Foto: Brooks

Exclusief interview met Brooks trailrun bazen Benjamin Saccenti & Roberto Delorenzi over efficiënt trainen, voeding en de pain cave

door

Met de beruchte UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc) weer voor de deur, is het altijd interessant om een kijkje achter de schermen te nemen bij een professioneel trailteam. Ik sprak Brooks skyrunner Roberto Delorenzi en teammanager Benjamin Saccenti, allebei met recht trailrun bazen te noemen. Zo won Roberto dit jaar al zilver bij de Transgrancanaria en Dolomyths Run. Prestaties waarbij de support van Benjamin en zijn crew onmisbaar is. Tijd dus voor een goed gesprek over hun voorbereidingen voor een (ultra)trailrun, tips over omgaan met zware momenten tijdens een race en hoogtemeters trainen in een vlak land.

Roberto Delorenzi tijdens de Transgrancanaria 2023.
Roberto Delorenzi op weg naar de zilveren medaille tijdens de Transgrancanaria 2023 | Credits: Brooks

Hoe train je voor een (ultra)trailrun zoals de UTMB?

Die podiumplaatsen in mountain races pak je niet zomaar, dat snapt iedereen. Maar wist je dat atleten zoals Roberto ook regelmatig op de fiets en in de gym zitten? Roberto: “Ik train altijd twee keer per dag. Meestal doe ik per week negen of tien hardlooptrainingen en zit ik vier keer op de fiets. Daarnaast trainen we ook nog regelmatig in de gym. En omdat ik mountain races ren, train ik specifiek op hoogtemeters. In de zomer ren ik gemiddeld 100 kilometer en tussen de 7.000 en 14.000 hoogtemeters per week.” 

Roberto Delorenzi van het Brooks runnng team in actie
Brooks atleet Roberto Delorenzi tijdens een trailrace | Credits: Brooks

De training voorbereiden

Daarnaast speelt ook voorbereiding in die trainingen een zeer belangrijke rol. En dat is precies waar Benjamin en zijn team voor zorgen: “Als teammanager regel ik met mijn team alles voor, tijdens en na de race. Van basic dingen zoals accommodaties en inschrijvingen tot het regelen van de juiste support crew. Dit jaar hebben we bij de UTMB bijvoorbeeld ook een heel team content creators rondlopen. Ons werk zorgt ervoor dat de atleten zich volledig op hun prestaties kunnen richten.”

Brooks team manager Benjamin Saccenti  en zijn support crew.
Benjamin en zijn support crew spelen een waardevolle rol achter de schermen | Credits: Brooks

De trail voorbereiden volgens Roberto Delorenzi

Die voorbereiding op de trails is ook een tip van Roberto zelf: “Voor een race analyseer ik altijd het parcours. Voor de UTMB bijvoorbeeld ren ik de dagen van tevoren stukken om meer gevoel met het terrein en de uitdaging te krijgen. Dat kan echt doorslaggevend zijn als je daadwerkelijk in je race of ultra zit. En natuurlijk ren ik in de aanloop naar het event verschillende korte en langere races om mijn lichaam voor te bereiden.”

Hoe ga je om met moeilijke momenten tijdens een (ultra)trailrun?

Als trailrunner krijg je soms te maken met momenten dat je lichaam of brein niet meer wil. Menselijk, maar hoe ga je met die ‘pain cave’ momenten om? Volgens Benjamin zit dat voornamelijk in een stuk mentale ondersteuning: “Als ik merk dat een atleet het moeilijk heeft, is het altijd de uitdaging om de juiste positieve woorden te vinden. Zelfs als je een wandelend skelet de verzorgingspost in ziet komen, kunnen positieve vibes vanuit ons als support crew het verschil maken. Zolang er geen blessure in het spel is, motiveren we onze Brooks atleten dan ook altijd om de race uit te lopen. Ook als dat niet in de gewenste tijd is. Die finishlijn bereiken en jezelf bewijzen dat je de afstand kunt voltooien geeft echt een mentale boost.”

Volgens Roberto is ook je ritme aanpassen en blijven volhouden door de ene voet voor de andere te blijven zetten, een tip om de dip uit te komen. “Je pas wat vertragen en als het kan bij iemand anders aanhaken, kan echt helpen om door de zware momenten heen te komen. Diep van binnen weet je ook dat het vanzelf weer over gaat, de ene keer na een paar minuten, de andere keer na een paar uur.”

De Brooks running crew moedigt Roberto Delorenzi aan tijdens de Transgrancanaria 2023
De Brooks running crew juicht Roberto Delorenzi richting zijn zilveren medaille tijdens de Transgrancanaria 2023 | Credits: Brooks

Jezelf de paincave uit eten en drinken

Voeding is volgens allebei de heren essentieel voor een zware inspanning. Voor een race, maar juist ook tijdens een trailrun. Volgens Roberto en Benjamin helpt de juiste voeding en drinken echt om door die zware momenten heen te komen. Vanuit de support rol met advies over wat je op dat moment het beste wel of niet kunt eten en drinken. En vanuit de atleet om je lichaam te blijven voeden. Dan kan het zomaar zijn dat je kracht weer terugkomt. Roberto: “Ook al heb je problemen, dan nog wil je blijven eten en drinken, anders stort je in. Tijdens een skyrunning marathon neem ik via gels en drinken 100 gram koolhydraten per uur. Al wil je bij trails zoals de UTMB die langer dan 10 uur duren ook wel iets vasts eten.”

Maar dat ene nieuwe gelletje tijdens de race uitproberen? Slecht idee, aldus de mannen. “Je wilt je voeding en drankjes altijd een aantal keer testen voordat je de race zelf rent. Maag- en darmklachten kunnen echt het einde van je race betekenen. Daarom testen al onze atleten hun persoonlijke voedingsprogramma drie weken, een maand en twee maanden voor hun race.”, vertelt Benjamin. 

Voeding is essentieel tijdens een ultra of trailrun.
Blijven eten en drinken tijdens het rennen is volgens Roberto essentieel voor goede prestaties | Credits: Brooks

Hoe train je hoogtemeters in een land zonder bergen?

Natuurlijk ben ik benieuwd hoe je jezelf voorbereid op de hoogtemeters van een trailrun of ultra in bergachtig gebied, als je geen bergen in je achtertuin hebt. Volgens Roberto Delorenzi is dat gemakkelijker dan je denkt: “vind een plek in de buurt waar je op of af kunt rennen. Dit kan bijvoorbeeld ook de zijkant van een viaduct zijn waar je een x aantal keer naar boven rent en afdaalt. Zo train je ook je stijgkracht. En als je de kans hebt: ga een of meerdere keren op trainingskamp waar je in korte tijd veel hoogtemeters kunt meepakken. Of duik de sportschool in en doe uphill trainingen op de loopband of fiets en workouts op de stairmaster. Ook daarmee word je sterker.”

Brooks atleet Roberto Delorenzi tijdens een skyrunning wedstrijd
De indrukwekkende gespierde benen van Roberto hebben duidelijk al wat hoogtemeters getraind | Credits: Brooks

Tot slot: de gouden tips op weg naar een (ultra)trailrun race

Die tips blijken simpeler dan je denkt. Volgens Roberto zijn focus en geduld de gouden tips: “Hou je focus op de trainingen en accepteer dat je niet binnen een jaar ineens een ultra kan rennen. Dat vraagt gewoon om jaren training. Push jezelf ook niet te veel als je nog jong bent, juist als je ouder bent kun je ook lange races zoals een ultra doen.”

Dat geduld hebben onderstreept Benjamin nog eens extra: “Te snel vooruit willen helpt niet en resulteert eerder in blessures. Pak het stap voor stap aan en bouw zo je afstanden geleidelijk uit. Naar een ultra trainen kan best een paar jaar duren. Kijk hierbij voor jezelf hoe je zo efficiënt mogelijk traint en wat mogelijk is binnen je levensstijl. En wil je dat goed aanpakken? Dan is advies van een trainer of coach goud waard. Zo kom je letterlijk en figuurlijk verder.”

Roberto en Benjamin zijn van 28 augustus tot en met 3 september in actie te zien tijdens de UTMB Mont Blanc 2023. Enthousiast geworden over trailrunnen? Lees dan ook onze andere artikelen over trailrunnen en het interview met ultra legende Scott Jurek.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.