In het noordwesten van Duitsland ligt de metropoolregio Hamburg, waartoe ook de noordelijke regio’s van de bekende deelstaat Nedersaksen. Vanwege de diverse, uitgestrekte natuur het walhalla voor actieve toeristen. Je kan er wandelen in bloeiende heidevelden, fietsen tussen kilometers lange fruitteeltgebieden of de unieke biosfeer bewonderen in het reservaat Niedersächsische Elbtalaue. Noord Nedersaksen staat vol natuurwonderen, UNESCO-erfgoeden en kleine dorpjes om je vakantie onvergetelijk te maken. Zoveel keuze, maar waar moet je nu eigenlijk heen? Wij geven een overzicht van de 10 mooiste natuurplekjes in Nedersaksen.
De mooiste plekken in het noorden van Nedersaksen
Biosfeerreservaat Elbevallei
Dit reservaat is niet enkel voor wandelaars. Fietsers, kanoërs en trailrunners kunnen hier ook hun energie kwijt. De Elbevallei is een UNESCO-biosfeerreservaat en met een overduidelijke reden. Het adembenemende gebied is een uiterwaardenlandschap, dat steeds van panorama verandert. Je kan het zand van de duinvelden door je blote tenen laten glijden, de droge graslanden bewonderen of dennenappels gaan rapen in de dennenbossen. Trek na regenval je laarzen aan en ga wandelen door bloeiende riviervalleien en vochtige moerasbossen. De uiterwaarden van de Elbe vormen de thuisbasis voor veel verschillende diersoorten. Je kan er bevers tegenkomen, maar ook otters, rustende ganzen en witte ooievaars. Dit laatste dier, dat bij ons symbool staat voor een pasgeboren kindje, zie je in veel dorpen in Nedersaksen terug in het stadswapen.
Behoefte aan een frisse duik? Je kan het rivierenlandschap verkennen met de kano, een raft op zonne-energie of zelfs met de stoomboot. Een andere mogelijkheid is de fiets meenemen op vakantie. Volg dan de Vogelkieker-Tour, zo kan je het prachtige reservaat bewonderen vanuit verschillende bijzondere uitkijkpunten. Wat je ook voor activiteit doet, begin bij het Elbtalaue Biosphaerium, het informatiecentrum van het reservaat. Het ecosysteem wordt daar uitgelegd door middel van speciale modellen, maar live observeren van de dieren maakt de beleving nog specialer.
Altes Land
Van al dat wandelen krijgt een mens honger, en in de zomer doet een heerlijk stuk fruit wonderen. Wel, voor een frisse fruitsalade zit je in Nedersaksen op de juiste plek. Het Alte Land is, met meer dan 18 miljoen fruitbomen, het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Noord-Europa. Voordat je kan genieten van de verse vruchten, kan je in april en mei de prachtige roze en witte bloesem bewonderen. Het is net als een trip naar Japan, enkel eet je in het Alte Land geen sushi, maar wel heerlijke appelen, peren, kersen en pruimen.
Je kan één van de mooiste natuurplekken van Nedersaksen ook vanaf je fiets bewonderen. Volg hiervoor de Elbe-fietsroute of de fruitroute. Voor de iets minder actieve vakantiegangers onder ons is er ook de Elbe-fietsbus. Zin in een klein uitstapje? Ga dan daar de Hanzesteden Stade of Buxtehude. Verdwaal in de kleine steegjes, bezoek de oude haven en al zijn voorzieningen en bewonder de oude vakwerkhuizen. Kunstig versierde puntgevels beschermen en versieren het rieten dak, terwijl de grote poorten de toegang tot de binnenplaats vormen.
Waddenzee bij Cuxhaven
Een van de must visits is de Waddenzee. Maak er een daguitstap van door de wadlooptocht te doen naar het Neuwerk-eiland. Het is niet enkel een mooie wandeling, maar ook een goed meditatiemoment. Je mag al wadlopend namelijk drie uur lang genieten van de uitgestrektheid van de Waddenzee. Na het eiland te hebben bezichtigd, vaar je terug met een schip naar het vasteland.
Wat zeeziek? Begin dan de dag bij het Bezoekerscentrum Waddenzee in Cuxhaven. Het houten gebouw aan het strand van Sahlenburg is de thuishaven voor een indrukwekkende tentoonstelling. Bewonder daarna, onder leiding van ervaren wadgidsen, het wad, de kwelders of de kusthei. Welke versie je ook kiest, het wordt puur genieten van dit stukje beschermd UNESCO-werelderfgoed. Het staat natuurlijk ook niet voor niets in ons lijstje van de mooiste natuurplekken van Nedersaksen.
NORDPFADE
Van korte tot lange wandelpaden, dit is hét laaglandwandelgebied van Nedersaksen. Tussen Hamburg, Bremen en Hannover zijn 24 NORDPFADE uitgezet. Je raakt hier het uitzicht niet snel beu. Van golvende heuvels in het Geestlandschap en geheimzinnige heidevelden tot charmante bossen en rivierlopen, je kan je ogen de kost geven. De NORDPFADE is wel degelijk één van de mooiste natuurplekken van Nedersaksen, daar zijn veel mensen het over eens.
Je wandelt er door prachtige landschappen, gaat terug in de tijd, bezoekt typisch Noord-Duitse boerendorpjes en komt tot rust in kleinschalige stadjes. Bovendien kan je er de mooiste dagwandeling van Duitsland 2021 hiken; het NORDPFAD Dör’t Moor. Een 10,3 kilometer lange wandeling voor jong en oud. De NORDPFADE wandelingen zijn ook geschikt voor mensen met slechte knieën of wie minder actief is, aangezien er niet echt sprake is van beklimmingen.
Rundlingsweg Elbe Wendland
De regio Elbe Wendland is niet enkel mooi vanop de grond, maar ook bijzonder om eens van boven te bekijken. De boerderijen in de dorpen zijn in een cirkel gerangschikt. De Rundlingsdörfer, of ronde dorpen, zijn in de veertiende eeuw ontstaan en zijn nu een typsiche bezienswaardigheid van het Elbe- en Wendlandgebied. Elk charmant dorpje heeft zijn eigen geschiedenis en dorpsplein. Voor meer informatie over de geschiedenis breng je een bezoek aan het Rundlingsmuseum in Lübeln. Wat nog steeds een raadsel blijft, is waarom de dorpen juist zo zijn gebouwd.
Ook in Rundlingsweg Elbe Wendland blijven we niet in de luie zetel zitten. Een streek dat in het The Hike lijstje van de mooiste natuurplekken van Nedersaksen hoort, moet wel bewandeld worden, toch? Wandel van Küsten naar Süthen, langs de dorpskapel. In het ronde dorp Jabel kan men de dorpsgeschiedenis traceren door middel van spreukbalken bij de huizen. In de Rundling Satemin vindt de jaarlijkse Pinkstermarkt plaats. Zoals de naam het al doet vermoeden, is de markt op Pinkstermaandag en deze trekt vele kunst- en cultuurliefhebbers aan. Meer zin in natuur? Ga dan voor de Höhbeck-Elbholz-wandelroute.
Natuurpark Lüneburger Heide
Op zoek naar een romantische bestemming? Ga dan zeker eens naar de Lüneburger Heide in het noordoosten van Nedersaksen. Het is het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa en is één van de meest diverse landschappen van Duitsland. De ideale bestemming voor een korte vakantie in de natuur. Wanneer je ook gaat, de Lüneburger Heide is een succes, het hele jaar door. Je kan in de lente op een wit tapijt wandelen van de bloesem van het katoengras en in de (na)zomer prachtige foto’s nemen van de paarse bloemen. Zelfs in de kilste seizoenen is de Heide een succes. Bewonder in de winter de rijp en de stilte van het gebied.
Ja, bij The Hike praten we ook graag over eten. We zijn nu eenmaal levensgenieters. Nog een reden waarom we fan zijn van de Lüneburger Heide. Ze zijn op culinair vlak ook op en top. Smul van de pittige Heidschnuckenbraten met heerlijke Heidaardappelen, of neem een potje geurige heidehoning mee naar huis als aandenken aan een onvergetelijke vakantie.
Heidedorp Wilsede met Wilseder Berg en Totengrund
Ga enkele honderden jaren terug in de tijd, naar wanneer er nog geen sprake was van auto’s. Het Heidedorpje Wilsede ligt in het midden van het natuurreservaat Lüneburger Heide. Waarom is dit dorpje zo bijzonder? Wel, je kan er enkel te voet, met de fiets of te paard naartoe. De geschiedenis druipt er van de muren en het lijkt wel op een immens museum. Een museum waar 40 mensen in wonen, want dat is het aantal inwoners van Wilsede.
Na een kleine wandeling kom je twee van de mooiste plekjes natuur van de Lüneburger Heide tegen, de Wilseder Berg en de Totengrund. Op de Wilseder Berg, die 169 meter hoog is, kan je het uitzicht bewonderen vanop het mooiste uitkijkpunt op de Lüneburger Heide. Bij goed weer kan je zelfs een (visuele) uitstap maken tot aan Hamburg. De Totengrund is enorm bekend onder natuurfotografen. Het landschap wordt veroverd door prachtige bloesem, wat een betoverend zicht geeft. Ga vroeg in de ochtend wanneer de dauw nog op de bloeiende planten ligt en glinstert in het licht van de ochtend. Zorg dat je camera opgeladen is, want het is zeker de moeite waard.
Boomtopwandeling Heide Himmel als tip
Altijd al eens gedroomd om als Tarzan door de bomen te slingeren? Dan is een boomtopwandeling iets voor jou. Je wandelt op de Heide Himmel van boom tot boom, leert er over plaatselijke fauna en flora en geniet van uitstekende uitzichten van de streek. Wat kan je hier vanuit de toppen van de bomen allemaal spotten? Je kan in het wildpark Lüneburger Heide, dat aan de boomwandeling grenst, bruine beren zien, Siberische tijgers, wolven, sneeuwluipaarden en nog veel meer dieren. Het is een unieke manier om één van de mooiste natuurplekken in Nedersaksen te ontdekken.
Blootvoetenpark Egestorf
Als je op zoek bent naar een unieke belevenis waar het hele gezin van geniet, dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Lüneburger Heide Barefoot Park. Dit bijzondere stukje natuur bevindt zich aan de rand van het natuurreservaat Lüneburger Heide aan Egestorf. Ervaar deze 14 hectare natuur met je blote voeten: van water tot stenen of voor de durfallen zelfs gebroken glas. In het park doorkruis je prachtige bossen, weides, velden en beekjes. Er wachten zo’n 60 buitengewone stations vol gevarieerde natuurbodems om door jou en je gezin ontdekt te worden.
Lüneburger Heide Barefoot Park is ook de thuishaven van de langste junglebrug uit Noord-Duitsland. Overkom je hoogtevrees dus maar snel, want dit wil je niet missen. Toch iets meer het rustige type? No worries, ook daarvoor is gezorgd. Er bevindt zich namelijk ook een heerlijk ruikende kruidentuin, waar je je reukzintuigen aan het werk kan zetten en kan wegdromen. Toch op zoek naar nog meer rust? Dan is het yogabos misschien wel iets voor jou. Tijdens de zomermaanden worden er in het bos enkele cursussen yoga gegeven, om zo jou en je ziel tot rust te brengen.
Jakobusweg Lüneburger Heide
Een echte tip voor de fanatieke wandelaars onder ons: de Jakobsroute, de Via Baltica of de Weg van de Monniken. De Jakobusweg Lüneburger Heide is hoogstwaarschijnlijk de bekendste pelgrimsweg en verdient daarom ook een plek in onze lijst ‘mooiste plekken natuur van Nedersaksen’. Afhankelijk van de variant die je kiest, is de Jacobusweg 200 tot 280 kilometer lang en gaat door het natuurpark Lüneburger Heide, waar we het hierboven over hebben gehad. Je kan de Jakobsroute volgen via de wegwijzers met een gele schelp op een blauwe achtergrond. De weg volgen is heel simpel; de neus van de schelp geeft de richting aan.
Los van de spirituele of culturele reden van je deelname aan de Jakobusweg is het ook gewoon een prachtige wandeling. Het gaat langs afgelegen landschappen, bedevaarts- en pelgrimsoorden. De wandelpaden trekken pelgrims, meditatieliefhebbers en gewone sportievelingen aan. Je komt in de loop van de wandeling verschillende kerkjes en kloosters tegen, die een moment van innerlijke rust bieden. Pelgrims kunnen hun weg onderbreken met overnachtingen in kerkparochies of kloosters, zoals die van Walsrode en die in Lüneburg.