Heb je al ooit van het melkwegstelsel gehoord? Dat prachtige natuurverschijnsel dat uit ontelbare sterren bestaat. Astronomen schatten dat er zo’n 100 tot 300 miljard sterren fonkelen in deze gloeiende band aan de hemel. Het is niet voor te stellen hoeveel dat is. Foto’s van het melkwegstelsel moeten dan ook dit fantastische natuurverschijnsel eer aan doen. Ben jij benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Dan vertellen wij je waar je op moet letten, welke voorbereiding je nodig hebt en wat de essentiële benodigdheden zijn om wonderbaarlijke plaatjes te schieten.
Het fotograferen van het melkwegstelsel; de voorbereiding
Foto’s van het melkwegstelsel moeten in ieder geval één ding doen: fascineren. Je wilt de kijker zich laten verbazen over de schoonheid van dit natuurverschijnsel. Het melkwegstelsel is dan ook een bijzonder hoogtepunt voor fotografen, romantici en wetenschappers. Het is niet makkelijk om op beeld te krijgen wat je in het echt ziet. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een goede voorbereiding. Je moet hierbij letten op lichtvervuiling, de tijd, de maan en het weer. Wij leggen je nog wat verder uit waar je dan precies op moet letten en waarom, zodat jij de juiste voorbereidingen kunt treffen.
Zorg voor een locatie zonder lichtvervuiling
Misschien weet je niet precies wat men bedoelt met ‘lichtvervuiling’. Het gaat niet om puur licht dat vervuild wordt, maar om de duisternis van de nacht die vervuild wordt door het licht zelf. Wanneer je bezig bent met astrofotografie is lichtvervuiling een groot obstakel. Probeer dus voor een hemel zonder lichtvervuiling te zorgen wanneer je het melkwegstelsel indrukwekkend vast wil leggen. Je moet bijvoorbeeld letten op de lichten van een grote stad. Wanneer je in een grote stad woont, zal het moeilijk zijn om het melkwegstelsel met succes te belichten. Ga dan ook weg van de steden en zoek een locatie waar het zo donker mogelijk is. Wil je de lichtvervuiling in je omgeving bepalen? Dan kun je de online ‘Light Pollution Map‘ gebruiken.
De ‘Light Pollution Map‘ toont je in kleur de gebieden waar de lichtvervuiling hoog of laag is. Plekken met weinig lichtvervuiling zijn over het algemeen grote bossen, bergachtige gebieden of zeer dunbevolkt gebied. Hier kun je vaak zonder problemen foto’s maken van de Melkweg.
Zoek de beste tijd om foto’s te maken van het melkwegstelsel
Het reliëf-achtige deel van het melkwegstelsel, oftewel de Galactische Kern, kan worden waargenomen tussen maart en september. Dit geldt vooral voor de noordelijke hemelbol. Hoe lang het melkwegstelsel boven de horizon staat hangt af van de lengtegraad en de breedtegraad. Wil je weten wat de beste tijd is om hem waar te nemen? Dan is dat in de zomer. In de zomer strekt het melkwegstelsel zich uit van noord naar zuid. Naast zijn band kun je in de zomer ook de sterrenbeelden Perseus, Cassiopeia, Zwaan, Arend en Boogschutter waarnemen.
Houd rekening met de fase en de plaats van de maan
Het is ontzettend belangrijk dat je rekening houdt met de fase van de maan en haar plaats aan de hemel. Wanneer de maan te dichtbij het melkwegstelsel staat, heldert de maan de omgeving teveel op. Hierdoor is het melkwegstelsel nauwelijks herkenbaar. Probeer ervoor te zorgen dat je hem fotografeert op een moment waarop de maan niet boven de horizon staat of wanneer het geen nieuwe maan is.
Je kunt ook gebruikmaken van de maan. Wanneer de maan achter je staat wanneer je de foto neemt, dus precies tegenover het melkwegstelsel aan het firmament, kan de maan de omgeving precies goed ophelderen. Zorg er wel voor dat het geen volle maan is, want dan is het meestal te helder. Wanneer de maan waar staat en welke maanstand op dat moment heerst kun je eenvoudig zien met software of apps als Stellarium, Planit for Photographers en PhotoPills.
Houd ook het weer goed in de gaten
Last but not least om rekening mee te houden… het weer. Het is van belang dat je het weer goed in de gaten houdt. Je kunt dan wel op de beste locatie staan, maar wanneer het regent en het wolkendek zo dik als beton lijkt, heb je hier helemaal niks aan. Astrofotografen werken dan ook alleen als de hemel helder is. Ook deze info kun je van het internet halen, bijvoorbeeld op Clear Outside en Meteoblue. Hierop vind je zeer goede en betrouwbare gegevens. Al met al is het dus best een opgave om een mooie foto van die prachtige sterren te kunnen maken. Maar wees niet bang. Met de juiste tools kom je een heel eind.
Benodigdheden voor het fotograferen van het melkwegstelsel
Uiteraard is het niet de bedoeling dat je alleen met je smartphone-camera foto’s van het melkwegstelsel gaat maken, tenminste als je hem echt perfect vast wil leggen. Daarom is het van belang dat je de juiste benodigdheden met je meeneemt. Hieronder vind je een lijstje van alle dingen die je niet mag vergeten:
De juiste camera – Wanneer je het melkwegstelsel mooi wil fotograferen moet je een camera hebben met acceptabele ruisprestaties. Je werkt namelijk met hoge ISO-waarden. Eventueel zou je ook voor een astro-gemodificeerde camera kunnen gaan. Een DSLR- of DSLM-camera is ook een optie, maar deze zijn minder geschikt. Bij deze camera’s wordt namelijk het rode spectrale bereik onderdrukt. Hierdoor komt het licht van rode waterstofnevels niet op de sensor terecht.
Een ultra-groothoeklens – Neem een snelle groothoeklens mee als je een zo groot mogelijk deel van de nachtelijke hemel op de beeldsensor vast wil leggen. Door de rotatie van de aarde is de belichtingstijd van de camera beperkt. Het zou kunnen dat je dan te maken krijgt met sterrensporen. Een groothoeklens maakt een langere belichting mogelijk. Hoe korter de brandpuntsafstand, hoe langer je kunt belichten.
Een stevig statief – Je hebt zeker een statief nodig om zo scherp mogelijke foto’s van het melkwegstelsel te kunnen maken. Deze moet ook bij veel wind en belichtingstijden van 30 seconden of meer stevig blijven staan.
Een hoofdlamp – Bij het fotograferen van het melkwegstelsel heb je een hoofdlamp nodig. Probeer er een te regelen die indien nodig ook op roodlichtstand kan worden gezet. Rood licht zorgt er namelijk voor dat onze ogen nauwelijks worden verblind.
Een kabel, zelfontspanner of ontspanner op afstand – Je hebt een kabel of ontspanner op afstand nodig als je onscherpe lange opnames wil maken. Je zou ook de zelfontspanner op de camera in kunnen stellen op 2 of 10 seconden. Je stelt namelijk een lange sluitertijd in en ondertussen moet je camera perfect stil blijven staan. Als je de knop indruk om een foto te maken, heb je kans dat de camera ietwat beweegt. Foto’s maken met de zelfontspanner voorkomt dat.
Als je dit allemaal hebt gedaan heb je je perfect voorbereid en kun je aan de slag. Nou vraag je je vast af: hoe dan? Dat vertellen we je binnenkort in het vervolgartikel. Wij wensen je voor nu in ieder geval alvast veel succes met de voorbereidingen.