloesem in het wild

Een workshop met een wildplukgids zoals Ben is een fascinerende en inspirerende ervaring. Tijdens zo’n tocht ontdek je dat allerlei planten die je normaal stilletjes zou passeren, eigenlijk heel lekker zijn. Zo leren wij onder andere dat wild graan lang geleden een van de eerste hoekstenen was van van onze hedendaagse voedingspatronen. En worden we tijdens het proeven van verschillende kruiden en planten verrast door de gevarieerde smaken. Een ding is zeker: na een rondje wildplukken kijk je met hele andere ogen naar de natuur om je heen.

Wild graan was ooit een van de belangrijkste voedingsstoffen

Beversafari in een packraft

Wil je liever wat actievers doen én ben je gek op wildlife? Dan is een beversafari de perfecte keuze. Want hoe vaak krijg je nou de kans om bevers in het wild te zien? Wij doken, met Mathias van Packraften.be, het water van de Brabantse Wouden in, in een packraft. En even een opfrissertje wat dat ook alweer is: packraften is een outdooractiviteit waarbij je een rugzak met lichtgewicht opblaaskajak op je rug slingert en naar de gewenste kajakplek wandelt.

Iets dat simpel te doen is, want een packraft weegt vaak slechts rond de twee kilogram. Plek gevonden? Dan haal je de raft, peddel en rugsteun uit je rugzak en blaas je de kajak, door de handige opblaaszak, binnen een kwartiertje op. Vervolgens nog even de peddel in elkaar klikken en je bent ready to go.

Een beversafari in een packraft is 100% een aanrader

Verrassend is ook hoe stabiel een packraft is. En met dank aan de rugsteun zit het nog comfortabel ook. Zo peddel je op je gemak over het water en geniet je van de natuur om je heen. Want de wereld ziet er vanaf het water toch altijd net even anders uit. Wij zijn door de combinatie van gemak en comfort dan ook meteen fan van packraften.

En in de Brabantse Wouden nog meer omdat we de kans hebben om bevers in actie te zien. Met de oren gespitst en ogen op scherp, weten we dan ook een bever te spotten die het water in plonst en vervolgens op z’n gemak stroomopwaarts zwemt. Een ervaring waardoor we niet anders kunnen dan met een grote grijns verder te peddelen. Zoals we al zeiden: we zijn fan.

Ontdek de fietsroutes van Flanders Finest in de Brabantse Wouden

België is een fietsland in hart en nieren en dat is in deze regio niet anders. Zo vind je in Vlaanderen 25 gevarieerde themaroutes waarmee je onderweg de mooie natuur, lokale gastronomie en uniek erfgoed ontdekt en beleeft. Zo fietsen we zelf de Zoniënroute om de regio van Nationaal Park Brabantse Wouden op het gemak te verkennen. Een fietstocht van 42 kilometer die natuur, uitgestrekte glooiende landschappen, culturele highlights en smakelijke tussenstops combineert.

De Zoniënroute is een van Flanders Finest fietsroutes

Onderweg trakteert het Vlaamse landschap ons op imposante torenhoge bomen in het eeuwenoude Zoniënwoud. De bomen hier zijn zelfs zo bijzonder, dat ze behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. En als je jezelf staat te vergapen aan deze reusachtige bomen en door de zogenaamde beukenkathedraal rijdt, snap je ook wel waarom. Naast de fietspaden door de bossen, voert het pad ons ook over grindweggetjes en kasseien van heuvelachtige landschappen omringt door velden in volle bloei. 

Ontdek de prachtige (Unesco) bomen van de Brabantse Wouden

Daarnaast passeer je historische hoogtepunten zoals de Sint-Hubertuskapel, de indrukwekkende bomentuin van het Geografisch Arboretum Tervuren, kastelen en rij je langs het AfricaMuseum. Dit museum herbergt een van de grootste collecties over Midden-Afrika ter wereld en is daarmee zowel van binnen als buiten indrukwekkend. 

Het statige AfricaMuseum in Tervuren

Ook doorkruisen we de Druivenstreek waar de beroemde tafeldruif met liefde wordt gekweekt. Een ambacht die – zo we leren – nog grotendeels met de hand wordt uitgevoerd. Monnikenwerk voor mensen met groene vingers dus. En voor ons een fijne tussenstop voor een Bourgondische Vlaamse lunch. Want Vlaanderen zou natuurlijk Vlaanderen niet zijn, als je onderweg niet allerlei leuke plekken tegenkomt om even te zitten en aan te sterken. Al is ons advies om niet te lang bij café Congo te blijven zitten, aangezien je hier nog steeds een pintje voor één euro bestelt. Gevaarlijk lekker dus 😉

De tafeldruif wordt in deze kwekerij nog steeds met de hand bijgeknipt

Nog meer weten over de Brabantse Wouden?

Wij trappen de fietstocht lekker tot het einde uit en sluiten daarmee ook ons bezoek aan dit veelzijdige nationale park af. Want zowel de Zoniënroute als de wandelingen en microavonturen trakteerden ons op een verfrissend belevingspalet en vooral een mooi kijkje in en rondom Nationaal Park Brabantse Wouden. Een aanrader voor natuurliefhebbers die graag een nieuwe regio dichtbij huis verkennen. En ook handig en lekker duurzaam: de regio is uitstekend bereikbaar per trein

Meer weten? Ontdek alles over de Brabantse Wouden en plan eenvoudig je volgende (micro)avontuur op Vlaamse natuurrijke bodem.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.