Regen. Nat. Grijs. Het zijn momenteel niet de lentedagen waar we met z’n allen op hopen in Nederland. Toch kun je meer uit deze dagen halen dan je wellicht denkt. Want, wist je dat je met de juiste trucjes hele gave foto’s kunt maken in de regen? De meest iconische foto’s zijn gemaakt terwijl de regen met bakken uit de lucht viel. Denk bijvoorbeeld aan de foto van prins Harry en Meghan Markle, samen onder een paraplu in de stromende regen. Dat was dan wel in een stadse omgeving, maar ook de natuur komt prachtig tot bloei als het nat is buiten. In dit artikel geven wij jou een aantal tips & tricks voor het maken van de tofste foto’s in de regen.
Beste tips & tricks voor fotograferen in de regen
De volgende keer dat de voorspelling regen aan de horizon aangeeft, overweeg dan om je cameratas in te pakken en naar buiten te gaan. Misschien vind je wel iets wat je nooit had verwacht, schiet jij onverwacht jouw beste shot’s en kun je binnenkort parels van foto’s bestellen via Albelli. Voordat je op pad gaat, zijn hier onze tips om het meeste uit deze regenachtige dagen te halen.
Bescherm je uitrusting
Zorg er om te beginnen voor dat je camera beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. De meeste professionele DSLR- (spiegelreflex) en systeemcamera’s zijn weersbestendig. Maar zorg er altijd voor dat je een speciale regenhoes, regenjas of plastic tas en elastiekje hebt om je camera mee af te schermen. Het is namelijk nooit goed wanneer je camera natregent. Overigens zijn niet alle objectieven altijd waterdicht, check dat dus ook vooraf goed.
Houd zoveel mogelijk vocht en natheid buiten door zo weinig mogelijk je lens te verwisselen. Je kan ook een filter gebruiken voor extra bescherming. Ook is het handig om altijd een microvezeldoekje bij je te hebben en een zonnekap. Het is goed om regelmatig te kijken of de lens niet toch stiekem is natgeregend. Beter het zekere voor het onzekere. Bevind je je eerst op een koudere plek en daarna ergens waar het warmer is? Pas dan op voor condensatie. Vocht is sowieso nooit goed voor je camera. Hier kunnen vochtabsorberende gelpacks jou bij helpen.
Haal het beste uit je regenfoto door de juiste plekken te kiezen
Als het regent vind je vaak een schuilplek onder een luifel, veranda of in een parkeergarage. Ook paraplu’s of bomen bieden bescherming tegen de regen. Deze plekken bieden niet alleen bescherming maar kunnen ook hele toffe foto’s opleveren. Ze kunnen je foto’s kaderen. Het is dus slim om zulke plekken in je voordeel te gebruiken.
Kijk wat voor weer er wordt voorspeld
Een beetje plannen kan je helpen om een goede foto in de regen te maken. Als je weet dat het in de middag gaat regenen op een bepaalde plek, is het slim om ’s ochtends de locatie al een keer te verkennen. Op die manier weet je precies waar wat zit en welke plekjes jij kan gebruiken voor het maken van de tofste foto’s. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de regenhoes voor je camera niet vergeet.
Besteed extra aandacht aan ruimtes met mooi licht. Wanneer het gaat regenen kan je deze ruimtes in je voordeel gebruiken. Regen kan onvoorspelbaar zijn. Wacht dus niet af en ga er gewoon lekker op uit tot het moment zich voordoet waarbij jij een gave foto kan maken.
Tegen het licht in fotograferen in de regen
Regen ziet er vaak beter uit bij tegenlicht, dus zoek een lichtbron en fotografeer er naar toe. Experimenteer om de juiste hoek te vinden om te voorkomen dat je rechtstreeks in het licht schiet (en je belichting verstoort). Denk bij tegenlicht aan zonlicht, straatverlichting, een off-camera flitser of zelfs autokoplampen.
Tegenlicht is ook perfect voor silhouetten, hoewel je altijd een reflector kunt gebruiken om licht terug te kaatsen op iemands gezicht. Ten slotte kan het fotograferen tegen een donkerdere of kleurrijkere achtergrond ook helpen om regendruppels goed in beeld te krijgen.
Experimenteer met een flitser
Door te experimenteren met een flitser kan je de regendruppels een soort gouden gloed geven. Maar kijk hier wel bij uit dat je je foto niet overbelicht, dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Fotograferen in de regen? Speel met de sluitertijd
Wanneer je een kortere sluitertijd gebruikt, kan je ervoor zorgen dat de beweging van de regendruppels als het ware bevriest. Je zet de beweging als het ware even on hold. Hierbij moet je wel uitkijken dat je de sluitertijd niet te langzaam instelt, want dan verdwijnen de regendruppels in je foto. Om een snellere sluitertijd bij weinig licht te compenseren, kun je je diafragma openen of je ISO verhogen, maar onthoud dat hoe hoger je gaat met ISO, hoe meer ruis je in je foto’s krijgt.
Stel alles handmatig scherp (kies manual)
Je camera kan moeite hebben met scherpstellen in de regen, dus vergeet niet om over te schakelen van automatisch naar handmatig scherpstellen. Op die manier heb je meer controle over de foto’s die je maakt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen of je je wilt concentreren op individuele regendruppels, een figuur in de straat, een gebouw in de verte of iets heel anders. Een statief is hierbij altijd handig. Zorg dus dat je deze bij je hebt.
Ga opzoek naar ramen
Laten we eerlijk wezen. Regen, condens en dampende ramen zorgen voor de mooiste beelden. Op die manier worden alledaagse gebeurtenissen omgetoverd tot iets heel sfeervols. Ga bij regen dus vooral opzoek naar bijvoorbeeld bushaltes of etalages.
Vanaf hoogte fotograferen in de regen
Hoe kun je nog meer laten zien dat het regent, zonder individuele regendruppels te fotograferen? Fotografeer bijvoorbeeld paraplu’s vanaf boven. Op die manier voeg je gelijk wat kleur toe aan een wat somberdere foto (net als lichte kleding). Zoek dus een plekje op waar jij bijvoorbeeld voetgangers die door de regen lopen, kinderen of fietsers van bovenaf kan fotograferen.
Zoek naar plasjes water
Aangezien vallende regen best moeilijk is om vast te leggen op een foto is het ook een goed idee om naar plassen water te kijken. Hier kan je verschillende reflecties van mensen of objecten in fotograferen. Net nadat het gestopt is met regenen is meestal de beste tijd om een foto van een plas water te maken. De straten zijn nog nat, maar het is wel rustiger doordat de regenval gestopt is.
Je kan vooral bij zonlicht (het liefste het gouden uur) een mooie foto maken van een reflectie van een waterplas. Ook kleurrijke straatverlichting is een goede optie.
Fotografeer tijdens het blauwe uur
Fotograferen in de regen tijdens het blauwe uur is ook zeker aan te raden. Het blauwe uur rond de schemering kan namelijk dubbel magisch zijn in de regen, vooral in steden, waar het natte asfalt de straatverlichting weerkaatst.
Mensen/voetgangers fotograferen in de regen
Wanneer je straten fotografeert op regenachtige dagen, zijn voetgangers belangrijk voor goede foto’s. De lopen haastig van de ene bestemming naar de andere. Hier kun je hele gave foto’s van maken en de voetgangers zullen het waarschijnlijk niet eens opmerken. Het is ook slim om na de regen een tijdje buiten te blijven. Misschien heb je dan wel kans op het fotograferen van een regenboog, de zon of spelende kinderen in de plassen regen op straat.