Komkommer feitjes en nieuws, dit wist jij nog niet | woensdag weetjes

door

Eet jij wel eens een komkommer? Zeker in de zomer zijn ze heerlijk door een salade! Maar hoeveel weet je eigenlijk over komkommers? Wat is het precies en waar komen ze vandaan? Wij zetten voor jou vandaag een aantal unieke komkommerweetjes op een rij.

Azië, de herkomst van de komkommer

Wist jij dat de komkommer oorspronkelijk uit Azië komt? Bioloog Patrizia Sebastian heeft tijdens haar onderzoek naar de oorsprong van de waterige vrucht ontdekt dat de échte naam oorspronkelijk uit Azië komt. De échte naam? Ja, de échte naam van de komkommer: Cucumis Sativus. Een vrij aparte ontdekking, aangezien vooral in Afrika het cucumisgeslacht veel in het wild voorkomt. Na veel onderzoek naar allerlei cucumissoorten, bleek de voorouder van de komkommer zoals wij die nu kennen toch echt uit Azië te komen.

komkommer
Photo by Harshal S. Hirve on Unsplash

Groente of fruit?

Nee, de komkommer is géén groente, stellen veel mensen. Het is fruit! Net zoals een appel een vrucht is van de appelboom, is een komkommer de vrucht van de komkommerplant. Er zitten vaak zaadjes in fruit. Deze komen ook in komkommers voor. Ze zijn zelfs te vinden door de gehele lengte van de groene vrucht.

Maar waarom ligt het dan toch bij de groentes in de supermarkt? Bij tuinbouwkunde wordt de groenteteelt en fruitteelt als volgt ingedeeld:

Groeit iets aan een kruidachtige plant? Dan is het groente. Groeit iets aan een houtachtige plant? Dan is het fruit. Komkommers groeien aan een kruidachtige plant. Je zou op vanuit die overweging dus kunnen stellen dat komkommers groente zijn.

Of het nu groente of fruit is, is niet helemaal duidelijk. Hoe denk jij erover?

komkommer
Photo by Mockup Graphics on Unsplash

Familie

Wist je dat de groene vrucht familie is van de meloen? Je zou dan toch denken dat het onder de categorie fruit valt. Meloenen stammen net als komkommers af van het cucumisgeslacht. Ze hebben dus een gemeenschappelijke voorouder.

meloen komkommer
Photo by Mockup Graphics on Unsplash

Zwaarste komkommer?

Kan jij raden hoeveel kilo de zwaarste komkommer ooit woog? Deze woog 13 kilo! David Thomas uit Engeland heeft dit record op zijn naam staan. Zijn vrucht woog 12,9 kilo en is te vinden in het Guinness Book of World Records. Is de zwaarste dan ook gelijk de langste? Nee. Het record van de langste komkommer staat op de naam van Ian Neale uit Wales. Op 26 september 2011 is zijn komkommer gemeten. Deze had een lengte van wel 107 centimeter.

boek
Photo by Aung Soe Min on Unsplash

De reis van de komkommer

Wist jij dat de Grieken en de Romeinen vroeger al gek waren van komkommers? Er zou zelfs een keizer geweest zijn, die élke dag een komkommer at. Hij werd keizer Tiberius genoemd. Wie had nog meer een liefde voor komkommers ontwikkeld? Karel de Grote. Ook hij at regelmatig komkommers in de achtste en negende eeuw. Hij was er zelfs zo’n fan van dat hij ze zelf liet groeien in zijn tuintjes in Italië. De komkommer verspreidde zich later naar de rest van Europa.

Keizer Tiberius
(Keizer Tiberius) Photo by Eugène Ernest Hubert on Wikimedia

Hoe zit het met andere delen van de wereld?

De komst van de komkommer in Engeland heeft nog lang geduurd. De vrucht stak het kanaal pas over toen koning Hendrik de achtste op de troon zat. Dit was de periode van 1509 tot 1547. Zijn eerste vrouw vond ze lekker in haar Spaanse salades. Uiteindelijk maakte de komkommer zijn weg richting de VS. Dit gebeurde toen Columbus ze mee nam naar Haïti in 1494.

Verschillende benamingen voor de komkommer

In het Deens wordt de komkommer ‘agurk’ genoemd. Dit geldt ook voor Noorwegen. In Zweden wordt hij ‘gurka’ genoemd. Duitsland noemt deze vrucht: ‘gurke’ en in het Frans heeft hij nog enigszins dezelfde naam als in Nederland, namelijk: ‘concombre’.

komkommer
Photo by Alain Ernst on Unsplash

Meer weten? Neem een kijkje voor het antwoord op meer woensdag weetjes, zoals: hondenpootjes, vies of schoon?

Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.