Het Massief van de Vogezen: outdoor gebied pur sang

door

Op iets meer dan 600 kilometer van onze hoofdstad vind je het Massief van de Vogezen of zoals de Fransen het zeggen: Massif des Vosges. Dit bergmassief ligt tegen de Duitse en Zwitserse grens. Zo is het mogelijk bij helder weer het Zwarte Woud en de Alpen te bewonderen. In de Vogezen beschik je over 7357 vierkante kilometer speeltuin. Je vindt hier zeven natuurreservaten, 440.000 hectare bos en veertien bergtoppen hoger dan 1000 meter. Nieuwsgierig? We vertellen je er graag meer over!

Het Vogezen Massief is een outdoor walhalla

Dit Franse bergmassief biedt oneindig veel mogelijkheden voor een actieve outdoor vakantie. Heb je nog een paar vakantie dagen over en ken je de Ardennen inmiddels als je broekzak, dan zijn de Vogezen een serieuze optie. Het Massief van de Vogezen tekent zich door het glooiende landschap. Hierdoor zijn hoogtemeters makkelijk te maken, ook als je de afgelopen maanden onze pannenkoek genaamd Nederland niet hebt verlaten. Het hoogste punt in de Vogezen is Grand Ballon met 1.424 meter.

Vogezen Massief Grand Ballon

De ballen van het Vogezen Massief

De Vogezen kenmerken zich door de ronde bergtoppen. Deze toppen worden ‘Ballons’ genoemd, vandaar de naam Grand Ballon, de grote bal. De Vogezen worden opgedeeld in vier delen: de noordelijke Vogezen, de centrale Vogezen, de hoge Vogezen en de zuidelijke Vogezen. Waarbij je logischerwijs de meeste bergtoppen zult vinden in de hoge Vogezen. Hier ben je als buitenmens dagenlang zoet. Het gebied bestaat uit glooiende bosrijke Ballons die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te beklimmen. Het gebied is geologisch verwant aan het Zwarte Woud aan de Duitse kant van de grens. Dit komt door de vorming van de Alpen zo’n 150 miljoen jaar geleden. Door de enorme druk zakte een groot deel van het massief tussen het Zwarte Woud en de Vogezen weg. Nu beter bekend als het Rijndal.

Vogezen Massief

Ongerepte natuur in de Vogezen

In het Vogezen Massief heeft zich in duizenden jaren een bijzondere flora en fauna ontwikkeld. Zo hebben allerlei dieren en plantensoorten hun manier gevonden om te overleven in deze bergen. Om dit te behouden zijn er in de bergketen zeven natuurreservaten en twee regionale natuurparken.

Regionaal Natuurpark Vosges du Nord

Dit biosfeerreservaat heeft een UNESCO-classificatie sinds 1988. Hier kunnen de lynx en de slechtvalk floreren in hun natuurlijke omgeving. Het hoofdzakelijke doel van het reservaat is om methoden te ontwikkelen voor het duurzame beheer van dit gebied en zo een nieuwe relatie tussen mens en milieu tot stand te brengen. Daarbij worden veel lokale gemeenschappen betrokken door middel van onderwijs en onderzoek.

Regionaal Natuurpark Ballons des Vosges.

In het regionaal natuurpark Ballons des Vosges staat het behoud van erfgoed voorop. Dit is zowel cultureel als natuurlijk erfgoed. Het park bestaat voor tweederde uit bos. Toch is het park ook rijk aan tal van andere natuur. Denk daarbij aan bergweiden, veengebieden, gletsjers, rotswanden, meren en rivieren. De combinatie van verschillende leefgebieden zorgen ervoor dat dit gebied staat gemarkeerd als Natura 2000.

Quiétude attitude – Rust attitude

Het Quiétude attitude of Rust attitude programma van Regionaal natuurpark Ballon des Vosges is bedoeld om rustzones voor ongerepte fauna bekend te maken bij het grote publiek. In de wintermaanden spenderen de dieren veel tijd aan het verzamelen van voedsel, hoewel de dagen korter zijn. Het vinden hiervan wordt vaak extra bemoeilijkt door een dik pak sneeuw. De meeste dieren overleven de winter dankzij hun vetreserve die ze in de herfst aanleggen. Iedere vorm van stress of verstoring zorgt voor het verbruik van extra energie en kan grote gevolgen hebben voor het overleven van bepaalde soorten. Zo zijn er in de Vogezen nog zes auerhoenen te vinden, reden genoeg om deze dieren met rust te laten. Wij outdoor liefhebbers maken veel gebruik van de natuur. Dat betekent dat we in het leefgebied van wilde dieren vertoeven. Het is belangrijk de harmonie in dit gebied te respecteren.

Ferme Auberge

Na een intensieve hike is het tijd om die energievoorraad weer aan te vullen. Door het gehele Massief van de Vogezen vind je Ferme Auberge’s. Kies je voor deze boerderij-herberg, dan kies je voor lokaal. Traditioneel houden de boeren koeien die de bergweiden afgrazen voor de melk en varkens voor hun vlees. De melk van de koeien wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van kaas, je hoeft de Fransen niet te vertellen hoe ze dat moeten doen. Wat er overblijft na het maken van kaas is de wei. Dit vocht bevat nog allerlei waardevolle stoffen en wordt zodoende gevoerd aan de varkens. Ook telen veel boeren hun eigen groenten en gewassen. In de Ferme Auberge vind je dan ook verschillende gerechten. Zo bestaat het dagmenu veelal uit vlees, kaas en allerlei bijgerechten. Denk daarbij aan zuurkool en aardappelen op lokale wijze. Erg lekker, vooral na een intensieve hike!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.