Wat is het verschil tussen kanoën en kajakken?
Iedereen heeft vast al wel eens van kanoën en kajakken gehoord. Toch kan lang niet iedereen het verschil tussen deze twee watersporten benoemen. Wanneer je niet thuis bent in deze sporten kan het dan ook lastig zijn om het verschil te zien. Er zijn echter zeker verschillen. Allereerst wordt een kajak meestal door één persoon bestuurd en een kano door twee of meer personen. De reden hiervoor is dat bij een kajak een eventuele tweede persoon steeds nat wordt gespetterd door het peddelen van de ander. Bij een kano is hier meestal geen sprake van. Ook is een kano in vergelijking met een kajak lastiger te besturen, waardoor het voordelig is om met meerdere personen te kanoën.
Een ander verschil tussen de twee sporten is het feit dat je met een kano ‘op’ het water vaart en met een kajak erin. Het zitje van een kano zit namelijk hoger in de boot dan bij een kajak, waardoor je dus hoger het water uitsteekt. Wat ook een groot verschil is, is het aantal peddels dat je gebruikt. Bij een kajak kun je gebruikmaken van twee peddels, terwijl je bij een kano maar één peddel tot je beschikking hebt.
Hoe gezond zijn deze watersporten?
Ondanks dat je tijdens het kanoën en kajakken voor het overgrote deel zit, zijn het zeer gezonde sporten. Je wordt er namelijk niet alleen fitter van, maar ook nog eens minder gestrest. Daarnaast verbeter je tijdens het kanoën en kajakken je uithoudingsvermogen, wat ook bijdraagt aan een betere gezondheid. Kanovaren kun je zelfs vergelijken met bepaalde soorten cardiotraining, waardoor het ook nog eens goed is voor je hart.
Welke spieren train je tijdens kanoën en kajakken?
Er zijn verschillende spieren die je tijdens het kanoën en kajakken traint. Allereerst train je uiteraard je armspieren, aangezien je constant bezig bent met het bewegen van de peddel(s). Daarnaast train je tijdens beide watersporten ook de spieren in je benen, schouders, borst en buik. Ook je core, oftewel de spieren rondom je romp, worden er sterker van.
Welke materialen heb je nodig om te kanoën of kajakken?
De materialen die je nodig hebt voor het kanoën en het kajakken zijn zeer vergelijkbaar, maar niet precies hetzelfde. Voor beide hebben we opgesomd wat je nodig hebt plus een aantal extra materialen die altijd handig kunnen zijn.
Kajakmateriaal
- Een kajak;
- peddels;
- een zwemvest (niet verplicht, maar wordt wel aangeraden);
- een waterdichte ton om je eigendommen in te bewaren tijdens het kajakken.
Kanomateriaal
- Een kano;
- peddels;
- een zwemvest (niet verplicht, maar wordt wel aangeraden);
- een waterdichte ton om je eigendommen in te bewaren tijdens het kanoën;
- een kanokar om je kano mee te vervoeren.
Extra materialen
- Een hoofdlampje inclusief extra batterijen;
- iets om onder te schuilen in geval van slecht weer, zoals een vuilniszak of deken;
- een zakmes;
- extra drinkwater en eten;
- droge kleding;
- EHBO-doosje;
- zonnebrand;
- een navigatiemiddel.
Welke kleding kun je het beste dragen tijdens het kanoën en kajakken?
Wanneer je gaat kanoën of kajakken is het belangrijk dat je je goed aankleedt en je kledingkeuze afstemt op de weersomstandigheden. Is het wat frisser buiten? Dan kun je het beste voor een wetsuit in neopreen met lange mouwen gaan. Schijnt de zon en zijn de temperaturen aangenaam? Dan kun je ook voor een mouwloos wetsuit in neopreen kiezen.
Naast een wetsuit raden we je ook aan een aantal andere kledingstukken aan te schaffen wanneer je met een kano of kajak op pad gaat, zoals een zwemvest en (neopreen) laarzen. De andere items hangen af van het weer. We hebben onderscheidt gemaakt tussen de zomer en de winter.
Zomer
- Een UV-werend shirt met een badpak of zwembroek (in plaats van een wetsuite);
- een pet;
- een zonnebril.
Winter
- Een thermische top;
- een waterdicht windjack inclusief een kap.
Zijn kanoën en kajakken competitieve sporten?
Zowel kanoën als kajakken kan een competitieve sport zijn. Het zijn beide zelfs officiële Olympische sporten. Je hoeft het uiteraard niet per se in wedstrijdverband te doen. Het zijn namelijk ook hele mooie sporten om recreatief te beoefenen. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde natuurgebieden met de kano of kajak te ontdekken. Denk hierbij aan de Kayak Trip in de Noorse Fjorden, de Franse Ardennen of de Faaker See in Oostenrijk. Het is een fantastische manier om avontuurlijk en actief bezig te zijn terwijl je nieuwe plekken op de wereld ontdekt. Het zijn in ieder geval twee geweldige sporten die zowel geschikt zijn om competitief als recreatief te beoefenen.
Hoe begin je met kanoën of kajakken?
Wanneer je wil leren kanoën of kajakken is het vooral een kwestie van doen. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat. Kanoën is niet heel moeilijk, aangezien een kano wat groter en zwaarder is dan een kajak en hierdoor minder snel uit balans raakt en omslaat. Daarnaast wordt kanoën als wat comfortabeler gezien, omdat je er wat hoger in zit dan bij een kajak. Houd je juist van uitdaging, dan is kajakken misschien wat meer voor jou.
Wanneer je graag wil beginnen met kanoën of kajakken raden we je aan ergens een introductiecursus te volgen. Zo is er een introductiecursus voor de kajak of bijvoorbeeld brandingkajakken of wildwaterkajakken. Om je in ieder geval op weg te helpen, vertellen we je vast hoe je in een kano en een kajak moet stappen.
Hoe stap je in een kano?
- Zorg ervoor dat de kano gelijk ligt aan de oever.
- Plaats één hand op de rand van de kano en plaats één voet in het midden ervan.
- Pak de andere kanorand vast en maak je klein. Dit zorgt voor meer stabiliteit.
- Ga in de kano op je knieën zitten.
Hoe stap je in een kajak?
- Ga op de kade zitten, naast de kajak die in het water ligt.
- Leg de peddel op de kajak, achter de kuip (het gedeelte waar je in zit), zodat hij deels op de kajak en deels op de steiger ligt.
- Plaats één hand op het gedeelte van de peddel dat op de kajak ligt en één hand op het gedeelte op de steiger.
- Plaats beide voeten in de kajak en til je billen van de grond. Laat het meeste gewicht op je handen rusten en verplaats jezelf langzaam in de kajak.
- Zet je voeten neer op de voetsteunen.