Een interview met beeldmaker Guido Boogert | Photography Friday

door

We kijken massaal met elkaar uit naar de vrijdag. De dag voor het weekend en dat betekent ook weer een Photography Friday op The Hike. Na toppers van fotografen zoals Ronald Jansen, Jean Paul Bardelot en Chris König, is het nu tijd voor iemand nieuws. We maken kennis met Guido Boogert. Een beeldmaker die samen met zijn vriendin Verena naar Oceanië vertrok om een camperbus te bouwen en daar the vanlife te leven. Deze Foto Friday editie staat dus weer gegarandeerd voor mooie fotografie en video’s.

Guido Boogert; stel jezelf even voor. Wie ben je, waar kunnen we je volgen?

Hee allemaal, leuk dat jullie dit interview lezen. Mijn naam is Guido Boogert (27 jaren jong) en beeldmaker. Ik ben een echte outdoor liefhebber (loop het liefst zelfvoorzienend honderd kilometer of meer door de bergen), maar kan het ook prima vinden met mensen. Het liefst leef ik simpel en langzaam. Misschien is dat ook de reden waarom ik vooral op klein- en midden formaat film schiet. De kleurenechtheid, het proces en mijn ontwikkeling als beeldmaker zijn voor mij de voornaamste redenen dat ik voor het overgrote deel de shift heb gemaakt van digitaal naar analoog. Mijn werk is vooral te vinden op instagram en op mijn website. Check it out op: @guidolourenzoboogert en lourenzoboogert.com

Hoe ziet de werkweek van Guido Boogert er ongeveer uit?

Vanwege de huidige Covid-19 pandemie ben ik eerder huiswaarts gekeerd uit Australië, waar ik tot voor kort samen met mijn vriendin in een busje rondzwierf. In die tijd maakte ik voornamelijk veel vrij werk. Zo nu en dan ook in opdracht van, bijvoorbeeld voor een tof initiatief dat ik tegenkwam of outdoor gerelateerde merken. Ik fotografeerde het leven hoe deze aan mij voorbij ging of nam mijn camera mee op avontuur langs de kust of in de Tasmaanse wildernis. Ik ontwikkel graag zelf, maar in de bus ging dit wat lastiger. Dus iedere keer als we in een iets grotere stad aankwamen bracht ik mijn film weg. Ik liet dit vervolgens ontwikkelen en inscannen en deed nog wat post productie van achter mijn laptop indien nodig. Nu ik terug ben in Nederland werk ik aan persoonlijke projecten en werk ik zo nu en dan nog in opdracht.

Wanneer is je liefde voor fotografie begonnen?

Vanaf jongs af aan heb ik al een voorliefde voor het maken van beeld. Mijn oom is fotograaf en op vakantie schoot ik samen met mijn vader als klein jong al diverse kiekjes. De echte liefde is ontstaan tijdens mijn solo reis door Latijns Amerika die ik maakte na mijn opleiding bedrijfskunde. Direct na mijn reis schreef ik mij in aan de fotoacademie in Amsterdam waar ik als beeldmaker zeker verder ben gegroeid.

Wanneer besloot je dat je zelf fotograaf wilde worden?

Dat was eigenlijk tijdens mijn eerste solo reis door Latijns Amerika. Ondanks dat de banen voor het oprapen lagen na mijn studie bedrijfskunde wilde ik iets anders in mijn leven. Ik wist dat het zwaar zou zijn en dat het moeilijk is je brood te verdienen met het maken van beeld. Zeker als je beeld maakt dat binnen de commerciële en mainstream hoek minder relevant is of waar simpelweg (nog) niet zoveel vraag naar is. Momenteel ben ik net weer in terug in Nederland (Nijmegen dit keer) en moet ik naast mijn bestaan als fotograaf ook parttime in loondienst aan de slag. Hopelijk niet voor lang, maar dit geeft mij ook wel weer de vrijheid beeld te maken waar ik echter achter sta en persoonlijke projecten op te zetten.

Wat zijn kenmerkende elementen van jouw foto’s?

Ik fotografeer vooral het leven hoe deze aan mij voorbij gaat. Soms zijn ze iets geënsceneerd, bij portretten bijvoorbeeld. Maar voor het over grote deel is de wereld te zien hoe ik die op dat moment waarneem. De beelden dragen allemaal een stukje bij aan het verhaal dat ik wil vertellen. Er zit iets van rauwheid in maar ook eerlijkheid en authenticiteit.

Wat voor type foto’s maak je het liefste? / Wat zoek je in een foto?

Ik fotografeer het liefst documentair, outdoor gerelateerd en ook portretten. Een foto moet vooral niet (technisch) te perfect zijn. Juist die imperfectie in een foto/serie maakt het bijna tot iets tastbaars, alsof ik als beeldmaker het moment herbeleef.

Wat is je favoriete foto? / Wat was de meest bijzondere shoot die je ooit deed?

Ik heb niet perse een favoriete foto, maar ik sta zelf erg achter de totaal portretten die ik heb gemaakt van mensen met bijzonder hobbies in Nederland (niet outdoor gerelateerd). En mijn recente serie over Australië, waarin ik mijn haat-liefde relatie met dit enorme land heb proberen vast te leggen op de gevoelige plaat. Deze series zijn op mijn website te zien.

Welke andere fotografen inspireren je?

Natuurlijk heb ik een aantal wereldberoemde fotograferen, zoals Sebastião Salgado en Alec Soth die mij inspireren maar zeker ook wat minder bekende. Één daarvan is Aiden Klimenko, een jonge Amerikaan die met al zijn analoge apparatuur in een truck woont en Latijns Amerika vast legt op een authentieke en prachtige manier.

Wat is de mooiste plek waar je ooit foto’s maakte?

Patagonië en zeer recentelijk in Australië en dan de Tasmaanse wildernis in het bijzonder.

Waar zou je graag nog eens heen willen om foto’s te maken?

Ik wil graag de Panamerica weg een keer gaan rijden (van Alaska naar Ushuaia, Argentinië) met de camper! Mijn grote droom. Naast dat ik veel vrij werk wil maken, werk ik het liefst samen met een aantal goede opdrachtgevers waardoor deze lange reis ook financieel haalbaar kan worden.

Met welk type camera fotografeer je?

Voor klanten schiet ik (helaas) nog veel digitaal op een full frame spiegelreflex, maar zelf fotografeer ik graag met mijn vijftig jaar oude Nikon F of mijn Ricoh. Zo nu en dan leende ik vanuit de fotoacademie een mooie Mamiya middenformaat camera voor het schieten van portretten. Deze staat zeker nog op mijn lijstje.

Welke fotografie tip wil je anderen meegeven?

Het ligt er aan wat je met fotografie wilt bereiken. Maar om te beginnen zou ik mij zeker niet al te druk maken wat voor materiaal je hebt en of je mee kan met de huidige trends en ontwikkelingen. Naast dat je natuurlijk de basis onder de knie moet hebben, zou ik je meer willen meegeven om te werken aan een goed concept en verhaal. Laat je vooral inspireren, werk ideeën uit en ga sparren met andere mensen die het leuk vinden om te fotograferen. And have fun!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.