Tijdens onze epische roadtrip met Nordic Nomads door IJsland, is het een must om toffe activiteiten te doen. Om negen uur ’s ochtends stipt waggelen we als eendjes over de parkeerplaats bij Silfra. We zijn ingepakt in stevige drysuits bij Thingvellir nationaal park, dé plek om te snorkelen in IJsland. Boven de grond is er nog niet veel te zien, maar straks gaan we snorkelen tussen twee tectonische platen met helderblauw water, hoe vet is dat?
Snorkelen in IJsland
We hebben ons wel eens comfortabeler gevoeld, de drysuits met vele laagjes zitten strak om ons heen en het zonnetje schijnt fel op het warme pak. Het warmt ons alvast goed op voor wat komen gaat: een duik in ijswater van ongeveer 2 graden celcius. Grappend noemt onze IJslandse gids Lotta de drysuits een ‘wedergeboorte’. Één voor één ploppen we ons hoofd door de nauwe ingang van het pak, alles om te voorkomen dat er straks koud water in komt. Eenmaal de weg overgestoken zien we het helder blauwe water al in de verte. Aangekomen bij het platform mogen we alvast tot onze knieeën in het water gaan staan: ‘even afkoelen’.
Snorkelen in IJsland doe je in Silfra
Wat de Silfra-kloof zo bijzonder maakt, is het feit dat het de scheiding vormt tussen twee tektonische platen, de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse plaat. Deze platen drijven elk jaar een paar centimeter uit elkaar, wat leidt tot geologische activiteit en aardbevingen in het gebied. Het land wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd. Duiken in Silfra geeft je de unieke kans om letterlijk tussen twee continenten te zwemmen. Het water in de Silfra-kloof komt van smeltwater van de Langjökull-gletsjer dat door vulkanisch gesteente sijpelt. Tijdens deze filtratie verwijdert het gesteente alle deeltjes en sedimenten, waardoor het water ongelooflijk helder wordt. Het zicht in de Silfra-kloof kan op sommige plaatsen tot wel 100 meter bedragen, waardoor het een paradijs is voor fotografen en duikliefhebbers over de wereld.
In het begin brand je gezicht erg van de kou, hierna gevoelloos maar dat went snel
Onze eerste stappen het water in
We krijgen nog wat laatste tips voor we onze eerste plons in het ijskoude water maken. In het begin brand je gezicht erg van de kou, hierna wordt hij gevoelloos maar dat went snel’ aldus onze gids Lotta van Adventure Vikings. Gelukkig valt ons de kou alles mee. Het is inderdaad eventjes een shock in je gezicht, maar binnen no-time is deze gevoelloos en kun je genieten van het uitzicht. De kou in het algemeen valt ons ook mee, met onze thermo baselayer onder de drysuit is het gewoon een prettige temperatuur.
Heb je ervaring nodig voor snorkelen in IJsland?
Ondanks dat ik eerder heb gesnorkeld in Griekenland, is snorkelen in IJsland een heel ander kaliber. Met water rond de 2 graden heb je een stevige drysuit nodig, en een gids die je de weg wijst. Wij zijn vergezeld van Lotta van Adventure Vikings, een gezellige gids met veel ervaring in het gebied. Het enige wat je moet kunnen wordt aan het begin van de duik al getest: omdraaien in je drysuit van je buik naar je rug. Gelukkig gaat dit iedereen makkelijk af, en kunnen we al snel de rest van de route verkennen. Anders dan zonder drysuit drijf je met dit pak helemaal naar het wateroppervlak, compleet onderwater blijven is dus erg lastig. Met de flippers beweeg je je in een kikkerbeweging voort, maar de stroming doet al het meeste werk.
Wat voor route snorkel je in Silfra?
De route die je snorkelt in Silfra is vrij gemakkelijk, je volgt de kloof met je gids totdat je bij een open meer komt. Tussen de tectonische platen kijk je diep naar beneden, maar nog mooier: recht vooruit. Het helderblauwe water lijkt bijna licht te geven. Aan het eind van de route loop je terug naar het startpunt. De plek waar je het water in gaat heeft ook een belangrijke historische betekenis voor IJsland. In de Vikingtijd (9e tot 10e eeuw), toen IJsland zichzelf als een natie vestigde, diende Thingvellir als een belangrijke locatie voor het Althing: het oudste parlement ter wereld. Hier kwamen de Vikinghoofden en de IJslandse stammen samen om wetten en geschillen te bespreken. De historische betekenis van Thingvellir is mede een reden dat het op de UNESCO lijst staat, en maakt het nog bijzonderder om hier te snorkelen in IJsland.
Onze tips voor het snorkelen in IJsland
Alle kennis die je nodig hebt om deze snorkel route te volgen leer je van je gids, die verplicht is om te boeken. Nog wel een kleine tip van ons: smeer vooraf vaseline op je wangen. Van de kou hadden wij namelijk ‘brandplekken’ op onze wangen, wat lijkt op zonnebrand. Gelukkig gingen deze na een dag of twee weer weg, maar beschermen kan geen kwaad.