De Mount Everest is de hoogste en één van de bekendste bergen ter wereld. De berg die gedeeltelijk in China en Nepal ligt blijkt nóg hoger dan we dachten. De twee landen waren het niet eens over de hoogte van de bekende berg. Na een nieuwe meting is de hoogte vastgesteld op 8848,86 meter, 86 centimeter hoger dan voorheen dus.
Mount Everest 86 centimeter hoger
Afgelopen dinsdag kwam het nieuws naar buiten, de Mount Everest is bijna één meter hoger dan we dachten. Na een zorgvuldige meting komt er eindelijk een einde aan de jarenlange onenigheid tussen Nepal en China over de hoogte van de Everest. De berg is nu officieel 8.848,86 meter hoog. Dat is iets hoger dan Nepal dacht, zij hielden een hoogte van 8848 meter aan. China daarentegen ging uit van een hoogte van 8844,43 meter, dat is bijna vier meter te laag.
Onenigheid tussen China en Nepal
Hoe kan er nu onenigheid zijn over de hoogte van een berg? Hoor ik je denken. Dat zit zo. Wetenschappers uit China en Nepal konden het niet eens worden over de vraag of de sneeuwtop van de berg ook meegerekend moest worden. China vond dat de sneeuw niet meegeteld moest worden terwijl Nepal dit wel deed. Daarnaast waren er ook vermoedens dat de berg na een grote aardbeving in 2015 was gekrompen. Metingen die eerder waren gedaan waren niet met de moderne apparatuur verricht en zijn daardoor verouderd.
Metingen van de Mount Everest
In 2019 kondigde de Chinese president aan om net als de Nepalezen een nieuwe meting te gaan verrichten. Deze keer zouden de onderzoekers met elkaar coördineren om tot een nieuwe gezamenlijke hoogte te komen. De metingen duurde in totaal anderhalf jaar. De twee onderzoek teams waren dit jaar de enige klimmers die op de top van de Mount Everest mochten komen, in verband met de coronacrisis. Voor de meting werden onder andere gps-metingen en driehoeksmeetkunde gebruikt.
Positief nieuws voor bergbeklimmers
Nu is er dus voor altijd overeenstemming over de hoogte van de Mount Everest. Dit is positief nieuws voor bergbeklimmers. Naast dat het conflict tussen de twee landen hiermee is opgelost is er voortaan duidelijkheid over de precieze hoogte van de berg. Daarnaast kunnen bergbeklimmers die de top van de berg al eens bereikte nu nog trotser zijn op hun prestatie. Ze hebben immers nog hoger geklommen dan ze voorheen dachten.
“Dit zal eindelijk een einde maken aan het debat over de hoogte”, “De wereld zal nu één getal hebben.”
voorzitter van de Nepalese vereniging voor bergbeklimmers, Santa Bir Lama
Lees hier: Dit zijn de 15 hoogste bergen van Zwitserland of Maak een trekking over het dak van de wereld!