Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Word je wakker, pak je een snelle douche en ren je de deur uit zonder ontbijt? Of ga je naar de sportschool in de ochtend en plak je er daarna nog wat meditatie aan vast voordat je naar je werk gaat? De perfecte ochtendroutine is voor iedereen anders, maar eerlijk is eerlijk, hoe je elke ochtend opstart heeft een grote impact op de rest van je dag. Wist jij dat je door het volgen van een gezonde ochtendroutine je productiviteit kan vergroten, stress kan verminderen en zelfs gelukkiger kan worden?
De beste tips voor een optimale ochtendroutine
Je kent het wel, je wordt wakker en je hebt al gelijk duizend dingen die je moet gaan doen. Misschien moet je je kinderen eten geven, lunch maken en ze naar school brengen. Ook de katten of honden moeten gevoerd worden. Veel mensen staan op met allerlei verantwoordlijkheden en vliegen vervolgens de deur uit zonder voor zichzelf gezorgd te hebben. Het is daarom van belang om een gezonde ochtendroutine voor jezelf te creëren. Zo zorg je er namelijk voor dat jij uitgerust en met een voldaan gevoel aan je dag kan beginnen. Natuurlijk is iedereen anders. Kies daarom voor een ochtendroutine waar jij energie van krijgt. Wat kun je het beste doen om een optimale ochtendroutine te creëren? Hieronder geef ik een aantal tips die jou een eindje opweg helpen.
#1 Zet de wekker op het juiste tijdstip
Wanneer je ervoor kiest om beter voor jezelf te zorgen in de ochtend, heb je ook meer tijd nodig om dit te kunnen bewerkstelligen. Zet je wekker dus wat eerder. Natuurlijk is het verstandig ook iets eerder naar bed te gaan, zodat je een optimale nachtrust blijft behouden. Geef jezelf dus meer dan een halfuur vanaf het moment dat je wakker wordt en de deur uitvliegt. Stel je staat normaal om 7.30 uur op en vertrekt richting werk rond 8.00 uur, dan zou het een verstandige keuze zijn je wekker om 7.00 uur te zetten. Op die manier geef je jezelf meer tijd en rust in de ochtend om goed voor jezelf te zorgen. Ga dan wel iets eerder naar bed. Niemand heeft iets aan slaaptekort. Zorg ervoor dat je minimaal 7 uur slaap hebt.
#2 Meditatie
Wat is het eerste wat jij doet wanneer je wakker wordt? Veel mensen pakken gelijk hun telefoon en beginnen al te scrollen door sociale media nog voordat je hersenen doorhebben wat er nu eigenlijk gebeurt. Instagram wordt afgestruind, net als facebook en e-mail. Hierdoor begin je de dag gelijk met een hele lading prikkels. Dit zorgt voor stress. Je leest allerlei nieuwtjes en leest berichtjes maar je hebt nog geen moment voor jezelf genomen.
Wat kan je dan het beste doen wanneer je wakker wordt? Ga even rustig rechtop in bed zitten, en adem een aantal keer diep in. Geef jezelf tijd om relaxed wakker te worden. Je kan er ook voor kiezen om te mediteren. Ben je al bekend met meditatie? Dan kan je kiezen voor 10 minuten, maar als je nog niet zo bekend hiermee bent is 3 minuten ook meer dan voldoende. Ik raad je aan het gewoon eens te proberen. Kijk hoe je je voelt na afloop. Er zijn veel gratis meditaties te volgen op Youtube of bijvoorbeeld via de app Headspace.
#3 Start je ochtendroutine met water
Als je slaapt, verlies je veel water doordat je ademt en zweet. Dit zorgt ervoor dat je meestal dorst hebt als je wakker wordt. Wij mensen bestaan voor 60% uit water. Het is dus belangrijk om te rehydrateren. Dit is essentieel voor een goede gezondheid. Wist jij dat rehydrateren met een glas water in de ochtend je stofwisseling met 30% kan verhogen? Een snelle stofwisseling draagt bij aan een geode gezondheid aangezien je lichaam voedsel sneller afbreekt en omzet in energie. Ook zorgt het voor een hogere calorieverbranding.
#4 Zorg voor beweging
Rek jij je ook altijd uit wanneer je wakker wordt? Heerlijk voelt dat hè? Even goed strekken. Maar waarom doen we dit? Als je hebt geslapen hunkert je lichaam naar beweging. Het heeft natuurlijk al zo’n 7 uur op een matras gelegen, dus een beetje beweging kan het wel gebruiken.
Wat kan je toevoegen aan je ochtendroutine waardoor je voldoende beweegt? Als je er tijd voor hebt, kan je ervoor kiezen ’s ochtends te gaan sporten. Echter hebben veel mensen niet zoveel tijd in de ochtend, wat begrijpelijk is. Daarom is het volgen van een Yogaflow van 10 minuten een goed alternatief. Je zou ook een thuisworkoutje van 10 minuten kunnen doen of een lekkere ochtendwandeling kunnen maken. Doe waar jij je het prettigste bij voelt. Heb je echt geen tijd? Dan kan zelfs het uitvoeren van een paar push-ups in de ochtend of een aantal squats (terwijl je bijvoorbeeld je tandenpoetst) al helpen.
#5 Uit dankbaarheid
Waar ben jij dankbaar voor? Sta je hier wel eens bij stil? Zeker wanneer je wakker wordt is het goed om voor jezelf een paar dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, zoals je warme bed of een lekker kopje koffie in de ochtend, maar ze kunnen ook veel groter zijn. Misschien ben je wel dankbaar voor iets wat je geleerd hebt. Je kan bijvoorbeeld 5 dingen opnoemen in je hoofd of je kan ze opschrijven in een schriftje. De focus leggen op dankbaarheid wanneer je mediteert is ook een optie. Heb jij een whiteboard in je huis hangen? Dan kun je het natuurlijk ook daarop schrijven, zo word je er weer aan herinnert wanneer je thuiskomt. Waarom is het uiten van dankbaarheid belangrijk? Je zal merken dat wanneer je dit een aantal dagen hebt uitgevoerd je je elke keer gelukkiger en meer tot rust gekomen voelt. Dit fijne gevoel neem je mee door de rest van je dag. Het opschrijven van je dankbaarheid is overigens ook een goede om ’s avonds te doen. Dan ga je met een fijn gevoel slapen.
#6 Maak je bed op
Waarom is het goed je bed op te maken in de ochtend? Het gaat om het toevoegen van ‘gewoontes’ aan je dag. Wanneer je er een gewoonte van maakt je bed op te maken, heb je al iets gedaan van je to-do-lijstje. Juist doordat je het eerste item al hebt doorgestreept, krijg je de overtuiging dat je de rest van de dag ook aankan. Het zorgt voor een soort sneeuwbaleffect. Door elke ochtend je bed op te maken, laat je jezelf zien dat je persoonlijke verantwoordelijkheid neemt voor je taken en je inzet om je persoonlijke ruimte comfortabel en netjes te houden. Het volgende item op je lijstje lijkt dan ineens niet meer zo erg. Jij kan dit, je hebt tenslotte het eerste item al afgewerkt.
#7 Herhaal je ideale ochtendroutine
Zorg dat jouw ideale ochtendroutine een gewoonte wordt. Veel mensen beginnen met goede moed aan een nieuwe ochtendroutine en vallen uiteindelijk toch weer terug in de oude gewoontes. Tuurlijk kan je een keertje uitslapen en zeker in het weekend kan je ochtendroutine er heel anders uitzien dan doordeweeks. Maar probeer het vol te houden tot het uiteindelijk iets vanzelfsprekends is. Je zal merken dat het je uiteindelijk veel gelukkiger maakt door in de ochtend wat tijd voor jezelf te nemen en goed voor jezelf te zorgen.
#8 Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf
Hoe kan je ervoor zorgen dat je het zo eenvoudig mogelijk maakt voor jezelf? Bereid alles de dag of avond ervoor voor. Ga je sporten? Leg je kleding alvast klaar. Zo hoef je ’s ochtends niet na te denken over wat je aan gaat trekken. Heb je kinderen? Zorg ook dat zij hun kleding alvast klaarleggen. Dit kun je natuurlijk ook samen doen.
Hetzelfde geldt voor het voorbereiden van je ontbijtje. Je zou alvast wat havermout kunnen maken met allerlei toppings. Deze zet je vervolgens in de koelkast en dan heb je ‘overnight oats’. Zo staat het gelijk klaar om te pakken en hoef je er ’s ochtends geen tijd aan te besteden. Ook lunch voor jou, je partner of voor je kinderen kan je alvast voorbereiden. Smeer ’s avonds alle boterhammen en leg de broodtrommeltjes in de koelkast. Zo verminder jij het aantal taken die je moet doen. Stress? Dat heb je niet meer, want jij hebt alles goed voorbereid. Wanneer je wakker wordt en denkt aan je to-do-lijstje is de helft al zowat afgevinkt. Fijn gevoel geeft dat he?
Dus, hoe ga jij je ochtendroutine voortaan indelen? Of heb je al een gezonde ochtendroutine? Wij horen graag van jou wat jij in de ochtend doet om optimaal aan je dag te kunnen beginnen. Laat het ons vooral weten in de reacties. Het is belangrijk te onthouden dat je vooral moet doen wat voor jou werkt en waar jij gelukkig van wordt.