Photo by Sandy Manoa on Unsplash

Madagascar; ontdek wat nergens te ontdekken is

door

Madagascar, officieel de Republiek Madagascar, is een eiland en land dat in het oosten van Afrika ligt. Maar wel er ver vanaf. Na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo is het het grootste eiland ter wereld. Maar waarschijnlijk is dat niet de reden dat Madagascar jou bekend voorkomt. De namen Marty, Alex, Melman en Gloria zeggen je misschien meer. Deze dierenbende heeft in de gelijknamige film ‘Madagascar’ een groot deel van het eiland laten zien. In dit artikel vertellen wij er nóg meer over.

Madagascar, eiland vol verrassingen

Madagascar staat misschien niet zo snel bij iemand op het lijstje om naartoe te gaan. Maar eigenlijk is dit best zonde. Madagascar is namelijk (vooral voor avonturiers en backpackers) een hele leuke en gave plek om naartoe te gaan. Toerisme staat daar nog op een laag pitje, dus je hoeft niet bang te zijn voor massa’s medereizigers. Er zijn redenen genoeg om dit pracht eiland te bezoeken.

Kijkend naar de wereldkaart en de omgeving

De afstand van noord naar zuid is ongeveer 1.580 kilometer en in 579 kilometer ga je van oost naar west. Ruimte zat dus om te verkennen. Op het eiland staat de berg Maromokotro, die 2.876 meter hoog is en hiermee het hoogste punt heeft van het eiland.  In het midden van het eiland vind je het Centrale Hoogland. Dit is een gebied met steppe en hoogvlaktes. Die hoogvlaktes zijn vooral roodachtige rotsformaties. Hierdoor wordt Madagascar ook wel ‘Het Rode Eiland’ genoemd.

Het zuiden van Madagascar bestaat vooral uit droge vlaktes. Heel anders dan in het oosten, waar je grotendeels steile kusten met bomen, struikgewas en moerassige delen vindt die uiteindelijk uitlopen in een smalle kuststrook. Helaas zie je hier ook een keerpunt. Door ontboste delen zijn veel dieren bedreigde diersoorten geworden en wordt de natuur van Madagascar flink aangetast.

Madagascar bomen
Photo by Theme Inn on Unsplash

Even wat algemene kennis over Madagascar

Madagascar heeft zo’n 26,2 miljoen inwoners. Oké, als we eerlijk zijn hadden wij dit ook niet verwacht. In de film zie je namelijk helemaal niet dat hier mensen wonen. Maar dit is dus wel degelijk zo. De hoofdstad is Antananarivo. Daarbij heeft het eiland meerdere grote steden, zoals Toliara, Toamasina, Mahajanga en Morondava.

De officiële talen die er gesproken worden op Madagascar zijn Malagasisch en Frans. Daarbij wordt er ook veel Howa gesproken. Net zoals de vele verschillende landschappen en natuur, vind je er ook een heel scala aan dialecten en kleinere talen.

Net zoals Zuid-Afrika lopen de seizoenen hier net andersom. In de zomer kan het richting de 30 graden worden, maar dit gaat wel vaak gepaard met regen. In de winter is het een stuk koeler en droger, dan liggen de temperaturen rond de 20. Nog niks te klagen vergeleken met Nederland.

De natuur zoals we die nergens kennen

Als je voor ongekende natuur wilt gaan, dan is Madagascar misschien the place to be. De flora en fauna hebben zich hier onafhankelijk kunnen ontwikkelen tot iets unieks. De meest bijzondere dieren lopen er rond. Er zijn hier zelfs dieren, die je nergens anders ter wereld kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de ringstaartmaki’s of de fossa’s. Ja misschien herken je hem wel, Koning Julien. Zo vind je er ook verschillende natuurparken, zoals Ranomafana, Isalo en Andasibe. Genoeg te zien voor de natuurliefhebbers.

Madagascar maki's
Photo by Roman Laschov on Unsplash

Heb je twijfels?

Twijfels of je wel of niet naar Madagascar zou willen gaan? Wij sommen even voor je op waarom je het gewoon moet doen.

  • De locals zijn super gastvrij;
  • Het eten is er best wel heel goed, het is een bijzondere keuken;
  • Genoeg te doen voor de avonturiers onder ons die op zoek zijn naar een uitdaging;
  • Je hebt er de uniekste slaapplekken;
  • De prachtige stranden om heerlijk tot rust te komen;
  • De verschillende landschappen die je laten voelen alsof je de wereld rondreist

Hebben we je weten over te halen? Of ben je er al eens geweest? Dan horen we erg graag je verhalen! Laat ze hieronder weten in de comments.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.