Bij The Hike zijn we inmiddels helemaal into houthakken. Eerder schreven we al over hoe je in 6 stappen een boom om kan hakken en de hak-technieken die daarbij komen kijken. Vandaag gaan we het hebben over de verschillende materialen die je nodig hebt voor houthakken.
Materiaal voor houthakken
Bij het proces van het omhakken van een boom komt een hoop materiaal kijken. Wij leggen je uit welk materiaal je waarvoor kan gebruiken en hoe je het hanteert. Er zijn ongetwijfeld meer materialen die je kunt gebruiken en er zijn verschillende manieren om deze te hanteren. Tijdens het jaarlijkse Houthakkers en Natuurbeheerders Kamp (HNK) zijn dit de materialen die we gebruiken. Let’s get into it!
Verschillende maten hakbijlen voor houthakken
Als je gaat houthakken zijn er verschillende maten bijlen waar je gebruik van kan maken. Je hebt de halve aks, de driekwart aks en de hele aks. Deze bijlen staan in volgorde van klein naar groot. Welke je het beste kan gebruiken ligt aan je lengte en is ook een beetje een persoonlijke keuze. Je kan meten welke bijl je nodig hebt door de kop van de bijl in je hand te pakken en de steel tegen je schouder te houden. Als de steel ongeveer tot je schouder komt of iets daar over dan is dit de bijl voor jou.
Het keukenbijltje
Naast de halve, driekwart en hele aks heb je nog een bijl, het keukenbijltje. Het keukenbijltje is het kleinste bijltje op de header afbeelding. Deze gebruik je over het algemeen niet om een boom mee om te hakken, daar is hij te klein voor. Het keukenbijltje gebruik je vooral om mee te snoeien, om (kleine) takken van een boom te verwijderen.
Verschillende zagen
Mocht je een tak of boom door willen zagen, dan kan je gebruik maken van twee verschillende zagen. Je hebt de eenpersoonszaag en de tweepersoonszaag. De namen zeggen het al; de ene hanteer je alleen en de ander hanteer je met zijn tweeën. De eenpersoonszaag is de kleine zaag in de header afbeelding en de tweepersoonszaag de langere zaag.
Kettingzaag
Naast de handmatige zagen, heb je ook nog de welbekende kettingzaag. Dit is een geschikte optie voor als je weinig tijd hebt. Er bestaan allerlei soorten kettingzagen, welke geschikt is voor jou lees je hier. Je mag echter niet zomaar aan de haal gaan met een kettingzaag. Het kan een erg gevaarlijk gereedschap zijn dat ernstig letsel kan veroorzaken. Lees hier wat de regels zijn en hoe je er veilig mee omgaat. Zorg er daarnaast voor dat je altijd de juiste veiligheidskleding draagt: handschoenen, helm met gaasvizier of bril, gehoorbescherming en veiligheidsschoenen zijn essentieel.
Snoeischaar
De snoeischaar, de naam zegt het zelf al, gebruiken we bij HNK om de bomen te snoeien. Wanneer de boom is omgevallen halen we alle zijtakken eraf zodat we een rechte stam overhouden. Met een snoeischaar kan je niet alle takken doorknippen. Alleen de kleine takken tot ongeveer 5 centimeter dikte kan je doorknippen met een snoeischaar.
Meetstok
De meetstok gebruiken we bij HNK om de boom af te meten. Als de boom helemaal gesnoeid is dan beginnen we met het v-hakken. Hier korten we de stam in tot stukken van twee meter, de meetstok is dan ook twee meter lang. Dit doen we omdat twee meter een goede lengte is en zodat alle stukken dezelfde lengte hebben.
Touw
Een touw gebruiken we om de stammen van twee meter naar het kavel te dragen. Dit is tijdens HNK de plaats waar het hout kleiner wordt gezaagd en gekliefd. Soms lukt dit door ze met de hand te tillen. Maar regelmatig zijn de bomen te dik, dan worden ze te zwaar om met de hand te tillen. Hier komt het touw om de hoek kijken. We hebben een speciale manier om het touw neer te leggen zodat ieder een handvat heeft en de stam makkelijk kan worden gedragen.
Kliefbijl
Wanneer er genoeg stukken van twee meter bij het kavel liggen worden deze nog een keer kleiner gezaagd met een kettingzaag. Deze keer in stukken van ongeveer 30 centimeter. Dan is het tijd om te klieven. Dit doe je met een kliefbijl. De kliefbijl lijkt op een gewone bijl maar de kop is een stuk zwaarder. Daarnaast heeft een kliefbijl op het begin een dunne kop, zodat de bijl makkelijk het hout ingaat. Vervolgens wordt de kop dikker, waardoor het hout eenvoudig splijt.